Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 20 augusti 2008

Sett från den ljusa sidan

Av Emelie - 20 augusti 2008 09:37

Kära bloggläsare och framförallt kära valpköpare.


Jag vill balansera upp mitt förra inlägg lite grann.


Jag besökte ju RAS-konferensen i november förra året. Där presenterades statistik som försäkringsbolaget Agria sammanställt, det var inga roliga siffror för en bernerälskare och berneruppfödare att ta del av.


Vad kan man som uppfödare göra för att dessa siffror ska bli lite roligare? Min tanke är kunskap. Mycket forskning pågår. Men för att forskningen ska ha någon chans så behövs fakta. Därför uppmanar jag alla som har möjlighet att låta obducera sin Berner för att man ska få en säker diagnos, cancer tex finns ju i många former och vissa former har en större ärftlighet än andra. För att forskningen ska kunna gå vidare med bla cancern (som enligt statistiken är väldigt vanlig i vår ras) så behövs underlag i form av obduktionsresultat eller om man inte vill eller kan låta obducera sin hund så kan veterinären ta en biopsi på tumören som sedan kan skickas in för analys.


Som jag skrev i mitt förra inlägg så vet jag av egen erfarenhet att detta med obduktion och analys av tumörer eller annat på vår älskade familjemedlem som fått somna in efter en tids sjukdom, plågsam både för hunden och matte/husse, inte är det första man tänker på. Därför känner jag angelägenhet att ta upp detta ämne, för att sprida kunskap om hur vi kan utöka kunskapen om vår ras och som i förlängningen förhoppningsvis ger en friskare bernerstam i framtiden.


Min älskade Bimbo dog ju av en cancerform som det forskas en hel del på just för att den är så vanlig i vår ras. Därför blev denna fråga angelägen för mig personligen igen.


Min uppfödning består av totalt 48 födda valpar fördelade på 6 kullar. Detta är ett ganska stort antal valpar fördelade på relativt få kullar. Alla valpar är dessutom släkt, jag började ju med Rossina och Bimbos valpar är 4:e generationen rakt ner. Lite krasst så är det forskningsmässigt intressant. Just därför känner jag att kunskap i form av journaler och obduktioner av min uppfödning skulle kunna bidra till forskningen.


Jag vill nu peka på positiva saker, tänker på er som har en älskad Fina Rossinas därhemma och kanske blev uppskrämd av mitt förra inlägg.


Pappan till min första kull Dogwoods Sacred Spirit dog lite drygt 10 år gammal i cancer, ej obducerad. Han hade då levt ett friskt liv och var en underbar hund mentalt. Han fick ju 13 valpar med min Rossina som också dog i cancer nästan 9 år gammal, ej obducerad. Av dessa 13 valpar (som fyller 8 år 10:e oktober) har 1 individ dött i cancer lite drygt 5 år gammal. Hon är inte heller obducerad men hennes cancer började i mage/tarmar, hon fick problem med bajseriet. Detta är inte ett typiskt symptom för malign histiocytos som Bimbo dog av, samtidigt så kan man inte få något säkert svar då hon inte är obducerad. En annan individ ur första kullen dog 6½ år gammal i akut livmoderinflammation och en individ förolyckades 6 år gammal. Resten fyller alltså 8 år snart...hoppas jag iallafall!


Pappan till min andra kull (alltså pappan till Bimbo) Lad´s Dyan, passerade också 10-strecket och han dog INTE av cancer, han blev gammal och stel. Bidragande orsak var att han föll ner för ett stup i sin ungdom och klarade sig! Han fick då en nackskada.


Dom två kullsystrarna till Bimbo som också är döda 2 resp 3 år gamla behandlades båda med tex sprutor mot skabb. Den ena bodde dessutom i Afrika vilket innebar starka vacciner och då även behandling med spruta mot skabb och hela livssituationen med annan bakterieflora etc. Visst finns det hundar som klarar det, men det är något att ta i beaktning, hon blev alltså 3 år och är obducerad, har dock inte protokollet men enligt ägaren så var det inte cancer och veterinären i Afrika menade att de starka vaccinerna kunde ha varit en utlösande faktor. Den andra tiken behandlades med medlet ivomec mot rävskabb och sen blev det flera kortisonbehandlingar och frontline inom en kort tidsperiod, hennes njurar och sedan resten av de inre organen slogs ut, hon blev 2 år. Visst, det finns säkert hundar som klarar dessa medel men jag har helt tagit avstånd från fästingmedel i form av halsbandet scalibor vet, exspot och frontline. Även rävskabbsmedlet som man ger i sprutform ivomec skulle jag aldrig behandla mina hundar med. Har sett och hört för mycket.


Sen har vi papporna till C, D, E och F-kullarna. Alla lever! De är lite olika gamla men jag tänker inte lista deras åldrar här och nu. Det är ju en av Bimbos valpar ur F-kullen som dog bara 9 månader gammal. Fick bara ett kortfattat mail om hur han dött, inget veterinärutlåtande eller obduktionssvar så jag vet faktiskt inte dödsorsaken.


Så ni som har en Fina Rossinas hund hemma har även statistiskt sett goda chanser att få behålla er vän ett helt hundliv! Fast i slutändan är det trots allt naturens lag som härskar! Även om kunskap är jätte viktigt så styr vi inte över liv och död! Men kunskap är ändå människans möjlighet att bidra till något gott! Allt gott till er alla!//Emelie

 
 
Ingen bild

Marie Carlsvärd

20 augusti 2008 12:05

Hej Emelie!
Statistik o verklighet......
Ja hur länge eller kort man får ha sin älskade Berner får väl framtiden utvisa. Varje dag med Zero berikar livet så himla mycket och det får man verkligen ta vara på. Han är förskräckligt underbart go den lille hårbollen tycker vi därhemma.

Igår var vi på första kurstillfället i vardagslydnad. Det var jättebra och vi och Zero hade jättekul o trevligt.

Ha´re bra!

 
Sandra

Sandra

20 augusti 2008 17:37

Hej!!

Skönt för dig att du fått obduktionsresultatet, tragiskt dock att det kan vara ärftligt.. Men det är inget man kan gå och tänka på. Jag känner att det är något man får ta tag i om det väl skulle dyka upp under livets gång. Förhoppningsvis så slipper vi se fler fall av denna tråkiga sjukdom i släktet.. Jag håller tummarna för en frisk bernerstam i framtiden..

Nu ska vi ut i skogen och se om vi kan hitta några kantareller, utan att vi gått någon kantarellsök-kurs vi får väl se hur det blir.. Har inte gått så bra fram tills nu om jag säger så ;)..

Ha det så bra!
Kramar Sandra

http://molick-maddox.zoomin.se

 
Lotta

Lotta

21 augusti 2008 10:10

Hej!
Min första berner (Bernhard) blev drygt 10 år. Han blev vid 10 års ålder påsprungen av en annan hund och fick då ett slag mot sitt ena knä..några veckor senare fick han problem med benet och blev röntgad, det vet. kunde se så var det en tumör i knät. (dom sa att han inte fick cancer av slaget, men att det troligtvis legat latent och utvecklades av slaget). Han fick oxå nästan samtidigt knölar på kroppen som kom i en rasande fart. Prov togs på 6 av knölarna, och fyra av dom visade cancer. Funderar nu på om man kan be djursjukhuset skicka kopia av hans journal (om den finns kvar). Men dom kanske inte får skicka ut den, nån som vet om det är möjligt.
(Har skrivit lite om Bernhard i min blogg igår, han var oxå efter en Dogwoodshund)
Bernerhälsningar
/Lotta & Bernisar

http://www.bernergossar.dinstudio.se

 
Lisbeth från Berner-Garde

Lisbeth från Berner-Garde

23 augusti 2008 15:42

Mycket viktigt inlägg, Emelie!
Och, Lotta - visst borde Du kunna få ut journalen från djursjukhuset! Som ägare, tillhör all medicinsk information Dej. Skicka sedan gärna en kopia till Jane Ankarbäck, SShK's Avelsråd, och till Berner-Garde (via mej, om Du vill - fax: 001-250-743-7618). Gå gärna till Berner-Garde's hemsida (klicka på mitt namn nedan) och titta på den information som finns där, inklusive artiklar om pågående cancer- och annan forskning. Klicka på "Articles".
Bernerhälsningar från Kanada

http://www.bernergarde.org/home/default.aspx

 
Linda & Nova

Linda & Nova

27 augusti 2008 16:54

Hej på er! Ja det här med cancer är ett stort problem och en så hemsk sjukdom. Man får verkligen hoppas att man en vacker dag kan råda bot på den!! Allt gott till dig och din familj och hoppas det går bra med lillbebben =) Kram från oss

http://runezzazanovaadelle.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards