Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under april 2009

Av Emelie - 7 april 2009 11:49

Vi har faktiskt två katter här på Ilarstorp också! Jag skaffade dom precis innan jag träffade Stefan och innan jag visste att jag skulle bo precis vid en trafikerad väg.


Katterna var inte gamla när vi flyttade hit. Katterna fick först vara inne men dom kissade bara i sängarna och dom verkar dessutom inte trivas inne med hundarna. När dörrarna står öppna sommartid så är det bara den ena (den trefärgade) som vågar sig in.


Det är två kastrerade honor och dom är kusiner. Den gråspräckliga är skyggast men keligast , dock bara med mig. Hon är ingen äventyrskatt utan håller sig här på gården.





Den andra katten har dom rätta färgerna! Hon är en liten äventyrskatt. Går på lite upptäcktsfärder. När hon varit borta för länge så kommer den grå och pockar på uppmärksamhet, jamar och vill liksom tala om att nu har kusinen varit borta för länge och vi måste leta rätt på henne. Två gånger har hon sprungit upp i ett träd och inte vågat komma ner. Andra gången det skedde så var Stefan och jag på semester på Rhodos. Stefan ringde en kompis som kom hit och fick putta ner henne från trädet. Hon skulle aldrig låta en främmande människa få tag i henne, när han försökte så sprang hon bara längre upp i trädet... Men hon landade bland lite granris så det gick bra.


En gång satt hon i pannrummet och var så eländig med ena tassen svullen. Veterinären trodde att det var ett ormbett. Lite penicillin och hon blev frisk.



En annan gång när vi kom hem efter att ha varit borta, det var på vintern, så var båda mina katter borta. Det var bara Dalhemskattan som var här. Svärmor (som bor i huset nära oss, Dalhem) ger mina katter mat när vi är borta och den här gången hade deras katta som var ganska aggressiv och tråkig följt med och tagit över hemma hos oss. Jag ropade och ropade och till sist så hörde jag mina två jama...i RÄVFÄLLAN. Stackars mina små Misisar! Dalhemskattan fick sluta sina dagar efter detta. Dom hade haft problem med henne och hade en son till kattan som var betydligt trevligare.


För er som inte vet vad en rävfälla är så är det en stor låda med ruttet kött i som lockbete och när räven går in och äter av köttet så slår dörren till lådan igen. Vi har mycket räv här, blir det för mycket så begränsar naturen rävstammen själv med rävskabb. Detta är ju en väldigt plågsam död för rävarna och rävskabb kan ju även smitta våra hundar. Så istället så sätter man upp rävfällor och skjuter räven som gått i fällan. När man får ha rävfällor är givetvis reglerat, just nu är det inte lovligt.


Även min kära Rossina gick i fällan då ruttet kött är ett utmärkt lockbete för bernerflickor också, men hon tog ingen större skada av detta annat än ohälsosam förtäring, men den klarade hon också bra.


Ja, då har ni sett mina katter också, dom går under samlingsnamnet Miiiisisarna!


Imorgon kommer Edetoyota "Malva" hit så då ska det fotograferas! Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 6 april 2009 16:43

Utslagna efter dagens vårpromenad! Igår köpte vi äntligen en tvillingvagn.


Ha en härlig vår allihop!//Emelie

Av Emelie - 4 april 2009 18:36

Nu har Rickard och jag precis kommit hem från ett möte med andra uppfödare här i Östergötland. Uppfödare av Berner alltså.


Igår var Rickard och jag och hälsade på en uppfödarkompis till mig. Hon har just nu sin första kull med Fransk bulldog, dom är nu ca 3½ vecka. Heléne har två tikar, Molly och Alice och det är hennes Alice som fått en kull på 8 småfrallor. Fast så små är dom egentligen inte. Födslovikten på dessa låg kring 275 gram och då var dom 8 stycken. Tydligen är 245 gram stort för en nybakad liten fralla (där fick jag till det). Stackars Alice har mått dåligt i princip hela sin dräktighet och jag blev ganska chockad när Alice rusade mot oss när vi kom. Detta lilla muskelknippe var nu bara skinn och ben med gigantiska juver.

Så charmiga hundar detta. Både Molly och Alice var som små assistenter som gick i hälarna på mig och Rickard, dom ville gärna hjälpa till när det skulle bytas blöja. Kärleken var besvarad från Rickard. Här får Rickard lite välkomstgos från Alice.

Rickard skulle nog kunna tänka sig en liten fralla hemma... Det är Heléne som håller i Rickard. Lite lustig vinkel blev det.


Liten skäcktik, så näpen!

Mörk tik som stannar på kenneln.

Mycket tid går till att sova när man bara är 3½ vecka.

Största hanen sovandes på rygg.

Helénes son Albin med skäcktik.


Skäcktik, så söt.

Mörk tik sträcker på sig.

Stor mörk hane, han blir nog en rikrig snygging tror frallexperten Emelie ;-).

Oooops, vem tittar fram här då!?


Molly tar sin roll som surrogatmamma på största allvar.


Goa så det räcker och blir över.

Min minsta valp är go han me!

Här nerbäddad i vagnen, dags för promenad med hundarna!


Tack Heléne för titten! Vi kommer tillbaka när dom blivit lite större!


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 2 april 2009 20:13

Måste ju skriva ett inlägg idag, det är ju D-kullens födelsedag! Grattis på er alla Doris, Disney, Girrrlie, Maddox, Ross (omslagspojke på hemsidan), Bums, Dogge, Gibson och Prinsen!!!


En fin kull på många vis och jag önskar er så mycket gott! Vill passa på att påminna om släktträffen den 2:a maj, titta in på hemsidan under aktiviteter. Hoppas få träffa några av er då!?


Detta kan bli ett spännande år här på kenneln. Jag hoppas att det blir valpar på Doris till hösten. Isåfall så blir det den 5:e generationen berner som föds på kenneln räknat från min första tik Heimarkens Bonanza "Rossina". Då blir Fjollan mormorsmor, om hon lever och har hälsan förstås. Inget jag tar för givet direkt.


Några färska bilder på födelsedagsbarnet.

Doris 25 mars-09.

Doris hälsar på kullbrorsan Bums 17 mars-09.

Kullbrorsan Bums 17 mars-09 lerig och fin! Finast är den långa lockiga pälsen på öronen. En berner som lever ett härligt liv som gårdshund. Världens vackraste och trevligaste hund, kronan på skapelsens verk...om du frågar matte...eller uppfödaren ;-)!

Barolo, granne med Bums och Doris tilltänkte... Ganska vacker han me.

Den här bilden heter "Snyggdoris". Tagen 28 februari -09.

27 februari-09.

Doris i kvällssolen på alla hjärtans dag-09

9 Februari-09

 Favoritmotiv. Närbild på Doris tagen i början av februari-09.

Sittandes i början av februari-09.

 Vacker profil jan-09.

 Pose på sten jan-09.

Is i pälsen och med Vättern i bakgrunden jan-09.

Doris för ett år sen. Åsa Thorséen är fotograf.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 1 april 2009 14:45

Jag hade först inte tänkt kommentera programmet om hundavel som sändes på TV i söndags. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta ämne då detta med hundavel upptar en stor del av min tankeverksamhet. Att bara skriva ett kort inlägg kan nästan bara bli missvisande.


Det är bra att sådana här program visas. Jag skulle önska att man följde upp detta program för att få en mer nyanserad bild på det hela. I programmet visades också hur en kvinna som var "vanlig" hundägare till rasen King Charles Spaniel kämpade, mycket i motvind, för att man skulle beakta och motverka en vanligt förekommande hjärnsjukdom i rasen MEN det var även en uppfödare i rasen som tacksamt berömde denna kvinnas engagemang och arbete och tyckte att varje ras behövde en kvinna som hon.


Det är så otroligt mycket att ta hänsyn till när man avlar, det är inte svart eller vitt, rätt eller fel. Valpköparen ska kunna lita på oss uppfödare att vi gör vårt yttersta för att avla fram så friska och sunda hundar som möjligt. Några garantier kan vi givetvis inte lämna annat än att föräldradjuren är fullt friska fram till parningstillfället. Att ifrågasätta andra uppfödares val av avelsdjur är för mig helt ointressant. Var och en känner sina hundar bäst och gör sina omdömen utefter de regler som råder inom rasen.


Att blandrasavel skulle vara mer hälsosamt betvivlar jag starkt. När jag bodde i Stockholm så träffade jag ofta andra hundar och hundägare på mina promenader med Rossina, väldigt ofta blandraser. Visserligen är blandrasavel obesläktad, men kunskap om den genetiska bakgrunden är ofta obefintlig.


En hundägare till en ganska stor blandrashund med flera olika raser i som jag inte minns vilka, deklarerade väldigt tydligt för mig att ALLA renrasiga hundar hade dålig mentalitet, dom var helknäppa helt enkelt. Han beklagade sig väldigt över att inte hans tik som var världens trevligaste hund hade gått i avel. Detta direkt efter att ha berättat att hon åt smärtstillande för att hon hade så ont i sina leder. Även pappan till hunden som han också hade ägt hade fått äta smärtstillande för sina leder!!?? Jag kommenterade givetvis inte detta, utan tänkte i mitt stilla sinne att avel byggt på fördomar inte främjar hälsan på hundar vare sig det rör sig om renrasiga hundar eller blandrashundar. Nej jag hävdar fortfarande att kunskap är hälsa och för att vi ska få kunskap om våra hundar så måste dialogen vara öppen, inte fördömande.


Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards