Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 21 juli 2009

Svåra frågor

Av Emelie - 21 juli 2009 15:01

Jag läste nyss en artikel om DNA-test i Hundsport nr 5 från 2008. Det här med avel och risk för att nedärva genetiska sjukdomar till kommande valpar är verkligen ingen lätt fråga. Det finns över 300 genetiska sjukdomar hos hund som man identifierat! Det finns DNA-test för ett 30-tal. Många sjukdomar nedärvs ressesivt, men de flesta sjukdomarna vet man inte exakt hur dom nedärvs och de rör sig dessutom ofta om flera gener.


Som ni förstår så finns inte den perfekta hunden som inte bär på ett enda sjukdomsanlag. Och även om hunden är DNA-testad så har man då bara kunskap om en endaste ärftlig sjukdom när det gäller den hunden. Vissa sjukdomar är ju extremt vanliga i vissa raser och dessutom dödliga så ibland är ju DNA-test ovärderligt.  


Vi som föder upp berner kämpar mot många sjukdomar. Vissa genetiska, vissa inte, och vissa sjukdomar råder det delade meningar bland veterinärer om genetisk bakgrund och hur de isåfall nedärvs. De ständiga frågorna för oss uppfödare är "Är min tik lämplig för avel?" och isåfall "Med vilken hane?".


Det har varit mycket artiklar och diskussioner om detta ämne på senare tid. Både i Hundsport och i vår egen rastidning Sennenbladet. Som uppfödare är jag väldigt glad åt att detta diskuteras öppet. Jag är verkligen inte intresserad av "att välja sida", jag vill veta! Och ju mer jag har försökt fördjupa mig i detta ämne, ju mer förstår jag att de flesta frågorna kommer jag inte att få svar på.


Som uppfödare så ifrågasätter jag aldrig andra uppfödares val av avelsdjur. Jag koncentrerar mig på att göra så gott som möjligt för rasen med min egen avel. Genom åren har jag kommit i kontakt med flera andra uppfödare, dom flesta är uppfödare av berner men även av andra raser. Och även med andra människor med hundavel som intresse och med stor kunskap inom detta ämne. Diskussioner med dessa människor är ovärderliga för att öka min kunskap.


Jag har mycket tankar kring detta ämne som ni säkert förstår. Därför kan det vara svårt att blogga om det, även om jag tycker att det är ett ämne som behöver ventileras öppet på ett konstruktivt och ABSOLUT INTE fördömande sätt. Därav dagens blogg.


Jag avslutar dagens blogg med en bild på Fine Faust "Zero" med matte Marie. Jag vill också tacka Marie för ännu ett mail där hon berättar om sin högt älskade underbara hund. Inget gläder en uppfödare så mycket som såna mail!


Allt gott!//Emelie



 
 
Lena

Lena

21 juli 2009 19:18

Det blir inte alltid som man tänkt sej här i livet, det vet vi.
Para du Doris på nästa löp igen.

Kram Lena!!!

http://www.heimarkenskennel.se

 
Rosie & Harry

Rosie & Harry

21 juli 2009 19:18

Jag kan inget annat än att hålla med dig det är bra om man kan prata öppet om sådana saker. Och var och en har ju rätt och tycka och tänka.
Vilket härligt kort:)
Ha en helt underbar dag, kjamisar

http://bearclaw.bloggagratis.se

 
Maria &Gänget på Ellebäckens

Maria &Gänget på Ellebäckens

21 juli 2009 23:13

Vilket bra inlägg.Jag som du är mycket intresserad av vad som ventileras i tex hundsport.Är ny i denna djungel av åsikter angående avel,så jag tar mot all information angående ärftlighet eller ej med öppna armar.Och då menar jag information som är vetenskalpligt bevisad och inte bara åsikter från olika håll.Vill inte heller välja sida som du säger ,utan bilda mig en egen åsikt utifrån den fakta som finns.

Ha det så bra Kram Maria

http://ellebacken.webs.com

 
Marianne

Marianne

24 juli 2009 00:31

Om man vill ha svar på något så måste man vara öppen och våga fråga, ifrågasätta och diskutera. Frågor som sopas under mattan och problem som hålls hemliga kan man aldrig få något svar på.

Och det finns väl ingen anledning att välja sida angående om en sjukdom är genetisk eller inte. Det är bara att hoppas på att det ska komma ett vetenskapligt svar på frågan som några personer har vågat ställa. För jag tror inte att frågan kommer att avgöras genom en allmän röstning. Tyvärr så är det oftast så att de som har mod att våga fråga och ifrågasätta oftast hamnar i kylan då de blir obekväma. En del kämpar för våra hundars bästa och bryr sig inte om att de inte är poppis bland alla och en del gömmer sig.

Under tiden en sjukdom utreds så bör man förlita sig på de riktlinjer som finns i frågan. Att segla under bekvämlighetsflagg och skapa egna regler främjar ingen. Allra minst de som håller i rodret.

Ifrågasätta andras uppfödares val av avelsdjur visar bara att den som gör det inte har kunskap om vad den andre jobbar med. Alla uppfödare har olika fördelar och nackdelar på sina linjer att jobba med. Så valet av avelsdjur får ju helt enkelt utgå från uppfödarens egna strategier för att främja rasen.

Ha det gott

http://www.ekoxenskennel.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards