Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under augusti 2009

Av Emelie - 17 augusti 2009 14:18

Så var internet och mail tillbaka efter åskvädret i torsdags och jag kan ägna mig åt min last här i livet, BLOGGA!


YES, YES, YES var även mina ord när jag visat Tyra i Norrköping i lördags, hon fick nämligen RÖTT...kort!!?? Dom hade ett nytt system. Dom sparade in på plastbanden och visade kort istället. Ett bra system eftersom att publiken tydligt såg vilken färg, alltså kvalité varje hund fick. Rött kort betyder alltså ett förstapris i kvalité för er som inte är insatta i utställningsvärldens djungel av färger och titlar. När det sedan var dags för konkurrens för alla öppenklasstikar som fått rött kort så åkte Tyra i första gallringen.


Domaren i Norrköping var en glad och generös domare. Kanske därför det var så många berner anmälda....??? 79 stycken! Domaren Jeffrey Horswell tyckte uppenbarligen kvalitén på våra svenska berner var hög eftersom det nästan bara visades röda kort, endast enstaka blå. Jag som annars brukar bli nöjd med blått hade inte blivit det i lördags.


Jag tycker att domaren var duktig. Han kände noga igenom hundarna vilket jag gillar och kritiken som Tyra fick var precis vad jag tycker om Tyras positiva respektive mindre positiva sidor. Och jag måste ännu en gång få skryta om Tyras ypperliga uppförande både i och utanför ringen. Hon visade sig exemplariskt. Tyvärr så satt Tyra och jag gömda bakom ett tält för att Tyra skulle få vara i skuggan innan hon skulle visas upp så jag såg inte så mycket av de andra tikarna i öppenklassen.


Men jag såg öpenklassen hanhundar och jag vill passa på att gratulera Monica Nilsson igen. Hennes hane Zandrinas Quite a Man fick sitt tredje cert och blev alltså CHAMPION i lördags! GRATTIS! Manne som han kallas mindes Tyra väl från förra helgen i Askersund då vi kamperade bredvid Monica. Manne sjöng serenader så fort Tyra och jag närmade oss deras tält!


Vi träffade även Lilian Kandell som har Edets kennel och är uppfödare till Tyras pappa, Edets Clapton. Hon visade sin tik Edets Janice. Janice fick sitt andra cert i Nyköping i söndags! Grattis Lilian! Ett cert till och Janice blir champion!

Tyra i Askersund fotograferad av Lotta Fracke.

Och så till Fina Rossinas Edetyras kritik:

Domare: Jeffrey Horswell  Öppenklass kvalité 1

Good for type. Could have a little more bone and a stronger head. Length in neck. Quite good front. Elbows could be tighter. Good width of chest. Holds a firm topline. Moderate hindangulation. Her balance gives good movements.


Och så min översättning av denna kritik:

Bra för typen. Kunde ha lite kraftigare benstomme och kraftigare huvud.

Längd på halsen. Ganska bra front. Armbågarna kunde vara stramare mot kroppen. Bra vidd på bröstkorgen. Har en fast överlinje. Tillräckliga bakbensvinklar. Hennes balans ger bra rörelser.


Nej nu ska jag skynda iväg! Allt gott!//Emelie

ANNONS
Av Emelie - 12 augusti 2009 13:21

Min lilla pik gav resultat! Idag kom fyra härliga bilder på Fine Faust "Zero" med mailen!!! Tack Marie, jag förstod att det skulle löna sig med lite tjat! ;-)!


Zero hör ju till "paddvalparna" som jag berättat om förut här i bloggen. Zero drabbades av hjärnhinneinflammation när han var ca 7 månader liksom tre till av hans kullsyskon. Dessa fyra plus en till i kullen fick förgiftningssymptom efter att troligtvis ha varit på en padda 8 veckor gamla. Jag såg aldrig att dom var på en padda utan bara att en efter en fick symptom som hundar får när dom varit lite för nyfikna på en padda. I samma ordning som dom fick förgiftningssymptom vid 8 veckors ålder (som dom tillfrisknade från inom några timmar) så insjuknade dessa fyra (första, den femte som fick förgiftningssymptom sist vid 8 veckor klarade sig) i AM (aseptisk meningit, hjärnhinneinflammation) med bara dagars mellanrum vid 7 månaders ålder.


Nu är dessa "valpar" två år fyllda och i dagsläget så är jag bara orolig för en av dessa "paddvalpar". Det är Fine Fabian som var den som var först på paddan och alltså först fick förgiftningssymptom vid 8 veckor och även först insjuknade i AM vid 7 månader. Han är onekligen hårdast drabbad. När jag senast pratde med Fabians husse (tidigt i våras) så hade Fabian precis fått sitt andra återfall. De starka kortisonkurerna har dessutom tagit hårt på Fabian. AM behandlas med först en väldigt hög dos kortison (prednisolon) som sedan succesivt trappas ner under en väldigt lång tid. Husse var väldigt ledsen å sin älskade hunds vägnar, hur mycket skulle han låta honom ta??? Jag vet inte hur Fabian mår idag. Jag vet att husse hör av sig om det är något... Jag tänker mycket på Fabian och önskar sååå att han ska få bli fri från denna fruktansvärda sjukdom. 


Peppar peppar ta i trä osv...så verkar de tre övriga drabbade leva ett normalt friskt hundliv idag. Den som jag har tätast kontakt med är alltså Zero. Och Zero mår och har sedan han tillfrisknat från sin omgång av AM mått bra och i dagarna blev han dessutom helt friskförklarad på sina leder! 


En god kontakt med mina valpköpare är väldigt viktig för avelsarbetet. Att få kännedom om vad hundarna jag fött upp drabbas av är jätte viktigt för min planering av fortsatt avel.


Nu till det roliga i dagens inlägg! Fyra härliga bilder på en härlig hund!

Zero busar med bästisen Bamse!

Törstiga!


Dags att plocka svamp matte!

Zero trivs på sin skogstomt!


Tack Marie för dessa härliga bilder!


Allt gott!//Emelie

ANNONS
Av Emelie - 11 augusti 2009 09:42

Fina Rossinas Fine Faust "Zero" är nu friröntgad med B-höfter och utan anmärkning på armbågarna! Härligt!

Zero har haft en skön sommar med många simturer. Denna bilden är från i våras. Marie, jag tror att det är dags för lite bilduppdatering från vår lille bloggfavorit Zero! ;-)!!


Lotta Fracke var väldigt flitig med kameran på Askersundsutställningen. Hon har kort på alla hundar som ställdes där den dagen i sin blogg. Kolla länken "Mina bernergossar" här bredvid om ni inte redan gjort det!


Lotta var dessutom så snäll att hon skickade alla bilder hon tog på Tyra! Tusen tack! Det är verkligen både roligt och nyttigt att se hur man visar sin hund i ringen! Jag kan bli "något" störd över MIN hållning. Ska försöka tänka på den nästa gång. Och det är ju snart! Tyra och jag ska ju till Norrköping på lördag!


Här kommer bilderna. Det är alltså Lotta Fracke som är fotograf!

 

Hela öppenklassen tikar. Domaren tog rökpaus när vi ställt upp våra hundar i solgasset. Var nog den längsta cigarett som fanns att uppbåda...

Jag och Tyra är fjärde ekipaget från vänster.


Tyra uppställd.

Snygg rumpa! Ellerhur?


In action.

Hon skötte sig fint min Tyra, trots gassande sol!

Tusen tack igen Lotta Fracke för dessa fina bilder!


När Stefan och jag var på hundutställning så var Henrik och Rickard på marknad med vår fantastiska barnvakt Therése som också är fotograf på följande bilder. Där var det bla traktorrace! Något Henrik uppskattade.

Vem vinner???


Och så fick Henrik åka i en av traktorerna! Det syns ganska tydligt vad Henrik tyckte om det!


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 8 augusti 2009 20:23

Idag har Tyra ställts ut i Askersund. Vädret var strålande. Tyra höglöper så vi satte oss först en bit utanför området. Men när hanarna var färdigbedömda så parkerade vi vårt parasoll bredvid ett utställningstält lite bakom de andra. Det visade sig att vi parkerat bredvid dagens vinnare i berner-ringen! Monica Nilsson med make, ägare till dagens BIR (Bäst I Rasen) Zandrinas Quite A Man OCH ägare till dagens BIM (Bäst I Motsatt kön) MULTIChampion Rämmedalens Angela von Hamp! Stort grattis till Monica med make! Trevligt att prata med er idag!


Jag hade inte med mig min fina kamera men jag var givetvis tvungen att fotografera dessa vinnare för dagen med min mobil.

Zandrinas Quite A Man och MULTICH Rämmedalens Angela von Hamp vilar efter strålande framgångar i utställningsringen. Se mer bilder från Askersundsutställningen i Lotta och Bernergossarnas blogg!

Manne var något frustrerad över att en höglöpande Tyra parkerat bredvid honom. Här nosar han en skendräktig Doris i rumpan


Ni kanske undrar hur det gick för Tyra? Jo jag är faktiskt jätte stolt och glad för Tyras prestation i ringen idag. Vi har ju tränat och gått kurs och jag kan inte annat än säga att Tyra skötte sig strålande! Men bandet blev blått. Jag känner mina hundar väl och jag hade faktiskt blivit förvånad om hon fått rött. Tyra är bara två år och mycket händer med en berner fram till dom blir fyra, så om Tyra fortsätter att utvecklas som hon gjort så kanske det kan bli rött i framtiden???

Ståträning med en skitig och ofixad Tyra.

Fina Rossinas Edetyra. Domare: Deschuymere Norman

Öppen klass. Kvalité: 2

Kritik fritt översatt från engelska:

Saxbett. Feminint huvud. Bra stop. Lite snipig i nosen. Mörka ögon. Bra öronansättning. Bra nacke. Skulle kunna vara starkare och längre i bak (vet ej om han menar rörelser???). Bra bröstkorg. Bra skuldra. Medelvinklad i rörelse. Medelbenstomme. Tåtrång i rörelse bak, lös i armbågarna i rörelse.


Här kommer kritiken på engelska, orkade inte skriva den när jag uppdaterade igår:

Scissorbite. Feminin head. Good stop, little snipy muzzle. Dark eye. Good earset. Good neck. May be stronger and longer in back. Good chest. Good shoulder. Medium angulation in rear. Medium bone. Narrow in rear rolling back, loose in elbows in movement.

Tyra nybadad och fixad för utställning.


Tyras session i ringen gick väldigt snabbt men vi väntade ut Tina som är uppfödare till Doris pappa. Tina jobbade på utställningen idag. När Tina var färdig så visade jag Doris för henne. Det var roligt att träffa dig Tina som hastigast!


När vi sen gick mot bilen så såg vi ett gäng amerikanska cockrar med ägare som skulle packa in sig i sin bil. Stefan och jag sa något om att såna hundar var väl inte dom finaste hundar vi tyckte....det skulle vi inte sagt! Dom amerikanska cockrarna blev ursinniga och lyckades slita sig från sina ägare. Dom sprang ursinniga och hoppade på Tyra. Tyra blev lite brydd. Cockrarna hetsade upp sig mer och mer men Tyra svarade inte på nåt vis utan försökte bara komma ifrån bjäbbarna. Doris gick lite bakom och var totalt oberörd. Till sist lyckades ägarna samla ihop sina bjäbbande hundar och vi fortsatte till bilen. Amerikansk cockerspaniel har inte gjort något bättre intryck på oss efter detta... Däremot fick jag ännu ett kvitto på mina flickors stabila mentalitet.


När vi kom hem så åkte vi till en närbelägen sjö och simmade. Egentligen skulle inte Tyra simma eftersom hon är i höglöp, tikarna är lite känsligare för infektion då. Men hon var ju så duktig idag och hon älskar verkligen att simma...

Tyra

Jag, Tyra och Malva simmar.


Allt gott!//Emelie
Av Emelie - 6 augusti 2009 10:43

Tänkte skriva lite igår kväll men så höll Malva på att hosta och klöka. Hon ville ut och äta gräs. Till sist kräktes hon lite men inget speciellt kom upp. Hon fortsatte att svälja och harkla sig. Jag blev ju orolig. Samtidigt så var det inte första gången i världshistorien som en av mina hundar betedde sig så utan någon förklarlig anledning, som jag kände till iallafall. Till sist somnade både jag och Malva och i morse var allt som vanligt, Malva åt som vanligt med hysterisk aptit.


För några dagar sen fick Malva tag på ett rådjursben, detta slank snabbt som sjutton ner med hull och hår och klöv...berättade min man Stefan...som har pli på mina hundar till skillnad från mig ;-)... Han försökte nämligen att ta detta ben ifrån Malva vilket resulterade i att det slank ner ännu snabbare!! Känner jag igen detta??? JAJJAMÄN!


Två dagar gick och Malva mådde bra. På morgonen två dagar efter detta skrovmål hade en av de fyra damerna kräkts lite gul galla. Malva var misstänkt. När jag sedan skulle ge flickorna frukost så låg det något konstigt uppkräkt bland gul galla....och så mindes jag och såg! Det var ju en (lite väl svårsmält) rådjursklöv! Malva åt sen sin frukost med frisk aptit.


Ja, Malva ja. Hon har bott här i ungefär en och en halv vecka nu, hon åker hem på söndag. Det går hur bra som helst. Jag har inte tagit med Malva på något speciellt som jag hade tänkt göra... Men jag har haft tillf'älle att se hur hon är ändå. Vi har haft en hel del folk hemma som är okända för Malva.


Malva är ingen vek hund. Vilket hon fö visade på spökmomentet under sitt MH. Hon visade sig då vara en balanserad orädd vakthund (beskrivarens ord). Hon är dock skälligare än mina när det kommer folk, vilket inte är konstigt då hon uppenbarligen har lite mer vakt i sig. Hon springer fram till folk och skäller. Mina tre springer fram och hälsar utan att skälla, dom skäller tills dom får hälsa då dom tystnar.


Malvas kullsyster Tyra är helt reservationslös när det gäller människor MEN hon var livrädd för spöken visade det sig när hon gjorde sitt MH. Malva behöver lite mer tid än Tyra för att hälsa på nya människor, men när hennes tid gått gosar hon hämningslöst med sin nya bekantskap.


Jag har inga reservationer för att ta valpar på Malva pga hennes mentalitet, men jag vill att hon ska få sin utställningsmerit, minst ett blått band i öppenklassen officiellt. Hon fick ett gult senast pga att hon tyckte att det var obehagligt att hanteras, även om hon lät sig hanteras. Men eftersom hon är nätt i modellen så blev priset så dåligt för den domaren.

 

Malva behöver tid.

Malva känns igenom av domaren i Västerås.

Malva väntar på sin tur för granskning i ringen.

Malva har ett väldigt sött huvud tycker jag.

Dessa bilder från utställningen i Västerås har Terese Sporrong tagit.


Min tanke var att ta med Malva på lördag för miljöträning. Jag ska ju ställa Tyra i Askersund på lördag. Men jag tar inte med Malva. Jag ska ta med Doris (trots att jag inte ska ställa henne) för att jag vill visa henne för Doris´pappas uppfödare som är där. Dessutom så kommer nog vädret att vara varmt, så det får räcka med två glada helt enkelt.


Nej nu ska jag göra lite nytta!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 3 augusti 2009 15:01

Idag kom Selma förbi på en snabbvisit. Selma är ur Fjollans andra kull, C-kullen som består av fem glada flickor. Selma heter Curricurrie i stamtavlan. Jag behöll avelsrätt till en kull på Selma men en återkommande hälta som Selma hade när hon var kring året visade sig bero på lindriga pålagringar på boglederna. Så det blir tyvärr inga valpar på Selma. Selma har inga problem med detta nu, hon är inte opererad. Selma med kullsystrar fyller snart fyra år, närmare bestämt 16 augusti.


Selma erhöll sitt röda band i öppenklassen på rasspecial i Sala. Jag tilltalas mycket av Selmas typ, liten och kompakt. Hon har även genomfört ett bra Mh. Hon är liksom alla utom en av kullsystrarna friröntgad på övriga leder.


Givetvis sprang den smått hysteriska uppfödaren omkring och försökte fotografera Selma. Inte så lätt. Allt var mer intressant än att posera som uppfödaren hade önskat....


Hälsningsceremoni. Det är fem Fina Rossinas-flickor på bilden. Mina tre och Malva och så Selma.

Mor Fjollan med dotter Selma ur C-kullen och döttrarna Tyra och Malva ur E-kullen. Att försöka få flickorna att sitta bredvid varandra och ta kort var inte att tänka på, så håll till godo.

Tänk om man kunnat få en ståbild....suck....

Men några fina bilder blev det på Selma när hon satt iallafall.

Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se