Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under september 2009

Av Emelie - 17 september 2009 21:27

Tog med mig kameran på kvällspromenaden. Kvällssolen lyste så fint...


Fjollan gick i koppel pga sin hälta. Jag släppte kopplet för att fota Tyra en gång och genast rejsade Fjollan in i skogen, inte långt men...hoppas nu inte hon överansträngde sin sträckta muskel.


Jag ville fota Doris men det var omöjligt. Hon rejsade oavbrutet och när hon kom tillbaka hängde tungan och hon gick genast ner i en gyttjepöl och drack... Hon känns verkligen inte sjuk på promenaderna.


Blev bara dessa bilder, och det var inte ens i kvällssolens vackra sken. Men hon var lite fin ändå tyckte jag, min lilla Tyra.

    



Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 17 september 2009 10:30

Hallå i stugorna! Börjar ni tröttna på mitt tjat om Doris eller??? "Ska bara" sammanfatta dagsläget...

Doris äter nu Ronaxan, ett brett penicillin som bla tar fästingsjukdomar. Doris är pigg. Doris är lite fjantig med maten, men det är ett genomgående tema på flera kullsyskon i D-kullen. Bla Doris välhullade syster Grrrlie som var här på besök i helgen. Var hon fått sitt hull ifrån kan man ju undra när man hörde husses och mattes berättelse om alla halvfulla säckar med hundmat som slängts för att madame inte tycker att maten smakar längre.... Hundar vet hur man uppfostrar sina oroliga hussar och mattar och får den mat man förtjänar....varierad kost ska det vaFlörtOskyldig.


Doris temp har gått lite upp och ner den sista tiden. Dock har den inte varit alarmerande hög men tillräckligt hög för att oroa en "något" nojjig matte. Igår började hon med det nya penicillinet. I morse var tempen normal. Fortsättning följer...


Fjollans ben börjar bli bättre, tog lite längre tid denna gång. Fjollan och även Tyra var med hos veterinären förra gången. Veterinären hade lite problem när han skulle undersöka först Doris och sen Fjollan, för det kom nån emellan hela tiden. Tre undersökningsbenägna flickor i knät underlättar ju inte undersökningen av en. Tyra ansträngde sig verkligen. Hon anammade snabbt namnet Doris och hoppade upp på undersökningsbordet...men trots att mina flickor är av den nätta modellen så fick bara en Doris plats på bordet. Så stackars Tyra fick åka hem oundersökt. Men hon är ju inte hunden som hänger läpp i första taget...


Rickard har blivit snuvig för första gången i sitt liv. Dock ingen feber. Men han har varit lite gnällig, vilket också är första gången i hans liv. Henrik har också varit förkyld, det var han som började, dagis har ju kommit igång. Henrik fick lite hosta. Han har en benägenhet att få ner förkylningen i luftvägarna. Han har inte heller haft feber men varit lite gnällig vilket inte heller riktigt är hans sätt. Idag tänkte jag om han också fått borrelia! Nojjig mamma??? Han har pratat om att han är trött ibland den sista tiden... En grannes pojke hade borrelia för några år sen och hon berättade nu att även hennes man fått det...


Cd-inspelningen går väl sådär. I tisdags var vi trötta alla tre och fick väl inte så mycket inspelat. Denna cd-inspelning är verkligen en utmaning. Vi spelar in i klosterkyrkan i Vadstena. Eftersom att där är sådan lång efterklang så kan vi inte "fuska" genom att klippa i de olika satserna. Allt måste sitta för alla tre samtidigt. Det är lätt att man spänner sig för att spela rätt toner men då blir resultatet skit. Den musikaliska glädjen försvinner helt. En utmaning är det och jag tror att vi kommer att lyckas....en sonat har vi nog fått in...."bara" sex kvar då!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 16 september 2009 09:42

Som väntat så spårades inget smittämne av anaplasma i Doris blod.


Fästingsjukdomar är ju luriga och svåra att säkert diagnostisera. Man får gå på symptom och koll av antikroppar. Doris symptom är ju inte alls typiska för någon fästingsjukdom. Men jag har hört om flertalet fall där diagnosen varit borrelia med alla möjliga olika symptom. Hundarna har behandlats och blivit bra.


Nu ska iallafall Doris få ett penicillin som bla tar fästingsjukdomarna anaplasma och borrelia. Antikroppar mot båda dessa har ju påvisats i Doris blod så man kan inte utesluta dessa sjukdomar helt. Samtidigt så tror inte veterinären att det är någon fästingsjukdom.


Han tror att Doris njurskada funnits ett tag och därför påverkat blodbilden så mycket. Det är alltså de röda blodkropparna som är påverkade, trombocyterna är normala och även de övriga vita. Men jag känner på mig att det är något mer. Doris aptit påverkades ju till det sämre när jag slutade med ampivet efter 10 dagar. Den blev bättre när jag började ge henne det igen efter två dagar utan.


Igår var Doris temperatur normal men den var lite hög i morse igen. Hon äter dock ok och är pigg. Hon får nu ampivet men jag börjar med det nya penicillinet ikväll. Jag hoppas att Doris ska svara lite bättre på det nya penicillinet.


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 15 september 2009 11:48

Har inget nytt att berätta men tänkte fortsätta tjata lite om mina och Doris turer....


Det som jag är tacksam för är att jag fått dela lite andra erfarenheter av fästingsjukdomar tack vare att jag skrivit om Doris här i bloggen.


Det verkar som om Doris svarar positivt på penicillinet ampivet. När jag slutade den första kuren efter de sedvanliga 10 dagarna så fick hon feber igen och matlusten avtog.


Jag började ge Doris ampivet på eget bevåg igen i söndags eftersom att jag visste att veterinären jag har kontakt med var ledig i helgen. I förmiddags så var Doris helt feberfri igen. Trenden har dock varit att hennes feber varit förhöjd fram på kvällarna och då har även aptiten varit sämre. Att hon ändå verkar reagera positivt på penicillin tyder ju lite på att där är någon bakteriell infektion som spökar. Men det känns inte som om ampivet är helt rätt penicillin.


När det gäller diagnostiserandet av fästingsjukdomar så är det väldigt lurigt. Analyssvaren är inte helt rättvisa. Antikroppar som mäts i titer av både anaplasma och borrelia kan spåras hos hund. Smittämne från anaplasma (som hette ehrlichia förut) har spårats hos hund men smittämne från borrelia har aldrig spårats, det verkar inte gå att spåra helt enkelt. Detta betyder dock inte att hundar inte blir sjuka av borrelia. Och även om det inte finns smittämne kvar från anaplasma i Doris blod så behöver det inte betyda att det inte är anaplasma som Doris påverkas av. Hängde ni me?


Blodbilden kan förklaras av anaplasma men även av det höga njurvärdet. Njurvärdet har faktiskt blivit lite bättreGlad. Men pga att Doris har feber till och från och med den sämre aptit så tror jag att där är något mer än njurarna som spökar och det är det som gör mig orolig. Doris har även tappat i vikt och den har inte ökat.


Jag blir bara utmattad av att fundera fram och tillbaka. Doris är fortfarande pigg och äter, speciellt nu när hon går på ampivet igen.


Fortsättning följer...för er som orkarFlört.


Och tack till er alla som hjälpt till med era erfarenheterKyss!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 14 september 2009 17:01

Då har vi tagit blodprov på Doris idag igen. Värdena är i princip oförändrade. Blodprov har skickats iväg för att ev spåra smittämne från anaplasman i blodet. Borrelia ska också spåras OM det går att spåra i blod, troligtvis inte.


Doris har ju påvisat antikroppar mot anaplasma och borrelia så nu ska det analyseras om hon har kvar smittan i kroppen. Veterinären har diagnostiserat flera hundar med anaplasma och hästar med. Dom hundarna har varit mycket mer allmänpåverkade än vad Doris är. Och har visat på stelhet i kroppen, det har inte Doris visat. Doris är tvärtom som "friskast" när vi är ute på promenaderna, full fart. Om det är anaplasman som orsakar Doris feber så svarar hon väldigt snabbt på det penicillinet som man ger mot anaplasma.


Doris fick ju en 10-dagars kur med penicillinet ampivet. När den kuren var slut (i torsdags) så försämrades Doris aptit succesivt. Igår ville hon inte äta frukost och tempen låg på 39,2. Jag gav henne ampivet igen och hon åt sedan upp sin frukost och även middagen. Doris temp var på 39,3 när vi var hos veterinären idag.


Det är mycket tankar och frågor och antaganden hit och dit. Jag hoppas nästan att det visar sig att hon har anaplasma, då finns iallafall en specifik medicin som hjälper mot det. Så länge jag inte säkert vet så ligger oron för cancer kvar. Svar på om det är anaplasma får jag imorgon eller i övermorgon. Om det inte visar något så får vi väl diskutera, men då får jag nog gå vidare på Strömsholm för att ultraljuda etc. Det är mycket svårt att tro att Doris är sjuk när man ser henne på promenaderna. Men nåt är fel och jag vill veta vad NU!


Jag fick ett mms på mobilen idag men just nu ville inte bildöverföringen från mobilen till datorn funka, får se om jag får in bilden senare...


Jag avslutar dagens blogg med ännu en bild från gårdagens fina besök.

  

Fina Rossinas Daisy af Smejlycka "Grrrlie"

 

Nu är det bara att fortsätta att hoppas att denna neverending story om Doris får ett happy end snart....suck, är "lite" trött.


Allt gott//Emelie

Av Emelie - 13 september 2009 20:10

Idag har alltså Doris kullsyster Daisy af Smejlycka "Grrrlie" varit här med sin familj. Grrrlies familj består av matte Sofie och husse Brad (Brad är från Vancouver i Kanada) och lillmatte Melanie. Melanie är precis tre månader äldre än Rickard, hon fyllde ett år 18 juli. Vilken go ungeKyss! Familjen bor i Moheda utanför Växjö där dom driver ett stuteri.

 

 

  

Grrrlie är en riktigt lugn berner. Nästan lite för lugn tycker husse. Samtidigt så tycker han att dom fått den perfekta familjehunden. Hon var i princip rumsren från början. Har aldrig bitit sönder en grej. Strosar omkring på gården hemma. Är totalt ointresserad av jakt, hon tittar bara på hararna... Förvånad ja, hon är en Fina Rossinas. Och hon är dessutom stor och grov. Dock var där nog lite extra hull som inte behövdes, men man vet aldrig när dom dåliga tiderna infallerFlört tänker Grrrlie. 


Melanie gillade äpplen! Så gör även Tyra. Tyra stal några äpplen för Melanie, inte så uppskattat. Men dom var ganska söta ihop också Melanie och Tyra.

      

             

En bild lyckades jag få med båda kullsyrrorna samtidigt på. Här springer Doris närmast och Grrrlie står bakom.

  

Grrrlie lunkar.

  

Grrrlie väger 16 kg mer än Doris. Fast då behöver Doris några fler kilon och Grrrlie skulle kunna ha några kilon mindre. Men annars så är dom riktigt lika. Den där överlinjen...

  


  

Vackert huvud.

      

En vacker dam helt enkelt.

    


Det var verkligen roligt att få träffa Grrrlie. Tusen tack för att ni tog er tid och kom och hälsade på!


Allt gott!//Emelie








Av Emelie - 12 september 2009 11:58

Hallå i stugorna! Ska inte tjata om Doris idag. Tänkte bara förbereda er på att Doris kullsyster Daisy af Smejlycka "Girrrlie" kommer på besök imorgon! Så kul ska det bli! Jag har träffat henne en gång förut då hon var knappa året. Damen är rejäl, 50 kg tik. Hon är en riktig cooling. Två gånger har hon vänstervarvat i sitt liv, båda med rött band som resultat. Ni förstår att jag är spänd av förväntan!


Imorgon kommer hon alltså hit med sin familj och jag ska ladda kameran så att ni också ska kunna få ta del av detta besök.


Årets fotografering på dagis resulterade i denna bild på Henrik!

  

Henrik 3½ år

Tigertröjan köpte vi när vi var i Kolmården i augusti i år. På vägen hem från Kolmården stannade vi för att äta en pizza i Finspång. Så här såg det ut på vägen utanför pizzerian.

  

Hageldrivor i Finspång augusti -09.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 11 september 2009 16:35

Doris ja. Hon mår bra. Det är så svårt att avgöra om en hund är sjuk. Vissa hundar visar inget förrän dom är döende. När det gäller Doris så visade hon ju inga tydliga symptom men jag tycker allt att hon verkar lite piggare nu. Tikar är skendräktiga och det är värmen och det är olika saker som påverkar hundarna utan att dom behöver vara sjuka. Iallafall så visade ju Doris blodvärden tydligt att något var riktigt fel med Doris.


Jag pratade med veterinären igen igår eftermiddag och blodproverna visade att Doris har antikroppar mot både borelia och ehrlichia (som nu heter anaplasma) i blodet. Att hunden har antikroppar mot dessa sjukdomar betyder INTE att hunden är sjuk i dessa sjukdomar utan att hunden har varit i kontakt med sjukdomarna vilket skulle förvåna mig om Doris inte hade varit eftersom att hon har haft massor med fästingar på sig. Att hunden bildar antikroppar mot sjukdomarna visar egentligen bara att hundens immunförsvar fungerar.


Det visade sig också att Doris hade mer och väldigt mycket antikroppar mot anaplasman vilket antingen betyder att det fortfarande finns smittämnen från anaplasman i Doris blod (och det ska vi kolla) eller så betyder det att Doris väldigt nyligen varit i kontakt med smittan men lyckats ta hand om den själv.


Veterinären tror inte att Doris njurskada har med fästingsjukdom att göra. Att vi inte kollar borelian är både för att det inte var lika mycket antikroppar i Doris blod mot borelia och för att Magnus (veterinären) menar att hundar inte blir sjuka av boreliaFörvånad! Han menar att det finns inget diagnostiserat fall där smittämne från borelia påvisats i blod från hundar utan att borelia används som en "slaskdiagnos" när man inte vet vad som egentligen felar. Intressant tycker jag faktiskt. Skulle gärna vilja lära mig mer om detta. Personligen så är jag mer rädd för alla giftiga fästingmedel än fästingsjukdomarna. Kanske är det befogat????


På måndag åker iallafall Doris och jag till veterinären igen och tar ett blodprov för att skicka till SLU för koll om där finns smittämne från anaplasma och isåfall medicineras Doris mot det. Doris blodvärde kommer givetvis att kollas igen och jag hoppas och tror att det fortsätter åt rätt håll! Med er hälp såKyss!


Fjollan är bättre i sitt ben men hon är definitivt inte hunden som lider i tysthet. Hon har pipit och beklagat sig högljutt! Men stilla...nej det kan hon inte vara! Och tanten kan få upp en himla fart på tre ben! Igår var jag borta på kvällen och hundarna fick mat av husse. Men när jag kom hem så började Fjollan äta!??? Jag trodde att det var Tyra som lämnat sin mat men nej det var Fjollans mat sa husse!Förvånad???? Tänkte jag, är Fjollan allvarligt sjuk som inte kastat i sig maten innan hon ens fått den??? Men när Fjollan är så här sjuk så kan hon inte äta eller göra nåt om hon inte får vara nära MATTE!


Ja, mina flickor är allt mattes flickor allihop!


Det har kommit en bild från matte Maries pojke....

  

Fina Rossinas Fine Faust "Zero" gillar att bada.

 

Allt gott!//Emelie



 

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards