Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under september 2009

Av Emelie - 10 september 2009 10:28

Veterinären pratade med SLU igår. Provsvaren om fästingsjukdomarna var inte klara igår men jag hoppas få svar idag.


Bristen på de röda blodkropparna beror högst troligt på Doris njurskada. Njurskadan är upptäckt relativt tidigt vilket bådar gott för Doris framtida hälsa. Och att värdena förbättrats på en knapp vecka är ju också ett mycket gott teckenGlad.


Att det var för få trombocyter beror INTE på njurskadan så det värdet oroade mig och veterinären och han bad därför SLU titta närmare på dom. Det visade sig dock att trombocyterna låg inom normalvärdet när SLU räknade domSkrattande! Magnus, som "min" veterinär heter, förklarade för mig att på vissa individer så kan trombocyterna klumpa ihop sig och provsvaret kan då bli missvisande. Så troligtvis har Doris trombocytvärde inte varit så dåligt som vi befarade! Doris levervärden såg också ok ut, dom kollades i måndags.


Läget just nu är att invänta provsvar om fästingsjukdomar och beroende på vad dom visar så går vi vidare med ev medicinering.


När det gäller Doris njurskada så har jag gott hopp om att Doris kommer att må bra länge till genom att äta specialanpassat foder oavsett vad skadan beror på. Doris hann aldrig bli riktigt sjuk utan det var många småsaker som gjorde att jag ville kolla hennes blodvärden (lite dålig aptit fast inget markant, att hon tappat i vikt mer än hon borde i relation till den något dåliga aptiten, att hon fick fukteksem som hon aldrig brukar få, dålig lukt ur munnen som tilltog). Med Bimbo färskt i minnet så blir man ju lätt lite nojjig vilket inte var så tokigt i detta fallet. Doris njurvärden är nu måttligt förhöjda och då speciellt creatininet. Det är först när det är kraftigt förhöjt som man tydligt börjar märka att hunden börjar tackla av. Doris har hela tiden haft fullt ös i skogen vilket ändå gjort att jag inte oroat mig...förrän jag såg hennes blodvärden... Tack vare att njurvärdet inte blivit såååå dåligt så ger det bättre chanser för Doris i framtiden med hjälp av fodret! Sen får man ta dagen som den kommer, man vet aldrig. Men så är ju livet som sagt, det finns inga fallskärmsavtal i det verkliga livet. 


I morgonens vanliga tumult när flickorna ska ut så sträckte Fjollan till samma ben IGEN...Rynkar på näsanså nu hoppar hon på tre ben IGEN. Nu får vi uppbåda allt vi har här hemma för att förhindra tanten att tro att hon är en unghund. Och lite får man väl säga att Fjollan får skylla sig själv, det var troligtvis en tackling från dottern Tyra som orsakade att sträckningen som börjat läka gick upp...sådan mor sådan dotter...Flört.


Det är verkligen värmande att läsa alla era kommentarer här i bloggen! TUSEN TACK! Jag har även pratat med några av er i telefon och via sms. Då jag inte kunde låta bli att tro det värsta så känns det verkligen som att er positiva energi gjort underverk när jag ser Doris prognos idag jämfört med för en vecka sen!


Allt gott till er alla positiva!//Emelie

Av Emelie - 8 september 2009 23:58

Tack än en gång för alla tankar!


Jag pratade snabbt med veterinären innan jag åkte iväg till inspelningen. SLU hade inte hört av sig men en snabb jämförelse av Doris blodvärden för en knapp vecka sen och igår visade att de flesta värdena hade blivit bättre!


Imorgon får jag troligtvis svar på SLU:s analyser!


Idag gick det mycket bättre att spela! Men jag vågar inte bli för glad...fast det har jag redan blivit!


Gonatt allihop! Ni ser att era tankar gör underverk!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 8 september 2009 10:48

Inget nytt om Doris. Jag åkte till veterinären igår och tog lite nya blodprov som ska analyseras på SLU i Uppsala. Doris har ju anemi, det finns för lite röda blodkroppar. Dessutom så har hon för lite trombocyter. Anemin kan bero på njurarnas dåliga värden, det är det som ska kollas ytterligare med nära analys av blodkropparna. Det här med trombocyterna är oroande, det är lite cancervarning... Men vi ska inte kasta yxan i sjön än menade veterinären...och jag gör mitt bästa, men ska jag vara ärlig så har nog yxan varit i sjön många gånger under de senaste dagarna. Det har även skickats in blod för koll om borelia och ehrlichios (fästingsjukdomar).


Doris mår fortfarande bra. Antagligen är hon lite tröttare än vanligt, det borde hon ju vara men det är inget som märks på promenaderna och hon kommer och pockar på att hon vill ha mat när det är dags för det och har ätit upp varje mål till sista kulan sen jag började med det nya fodret. Fodret gör stor nytta på njurarna ganska direkt.


Igår kväll började vi inspelningen av cd:n med Bachs flöjtsonater. Orosklumpen hjälper väl inte till direkt... gick väl inte lysande igår men vi kom igång. Ikväll är det dags igen. Jag känner mig lite bättre idag. Jag var så trött igår, oron drenerar en på energi men inatt sov jag i ren utmattning så jag känner mig lite mer utvilad idag vilket både hjälper för att hålla oron stången och jag är förhoppningsvis lite bättre laddad till inspelningen ikväll.


Annars så är allt bra med de övriga två hundarna och med Henrik och Rickard. Husse jobbar och står i som vanligt och hur det är med mig vet ni ju. Just nu helt ok.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 5 september 2009 17:10

Hopp och förtvivlan och allt däremellan. Doris mår iallafall bra nu och jag har pratat med veterinären och vi ska göra så gott vi kan för att ta reda på så mycket vi kan. Sen får vi se tiden an.


Sådana här gånger är det viktigt att verkligen se till allt gott i livet och att ta vara på och glädjas åt det. Sorgen kan vi inte värja eller skydda oss ifrån. Och utan sorg ingen glädje. Sånt är livet.


Solskenshistorien om Curry som fick fyra år istället för sex månader är slut. Mina varmaste tankar går till Pernilla med familj och även till Cecilia med familj. Curricurrie "Selma" en av Curry och Fjollans vackra fem döttrar pryder just nu min hemsidas index, pappa upp i dagen.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 4 september 2009 10:28

Måste inleda med att än en gång tacka för alla gulliga kommentarer om hopp om snar bättring för Doris! Jag är övertygad om att all denna positiva energi som era goda tankar genererar hjälper! Ju mer goda tankar ju mer positiv energi. Detta är en av anledningarna till att jag vill dela detta med er alla här i bloggen. En annan anledning är att min och Doris resa förhoppningsvis även kan hjälpa någon annan.


Om Doris kommer att bli friskare eller sjukare är idag ovisst. Vad som orsakat hennes sjukdom är även det ovisst. Säkert svar kanske jag inte får förrän Doris obduceras, och kanske inte ens då.


Doris aptit är fortfarande god. Men hon har fortfarande förhöjd temperatur. Skadan på Doris njurar går inte att läka. Däremot så avlastas njurarna betydligt av fodret som Doris nu får och som hon kommer att äta i resten av sitt liv. Vad som orsakat skadan kan vara en förgiftning, en infektion eller en njursjukdom eller även cancer förstås, suck.... Det jag med allra största säkerhet kan säga är att det inte rör sig om renal dysplasi eller PNP som den sjukdomen hette innan, Doris är lite för gammal för den. Renal dysplasi är en ärftlig njursjukdom som oftast drabbar hunden innan den fyllt ett år, den leder alltid till att hunden dör. Det finns en eller kanske två (vet ej säkert) ärftliga njursjukdomar till som kan drabba hunden vid lite högre ålder. Även dessa kan leda till att hunden dör. Men vad veterinären sa till mig så går dessa njursjukdomar i skov och kan eventuellt hållas i schack med foder, hur länge är antagligen olika från fall till fall.


Eftersom Doris fortfarande har lite feber så ringde jag veterinären idag och frågade om vi skulle ta ett blodprov för att skicka iväg på analys. Jag vill utesluta att det är någon fästingsjukdom det rör sig om. Fästingsjukdomar är ju som bekant med de flesta av er lömska. Dom kan ge alla möjliga konstiga symptom. Eftersom det är fredag idag så väntar vi till söndag med det blodprovet så att det kommer upp till SLU i Uppsala på måndag. Blodprovet får inte bli för gammalt för att kunna analyseras. Jag ska fortsätta att hålla koll på hennes temperatur så ser vi på söndag hur vi gör. Men om jag känner mig själv rätt så kommer jag att skicka iväg ett prov. Vi får se och jag håller er underrättade!


Det är ju även ovisst, även om det är en tänkbar slutsats, om det är Doris dåliga njurvärden som orsakat hennes dåliga blodbild. Det är dom röda blodkropparna som inte finns som dom ska. Och trombocyterna är det alldeles för ont om. Jag är inte veterinärmedicinskt kunnig och ville liksom inte höra...även om jag ville höra när veterinären förklarade för mig. Jag är iallafall tacksam för Magnus som är en mycket bra veterinär som jag haft mycket hjälp av sen jag flyttade hit för snart 10 år sen.


Hur det än blir så ska det bli det bästa för Doris. Hon ska inte behöva lida. Hon ska få dö med svansen i topp även om jag innerligt hoppas att det ska dröja flera år. Och möjligheten finns!


Allt gott!//Emelie 


Glömde bort Fjollan! Fjollans hälta är BETYDLIGT bättre idag. Hon får fortfarande rimadyl men jag slutar nog med den snart. Så är hon min lilla Fjoll, jag har liksom aldrig behövt oroa mig på allvar för henne! Peppar peppar ta i trä....är väl bäst att jag tillägger ;-)!


Goda tankar=positiv energi! TACK alla bloggläsare!//Emelie

Av Emelie - 3 september 2009 15:43

Det är lite svårt att säga vem som är sjukast här i huset. Igår var det nog jag, jag var lindrigt talat sjuk av oro. Med hela Bimbos sjukdomsförlopp färskt i minnet så var det viktigaste för mig igår att Doris skulle få dö med svansen i topp.


Jag väntade och väntade....väntade och väntade...på att veterinären skulle ringa. Jag visste ju att det var allvarligt och var övertygad om att cancern hade slagit till igen. Nu vet jag ju inte säkert annat än att Doris njurvärden är dåliga och antagligen pga detta även flera andra blodvärden. Inget pekade på att det skulle vara cancer inblandat. Vad som felar Doris njurar vet jag inte. Det enda som är intressant i dagsläget är hur hon svarar på foder och penicillin. Oron har jag skjutit ifrån mig, nu tar jag dagen som den kommer. Det är omöjligt att Doris skulle kunna ha blivit friskare över en natt, men i och med att jag såg hoppet igen så verkar Doris mycket friskare idag!? Fodret faller uppenbarligen Doris mycket väl i smaken för med sådan aptit som hon ätit igår kväll och i morse har hon inte ätit på länge. Aptit är ett mycket gott tecken.


Igår på långpromenaden (som jag då trodde var Doris sista...) så fick Doris rejsa fritt på sina långturer i skogen...och det gjorde hon med besked. Tant Fjoll snart 9 år och lite överviktig hängde på... Så småningom anslöt sig Fjollan och efter ett tag även Doris till mig och min hjälpreda på promenaderna, Tyra.


När vi kommit hem och Fjollan vilat ett tag och sen skulle resa sig så visade det sig att hon var rejält halt på vänster fram. Det verkar som om hon sträckt en muskel i bogen rejält. Inatt var det Fjollan som pep eländigt. Idag hoppar hon på tre ben. Efter samtal med veterinär så ger jag henne rimadyl morgon och kväll. Jag tycker mig se en antydan till bättring. Ja, inte är det kul när flickorna inte mår bra.


Men nu är jag iallafall inte sjuk av oro...alltid något!


Allt gott till er alla!//Emelie

Av Emelie - 2 september 2009 19:48

Hoppet finns!


Analysen visade att Doris njurvärden är jättedåliga.


Veterinären igår trodde att antingen är det leukemi eller så kan det eventuellt vara njurarna, men då har det gått långt. Då cancer är min största rädsla, inte helt obefogat, så var jag övertygad om leukemi. Idag har jag fortfarande ingen säker diagnos men analysens värden (som var rejält dåliga på både det ena och det andra) pekade på att det var njurarna som var problemet. Jag kommer precis från veterinären och urinprov visade 1: där finns mycket äggvita men annars normala värden, 2: njurarna fungerar fortfarande.


Doris har fortfarande lite hög temperatur. Proverna visade ingen infektion men hon får nu även penicillin.


Jag tänkte direkt på min C-kulls pappa, Bernljungens af Curry. När sista valpen i C-kullen levererades så ringde Cecilia, Currys uppfödare (och min hemsidas webba fö). Undersökningar av Currys njurar hade visat att han hade högst ett halvår kvar att leva enligt veterinärerna!!!! Han sattes på specialfoder som han sen mått bra på, det har gått fyra år....


Doris slukade nyss sin första portion av detta specialfoder med frisk aptit!


Tusen tack alla underbara människor som sänt goda tankar och ljus! Det har hjälpt! Men tyvärr så finns det många tråkiga njurhistorier också. Så fortsätt gärna med era goda tankar!!! TUSEN TACK!!!


Allt gott och hopp om det bästa för Doris!

Jag älskar dig Doris min Doris!


Allt gott till er alla och än en gång TACK!//Emelie



Av Emelie - 1 september 2009 20:00

Ser dessvärre inte ut som om det är småkrämpor i Doris fall.


Åkte till veterinären idag med Doris fukteksem. När jag gjorde ultraljud på Doris i juli så bad jag veterinären ta ett blodprov på Doris. Doris blev ju som bekant för er som följer min blogg väldigt skendräktig men jag tyckte att aptiten var lite för dålig för att det bara skulle vara skendräktighet och hon tappade lite i vikt. Dessutom så tyckte jag att det var konstigt att hon fick fukteksem, hon hade ju aldrig fått det förr. Sammantaget så anade jag oråd, men hoppades ju givetvis att jag oroade mig i onödan. Blodprovet visade lite avvikelser men inget alarmerande. Vi bestämde att följa upp med nytt blodprov när Doris kommit ur sin skendräktighet.


Doris har ju fukteksem just nu som inte velat läka utan tvärtom bara blivit värre, dessutom så tyckte jag att hon låg lite högt i temp idag. Vi åkte in nu på eftermiddagen och nytt blodprov togs. Värderna har blivit mer avvikande och blodbilden ser ut som att det skulle kunna vara leukemi. Blodprov är nu skickat till SLU i Uppsala för grundlig analys. Förhoppningsvis får jag svar därifrån imorgon men säker diagnos är nog tveksamt.


Förövrigt så tycker jag att Doris aptit blivit lite bättre, iallafall ibland. Det är full fart på promenaderna. Men helt ok är hon ju definitivt inte med den blodbilden. Hon är lite mager.


Befarar dessvärre det värsta.


Tuffa bud.


Allt gott till er alla!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12 13
14 15 16 17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards