Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under november 2009

Av Emelie - 17 november 2009 21:57

Igår slukade Fjollan inte maten, hon lämnade tom lite både på morgonen OCH på kvällen. Jag förstod att nåt inte var riktigt bra, tog tempen och 39,6...suckRynkar på näsan. Nu hade hon ätit halva penicillinkuren, alltså 5 dagar. Hostan är också i princip oförändrad. Jag ringde genast "min" (stackars) veterinär. Han jobbade inte men han brukar ofta svara i sin mobil ändå och det gjorde han, han är guld värd för en nojjig matte som mig.


Vi vet ju inte varför inte Fjollans hosta vill ge sig och varför tempen ökat. Men trots allt så pekar det mesta på att hon har en envis virusinfektion. I söndags var ju Fjollan med på en lite längre skogspromenad, eftersom hon trots hostan varit pigg och ätit som vanligt så har hon fått hänga med som vanligt också. Men jag har nog tyckt mig märka att hostan blir lite sämre dan efter en promenad där Fjollan fått vara lös och springa lite mer. Och det här vädret är ju perfekt för virus och bakterier att frodas iSkrikandes. Det är som att hostan blivit bättre ena dan och så tror jag att det är på väg åt rätt håll och så nästa dag så hostar hon mer...så här har det hållt på i snart fem veckor!!!!


Jag gav iallafall, på veterinärens inrådan, Fjollan rimadyl som är febernedsättande och antiinflammatoriskt igår kväll. I morse hade inte Fjollan feber längre och efter samtal med veterinären så fortsätter jag med påbörjad penicillinkur och ger även en rimadyl morgon och kväll till Fjollan. Idag har varit en hyfsat bra hostdag och Fjollan har ätit som vanligt och nu får Fjollan bara gå ut och rasta av sig några gånger om dan ett tag framöver. Fjollan har ätit upp båda sina mål idag men hon kom sist i ättävlingen, vilket kan tyda på att hon är lite hängig. Det betyder också att Tyras värsta skendräktighet är över och hennes aptit har tagit fart.


Idag åkte jag med Rickard för vaccinering mot svininfluensan. Vi andra har faktiskt redan vaccinerat oss men så blev det ju nya rön att även barn under tre år (från 6 månader) skulle vaccinera sig, så nu har även Rickard fått en spruta. På vägen dit så stod det FYRA älgar på ett gärde precis vid vägen! Alltid lika häftigt att se älgar! Synd att jag inte hade kameran med. Det var två vuxna och två kalvar. Jag tippar på två kor med varsin kalv då de vuxna inte var jätte stora nån av dom och ingen hade horn.


Pratade med Sofie, matte till Grrrlie (Doris kullsyster som är parad med Barolo) idag. Grrrlie har precis gått in i tredje vecka och kräks på mornarnaGlad, låter ju lovande. Ultraljud är beställt till den 4 december så då vet vi om där är nåt i magen...!?

        

Det är husse och matte till Grrrlie som är uppfödare till den eventuella kullen. Jag hoppas verkligen att det blir valpar, det är så roligt att Sofie och Brad vill ta den här kullen, speciellt som inte Doris kommer att få några valpar.


Allt gott!//Emelie



Av Emelie - 15 november 2009 15:02

Kom nyss in från dagens promenad. Full fart på flickorna. Fjollans hosta är av det envisa slaget. Hon hostar fortfarande. Jag tror att hostan kommer att ge sig med penicillinets hjälp, men det kommer nog att ta tid. Fjollan är lika pigg och har lika god aptit som alltid.

Fjollan på dagens promenad. Fjollan fyllde 9 år för en månad sen.

  

Fjollan och Doris är urfällda. Tyra har knappt börjat fälla än. Tyra på dagens promenad.

  

Tyra är alltid lättast att fånga på bild. Tyra är den som håller sig närmast matte på promenaderna. Hon hoppar, flyger och far men inom synhåll. Hon försöker även stoppa framförallt Doris som gärna tar sig en extrarunda på egen hand. Ibland lyckas Tyra, ibland inte...


Doris springer gärna på lite längre upptäcktsfärder. Dessutom så är hon helt urfälld nu och därför inte sitt vackraste jag, jag lyckades inte fånga Doris på bild idag.

Hon mår bra. Första september så tog vi blodprov på Doris och konstaterade riktigt dåliga blodvärden. Doris hade haft lite dålig aptit ett tag men annars verkade hon som vanligt. Det är 2½ månad sen. Vi befarade ju leukemi men det verkar som om det är Doris dåliga njurvärden som påverkat blodbilden. Hon äter nu sitt foder som är specialanpassat för dåliga njurar med frisk aptit och i skogen är det full fart. 


Mor och dotter. Tyra 2½ år och Fjollan 9 år.

  

Avslutningsvis en riktigt fin bild. Solen tittade fram som hastigast och Tyra låg precis rätt.

  


Allt gott i novembermörkret!//Emelie

Av Emelie - 13 november 2009 19:43

Satt och tittade bland massa foton igår. Tittade lite på Rossina och Bimbo, saknar dom så Gråter. Bimbo gör fortfarande ont, hon blev ju bara 5 år.


Jag laddade upp lite valpbilder. Här en liten mätt och belåten F-valp. Älskar den här bilden, valpen är väl tre-fyra veckor på bilden skulle jag tro.

  

Tyra började posera tidigt. Här är hon nog ca fyra veckor.

  

Här en söt liten Tyra, 4-5 veckor gammal skulle jag tippa. Jag tror denna bilden togs dan innan Tyra fick urinvägsinfektion om jag inte missminner mig. Lilla Tyra kissade blod Rynkar på näsan. Hon fick äta två kurer penicillin innan hon blev av med sin uvi. Så mellan 4-7 veckors ålder åt Tyra penicillin. Dessutom så hade Tyra ett ganska kraftigt överbett. Men hon har inte blivit infektionskänslig och bettet rättade till sig Glad!

  

Tyra poserar så fint sex veckor gammal.

     

Kullsyrran Edetoyota "Malvas" favoritplats. Denna lya har mina flickor grävt ur själva under en gran i den inhägnade slänten bakom huset. Ett tiotal 8-veckorsvalpar får plats gott och väl.

  

Och det här var Tyras favoritplats...

  

Malva, kullsyster till Tyra är ett riktigt yrväder. Här en bild tagen när Malvas husse och matte var här och hämtade Malva...funderar på om denna bild inspirerat till namnvalet??? För är inte blommorna på bilden just malva? Jag är ingen blomexpert snarare tvärtom. Om nån vet vad blomman heter så lämna gärna en kommentar!

  

Tyra stannade här. Det var inte lätt att fånga henne på bild, speciellt som jag hade en urdålig kamera. Hon hann flera meter utanför bilden när kameran hade tagit bilden, tacka vet jag systemkameran jag har nu! Här har hon hittat ett äpple att smaska på. Hon är nog ca 9 veckor på denna bild.

  

Tyra fick följa med på marknad i Borensberg bara tio-elva veckor gammal. Här var Tyra TRÖTT, annars hade hon inte kunnat sitta i vagnen så fint. Det syns verkligen hur trött hon är.

  

Lilla Tyra-Yra växte. Här är hon ca 4 månader.

  

Tyra 9 månader gammal poserar.

  


Märks det att jag längtar efter valpar....Förvånad???


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 11 november 2009 18:26

Det är tur att det är så trevliga och duktiga veterinärer här i närheten. Jag brukar vända mig till distriktsveterinärerna i Borensberg. Det är framförallt...för att inte säga bara...Magnus som jag brukar konsultera när det är nåt med mina hundar. Men jag tycker att hela stationen verkar fungera bra, alla har sitt specialområde. Magnus är den som är mest inriktad på hundar av dom. Han kan säkert annat bra också men det är jag ju inte så insatt i.


Magnus känner mina hundar väl vid det här laget. Han brukar alltid skratta gott när jag kommer med Fjollan, hon verkar liksom aldrig sjuk fastän matte oroligt beskrivit Fjollans tillstånd, "kan de va cancer tro?". Ja, denna oro för cancer. Berner är väldigt drabbade av cancer, mer drabbade än de flesta andra raser. Senast sa Magnus "för det mesta så är det ju INTE cancer." Jag såg nog högst tvivlande ut, jag var högst tvivlande till det påståendet. Men perspektiven blir nog lite förvrängda ibland.


Ringde iallafall Magnus idag. Fjollan verkar ju inte bry sig nämnvärt, men JAG orkar inte höra hennes hosta längre. Får väl nervsammanbrott om den inte går över snart. Nej, men som jag skrev igår så tycker jag inte att den blir så värst mycket bättre och nu har det gått 3½ vecka. Hennes temp ligger som sagt lite högt, 39,0. Men aptiten och allmäntillståndet i övrigt är konstant gott. Magnus är restriktiv med penicillin vilket jag tycker är bra, men han tyckte att vi skulle sätta in en kur nu på Fjollan iallafall. Så nu har hon fått sin första dos vetrimox som hon ska äta i 10 dagar. Håll nu tummarna att det är bakterierna som är hostboven och att penicillinet gör att Fjollans hosta går över!


Annars så har jag inhandlat tre stycken reflexvästar på Clas Ohlsson till flickorna idag. Storlek large passade mina små damer perfekt och västarna var super, bästa reflex jag haft på mina hundar! Vi har precis varit på promenad i mörkret, jag med pannlampa och iklädd reflexväst och flickorna med sina fina västar. Priset var även det det bästa i reflexsammanhang till hundarna, 29 kr styck. Fick tipset i Bonzos blogg, det tackar vi för! Bäst i test är betyget...och lite har allt testats här på kenneln genom åren. 


Nehej, onsdagsnöjet närmar sig...Bonde söker fru...vi har alla våra laster...FlörtCool


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 10 november 2009 21:27

Jag fortsätter att lära mig om datorns farligt roliga värld. Tid tar det, tid som jag egentligen inte har. Men nu har jag lyckats uppdatera Stefans hemsida med lite nya bilder.


Annars är allt väl. Fjollans hosta låter inge kul. Jag har aldrig varit med om att en kennelhosta hållt i på detta viset. Men hon mår bra. Äter med frisk aptit och är pigg som vanligt. Inga konstigheter ska det ju vara enligt den grundliga undersökningen som gjordes hos veterinären igår. Ringer nog och tar ett snack med veterinären imorgon ändå. Tänk om nåt fastnat i halsen på Fjollan???


Nehej, nu ska jag nog lämna denna dumburk för idag, har väl aldrig suttit och blippat så länge. Men som sagt, kul är det!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 9 november 2009 11:44

Idag har jag varit till veterinären med Fjollan. Jag märker att min toleransnivå när det gäller krämpor på mina hundar är obefintlig. Oron kramar åt och jag mår minst sagt dåligt.


Fjollans hosta har inte gett sig. Ibland får jag för mig att den är lite bättre för att nästa dag bli värre. Jag vet inte om jag inbillar mig. Har hon blivit bättre eller har hon rentav blivit sämre? Jag tar temp. Den är också lite förhöjd. Och så är det igång...


I morse åkte jag till veterinären. Blodprov togs och röntgen av lungorna gjordes. Veterinären kände ännu en gång igenom Fjollan grundligt. Resultatet av dagens undersökning:

  • Ingen synbar förändring syntes på röntgenbilden av lungorna.
  • Fjollans levervärden och njurvärden såg väldigt bra ut, inte minst med tanke på hennes ålder.
  • Vita och röda blodkroppar såg bra ut. Hon hade lite förhöjt av en sorts vita blodkroppar men det påverkade inte det totala antalet. Detta kan tyda på infektion i kroppen.
  • Fjollan hade lite förhöjd temp men väldigt lite. Hundens temp kan vara lite högre hos veterinären eftersom det är en lite stressad situation för hunden. Men Fjollan hade samma temp här hemma, så jag tycker att den är lite hög.
  • Fjollan kändes bra, inga förstorade lymfknutor och magen kändes bra tyckte veterinären.
  • Fjollans lungor lät bra i stetoskopet.

Veterinären tror att Fjollan ska klara hostan själv, inget penicillin sattes in. Fjollans aptit är god och hon verkar pigg för övrigt. Så nu hoppas jag att jag kan lägga oron för mina hundar på hyllan ett tag.


Nej, nu är det lunchdags för en liten trött Rickard!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 5 november 2009 22:10

Tack Maria på Ellebäckens för en hedrande "award". Denna award innebär att jag ska berätta 10 saker om mig själv och sedan skicka denna award vidare till tre personer. Så, då sätter jag väl igång då...

  

  1. Jag tycker att healing är bra.
  2. Jag älskar sushi! Mmmmm!
  3. Jag tror på reinkarnation.
  4. Stefan och jag gifte oss 10 månader efter att vi träffats.
  5. Jag är utbildad musiker (flöjtist) på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
  6. Jag har aldrig haft en tillsvidareanställning. Är frilansare.
  7. Jag har en enskild firma sedan -96, Gemzell Musikproduktion heter den.
  8. Gemzell är mitt flicknamn, jag är gift Karlsson.
  9. Jag är född i Ludvika, flyttade därifrån när jag var 1 år. Så jag är dalkulla.
  10. Jag tror att Doris lever och är frisk nu mycket tack vare alla mina bloggläsares positiva energi! Jag är oändligt tacksam!

Jag skickar denna award vidare till: Sanna, Linda och Sandra! Tre härliga tjejer!


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 3 november 2009 22:22

Helgen som var blev vi påminda om livets skörhet. Jag spelade på en gudstjänst i Vadstena klosterkyrka. Dom räknade upp alla församlingsbor som gått bort det senaste året. En var bara 1 månad. En annan 17 år. En tredje 35 år... Tungt. Det är hårt när livet avslutas för tidigt. Det gör ont när livet tar slut. Det gör ont i oss/dom som är kvar.


Efter gudstjänsten åkte jag till min pappas grav. Klockan hann bli halv åtta. Det lyste på de flesta gravarna. Jag tände marschaller på min pappas grav. Jag är inte mycket för gravplatser. Dom kan se så övergivna ut, som min pappas grav gjorde innan jag tände. Jag är inte en flitig gravbesökare. Själv har jag tänkt att spridas för vinden. Så har jag gjort med mina hundar.

  

Bilden är tagen dan innan julafton förra året. Doris och Tyra står på stenen från vilken Rossina och Bimbo är spridda för vinden.

 

Allt gott!//Emelie

 

 

 

 



Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards