Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 22 januari 2010

Det är nåt visst...

Av Emelie - 22 januari 2010 16:38

...när våra vänner passerar 9 år och går mot 10. 10 år känns som en magisk gräns. Jag har alltid tänkt, "om bara mina flickor får bli 10 år så är jag tacksam". Än så länge har jag inte ägt en 10-årig berner. Jag har förlorat två berner precis runt 9 år. Min första, Rossina, skulle fylla 9 år en månad senare och hennes dotter Fjollan passerade 9 år med två månader. Min tredje flicka, Fjollans dotter i första kullen, Bimbo blev bara 5 år. Med tanke på den generella livslängden på vår ras så är det nog ganska "normalt", jag är inte speciellt hårt drabbad.


Jag brukar alltid påpeka för valpspekulanter att det är en väldigt liten andel av våra berner som passerar 10 år och en ganska hög andel som dör allt för unga. Det är viktigt att man är medveten om detta också när man väljer ras. Egentligen så finns det väl inga exakta siffror på detta. Jane Ankarbäck i avelsrådet har hand om registret "hur gamla blir våra hundar" i vår rasklubb. Om man klickar på "delresultatet" så ser man hur många berner som är registrerade hos skk varje år och hur många som är registrerade döda hos sshk. Staplarna diffar ganska rejält. Men när jag pratade med Jane senast så sa hon att det är många fler som har rapporterat in när deras berner gått bort, men hon har inte hunnit med att föra in dom ännu. Jag är väldigt tacksam för Jane som är en riktig eldsjäl när det gäller att dokumentera om när och vad våra berner dör av. Hon gör ett gott arbete för att kunskapen ska bli mer lättillgänglig. Och som jag påpekat förr, vi behövs alla för att bidra med information. Vi uppfödare är beroende av er ägare för att få kunskap om vad som händer och vad vår uppfödning drabbas av för sjukdomar. Eller inte mindre viktigt...allt gott om våra hundar också!!! Det är också viktigt!!


Och gott är det att få en hälsning på mailen från Anki, Fina Rossinas Barbarina "Salsas" matte! Salsa är kullsyster till Fjollan och alltså från min första kull som fyllde 9 år 10 oktober -09. Hon är alltså inne på sitt 10:nde år och mår så vitt matte ser och märker bra. Salsa har opererat bort livmodern för några år sen och fäller inte normalt sedan dess. Hon får massor med underull som tovar sig och överpälsen växer i långa spretor. Salsa har blivit en pudel! Hon får klippas med jämna mellanrum. Anki bifogade tre bilder på Salsa som Salsas dagismatte Ingela tagit. Anki påstår att Salsa ser konstig ut pga att pälsen är klippt. Men jag tycker att Salsas frisör gör ett fint jobb, hon ser fortfarande ut som en berner...inte alls som en pudel!

Döm själva...

  

  

  

Så mycket finare kan man väl inte bli om man är en bernerflicka i sina bästa år!? Tack Anki och Ingela för dessa fina bilder!


Allt gott!//Emelie

 
 
Linda & Nova

Linda & Nova

22 januari 2010 17:26

Det är så otroligt synd att berner (och andra stora raser) ska leva så himlans kort. Min fröken är ju 5 år nu och jag hoppas såklart att hon ska leva minst 5 år till...men chansen för det är inte så stor vilket är helt åt skogen!

När jag tänker på det så fattar jag inte ens att det gått 5 år, och nu är hon ju i sin bästa ålder :) Ska man verkligen behöva räkna ner nu? Huga så hemskt. Kan knappt tänka på det.

HA en trevlig helg!
Kram

http://runezzazanovaadelle.se

 
Emelie

Emelie

22 januari 2010 18:13

Det finns ju berner som blir både 10, 11 och ibland tom äldre. Det tråkiga är ju att dom är så få, men kanske börjar det vända? Det tar ju ett tag innan det märks??? Hoppet är ju det sista som överger människan! Vi måste tro att våra hundar blir friskare och äldre överlag! Det viktigaste är dock att hundarna ska ha det gott när dom lever! Kram och ta vara på er! Emelie bloggaren...

http://finarossinas.bloggplatsen.se

 
Stina

Stina

22 januari 2010 18:16

Sanna ord Emelie... Det är bara att glädjas åt den tid man får tillsammans och ta vara på dem!! Vet ju hur det är att förlora unga...ont, ont!! Men glädjande nog så vet jag också hur det är att äga en nästan 10-åring som ff tack och lov lever!!! Och väldigt fräsch för sin ålder dessutom. Nyss busat runt som en pigg 1-åring ute i snön. Härligt att se!!
Ha en skön helg nu!
kram

http://www.lundbackensdiamanter.se

 
Ingen bild

Marie Carlsvard

22 januari 2010 18:45

Hej!
Visst hoppas man att den älskade hunden får finnas med väldigt länge. Och det ska vara ett bra hundliv!!!

Här hemma har vi just nu en väldigt trött och tagen Zero. Har varit hos veterinärerna i Borensberg idag av mindre trevliga orsaker. Zero har spräckt en klo och det var värre än dom först trodde, verkar som Zero haft skadan ett tag utan att vi märkt det. Hur som helst fick han sova lite och så plockade dom bort klon. Nu har han en rejält bandage, stövel och penicillin-kur nån vecka framöver.
Nu ska vi hålla tummarna för att det läker som det ska. Det är tydligen vanligt att det växer på vävnad där klon ska växa fram och det är inte bra. Men det hoppas vi givetvis inte drabbar Zero.
Nu är jag psykiskt trött!!

Trevlig kväll alla!!

 
Marianne

Marianne

22 januari 2010 19:01

Det är som du säger ovanligt att en Berner blir äldre än 9-10 år. Och man får vara tacksam att de klarar av att bli veteraner. Tråkigt nog är det inte många som lägger vikt i sitt avelsurval då det gäller medelåldern på våra hundar. Det finns linjer där hundarna blir gamla och dem borde man vara mer rädd om. Vår hitintills äldsta Berner blev 13,5 år och det är vi stolta över. Men vi jobbar på att kunna slå vårt eget resultat.
Ha det gott. kram

http://www.ekoxenskennel.se

 
Ingen bild

Annsofie

22 januari 2010 20:41

Min Ileach blev ju som bekant 9 år,1 mån och 13 dagar. Jag önskar jag hade fått behålla honom längre än så, men när han inte fick vara frisk så fanns inget alternativ.Sommaren 08 träffade jag en berner som var 12 år fyllda.
Nu hoppas jag att min nästa berner slår ålders rekord ;-)
Kram Annsofie

 
Ingela

Ingela

22 januari 2010 23:35

Hej! Första bilden är ju på Mättis!! Swissmade Donna Ana Lucia. Sedan är det Salli!

//Dagmatte

http://www.ostanvindens.se

 
Emelie

Emelie

23 januari 2010 12:06

Ojojoj, hur kunde jag se så fel!!!??? Det ser jag ju att den första inte är Salsa! Tack fotografen Ingela. jag har precis beställt nya läsglasögon...hmmm...URSÄKTA!
Marie: se verkligen till att Zero inte kommer åt bandaget. Doris hade många turer med en klo där det bildades vävnad på pulpan. Hon fick sövas två gånger i veckan för att skala bort vävnad i flera veckor innan klon vuxit ut igen. Det gick bra, Doris slapp amputera tån som hade varit tvunget annars. Men försök slippa en sån behandling av Zero!!! Lycka till! Kram Emelie bloggaren

http://finarossinas.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards