Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under mars 2010

Av Emelie - 22 mars 2010 19:41

Idag åkte jag till veterinären för att kolla upp Doris igen. Hon som ätit med bäst aptit av mina flickor har till och från de senaste dagarna haft väldigt dålig aptit. Vilket Tyra också haft men det oroar mig inte...snarare tvärtom.


Dessutom så skrek Doris till igår och det var tydligt att det berodde på nacken. Idag visade hon inga sådana symptom. I förra veckan så gjorde hon sådär också och det försvann lika snabbt.


Och när det gäller Doris så är jag ju orolig eftersom att hennes njurvärden och blodvärden var så dåliga i höstas...


Så nu kände jag mig tvungen att kolla upp Doris. Det visade sig att hon inte hade någon temp och att lymfknutor kändes bra och även i övrigt. Slemhinnor såg inte bleka ut. Vågen stannade på 38,8 kg så hon är fin i hullet och väger 5 kg mer än i höstas.


MEN blodvärdena var ganska mycket sämre. Både njurvärdena och blodvärdet. Hon har alldeles för lite röda blodkroppar. Även de vita var rubbade.


Jag vill understryka att jag har en väldigt duktig veterinär som jag har stort förtroende för. Vi diskuterade fram och tillbaka. Jag har ju mina misstankar att en fästingsjukdom är inblandad. Min tanke är att det är den som skadat njurarna som sedan gjort att Doris har för få röda blodkroppar. Hon svarade ju så tydligt på ronaxan i höstas. Jag har ju även misstankar nu om att fästingsjukdomen blossat upp igen. Han tycker att bilden ser mer ut som en njursjukdom som alltså kan gå lite upp och ner men prognosen är ju en successiv försämring. Jag går ju mycket på en känsla men veterinären har ju kunskapen. Det som är så bra med Magnus (veterinären) är att han verkligen tar en på allvar och lyssnar och tar in mina argument även om jag "bara" är en hundägare.


Frågan är nu om vi ska sätta in ronaxan (penicillinet mot fästingsjukdomar)??? Ronaxan är belastande på njurarna och gör det ingen nytta så gör det bara skada. Vi ska sova på saken och diskuterade en eventuell vidare-remittering till Strömsholm där specialistkompetens i olika områden finns. Men jag är inte säker på att dom kan ge mig ett säkrare svar.


Nu åt Doris middagen med frisk aptit. Jag har köpt några burkar mjukfoder av det njuravlastande fodret som Doris äter. Det gjorde susen att blanda i några skedar av det i kulorna!


Som ni förstår så är mitt hjärta tungt idag....det var ju detta jag kände på mig...men jag är glad att jag har kollat. Det är ändå bättre att veta även om jag inte säkert kommer att kunna få ett svar på vad som är orsak-verkan. Och som sagt, det är flera risker med att sätta in ett penicillin som belastar Doris njurar ytterligare.


Det är iallafall inte frågan om cancer denna gång. Men hur länge Doris kommer att kunna må hyfsat är omöjligt att säga???


Hittade ännu en bild på mina fina flickor som jag tog i lördags.

  


Allt gott!//EmelieANNONS
Av Emelie - 20 mars 2010 14:38

Idag hade vi besök igen av ett trevligt par som längtar efter en berner... Ja, det är bara att hoppas att Tyra uppfyller allas förväntningar???


Oavsett så uppfyller hon mina förväntningar. Jag har världens finaste bernerflickor här hemma och jag äääälskar dom!

Tyra i vårsolens glans!

  

Doris i vårsolens glans.

  

  

Mina fina flickor.

  

  

  

  

  

Här syns även träbernern med tomte på loftet.

  

Våren är på väg med stormsteg...i dubbel bemärkelse. I natt blåste det rejält i knutarna.


Allt gott  //Emelie

ANNONS
Av Emelie - 19 mars 2010 11:11

Den stora snösmältningen har inletts med allt vad det innebär. Här är fortfarande massor med snö kvar. Det kommer att ta tid. Utanför huset har vi is med lite smältvatten på dagtid, gissa om det är halt??? Och på sina platser kommer gegga och sand fram. Vi med stora hundar med lång päls vet ju vad som väntas den närmsta tiden...


Hundarna ja. Det är ju dom denna blogg handlar om i huvudsak. Och vad kan man orda om dagligen om två bernerdamer??? Ja det kan man ju undra!??


I morse ville inte Doris äta alls! Jahaja, ni förstår hur glad jag blir då  ! När Tyra inte vill äta så blir jag glad och tänker att hon är dräktig. Men tikarna blir ju ändå skendräktiga så aptiten går upp och ner oavsett om dom är parade eller ej. Aptiten brukar vara sämst på morgonen. Doris åt lite drygt halva portionen efter en stund  . Det är nog ingen fara på taket utan det är nog lite hormoner som spökar. Aptiten brukar vara mycket bättre på kvällsmålet för båda damerna.


Dom verkar iallafall må bra båda flickorna. Båda är lite lugnare än vanligt. Men min erfarenhet är att tikarna snurrar upp i varv som värst tiden före löp och när löpet kommer igång så lugnar dom sig för att bli "normala" under skendräktigheten som följer efter löpet. Nu hoppas jag ju att Tyra inte bara är skendräktig utan dräktig på riktigt. Vi får se...


Min ilskne 1½ åring är inte bara ilsken utan världens gladaste också, känner att bilden av honom i mitt förra inlägg kanske blev lite orättvis. Både han och jag var trötta igår och vi somnade båda gott i soffan i några timmar efter bloggandet...


Nu sitter han i mitt knä och sjunger, han brukar ofta sjunga och man anar melodier också. Rickards lunch står på spisen och efter maten är det sovdags för Rickard. Jag kanske hinner öva några toner när han sover  ??


En skön fredag tillönskas er alla!


Allt gott!//EmelieAv Emelie - 18 mars 2010 10:04

Det är inte alltid så lätt att ställa säker diagnos och det beror inte på att veterinärerna inte kan sin sak utan att det inte är så lätt att ta prov och få svar alla gånger. Borrelia är en sådan sjukdom som uppenbarlingen kan yttra sig på alla möjliga olika vis och grader och former och enligt vissa veterinärer så används borrelia som "slaskdiagnos" när man inte säkert kan säga vad hunden lider av. Det enda provet man kan ta är mätning av antikroppar men det ger ju ingen säker diagnos. 


I Doris fall så tror veterinären att det är fodret som gör att Doris nu mår bra och jag tror att penicillinet har bidragit en stor del  . Och som sagt, just nu vill jag inte ta några blodprover för att se hur Doris värden ser ut. Jag vågar inte ens ta tempen på Doris. Hon äter och mår bra, det får räcka för nu. Kli i öronen har hon men jag fortsätter med öronmedlet och hoppas att kliet avtar. Hon ömmar inte och det är inte geggigt i öronen men lite irriterat verkar det.


Igår tog jag kameran med på promenaden. Inga hundbilder blev det men två bilder på Rickard  . Rickard är nu en bestämd 1½ åring som tydligt säger NEJ och skakar på huvudet. Det har han gjort länge. Nu går han för fullt, det har han inte gjort lika länge. Magen mår bra utan mjölk. Antalet bajsningar om dan har minskat de senaste veckorna. Skönt. Att byta kissblöja är en lyx som jag kan räkna på min ena hand när det gäller Rickard. Men gångerna har ökat drastiskt de senaste veckorna .


Tyra mår bra. Tid för ultraljud är beställt. 31 mars. Ujujuj så besviken jag skulle bli om där är tomt  . Men desto gladare om där är några små Tyra och Lacoste valpisar på G  . Som sagt, snart får jag veta...fast det känns långt dit.


Rickard nerbäddad i vagnen. Tänk va skönt det ska bli med VÄRME!!! Läääängtar!

  

  

Slippa overaller och mössor och vantar som ska tas på ålande skrikande ungar...  ...


Nehej, har en ilsken 1½-åring här som vill att jag ägnar mig åt honom istället...


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 17 mars 2010 11:12

Jag fick ett mail från Berras matte Elly. Berra (Fina Rossinas Guglielmo) är från min första kull och han är nu 9½ år. Berra mår bra men hon berättade lite intressant kring detta med borrelia.


2004 hade Berra borrelia. Symptomen var trötthet och lite hälta. Inga njurvärdesprover togs. Han behandlades med penicillin (ronaxan) och blev bra.


Sommaren 2008 tyckte Elly att Berra blev lite trött och hängig igen och han var lite dålig i magen och hade även blod i avföringen. Hon misstänkte återfall av borrelian. Veterinärerna trodde inte riktigt på borrelia så alla möjliga prover togs, bla njurvärdena. Njurvärdena var då lite förhöjda men var normala igen efter penicillinkur mot borrelia.


Nu i januari 2010 kollade Elly upp Berra hos veterinären igen eftersom att hon inte tyckte att han var sig riktigt lik, dessutom så hade han diarréer och till och från inkontinens. Alla prover var bra utom njurvärdena. Han fick specialfoder för njurarna (som Doris äter).


Senaste månaden så har Elly sett en mörk yta på Berras bajs. Hon mindes att det såg ut så 2008 i samband med borrelian. För 14 dagar sen var Berra till veterinären igen, avföringsprov visade blod i avföringen. Njurvärdena var nu bra men han äter nu penicillin mot borrelia igen och nu börjar avföringen se normal ut igen.


Hon skrev detta efter att ha läst mitt förra blogginlägg om Doris och hennes njurvärden och mina misstänkar om att det orsakats av borrelia.


Jag tycker denna information är väldigt intressant. Doris pappa var väldigt dålig i magen som valp och blev bra först efter penicillinbehandling mot borrelia...


Doris blev inte direkt hängig men tappade aptiten mer och mer och magrade av. Jag tror att hon hade haft påverkan på sina njurar ganska länge eftersom att hennes blodvärde hade blivit så dåligt.


Kanske vågar jag kolla Doris njurvärden och blodvärde igen...??? Än är jag iallafall inte redo. Jag köper hellre dyrt njurfoder. Skulle Doris visa sig ha dåliga värden så skulle jag oroa mig och må dåligt trots att Doris faktiskt mår bra.


Fästingsjukdomar är lömska. Jag använder inte nåt giftigt fästingmedel på mina hundar. Och jag kommer inte att göra det i sommar heller. Min teori är att hundarna ändå får enstaka fästingar på sig trots giftiga halsband (scalibor) eller giftiga droppar i nacken (exspot eller frontline). Dessa gifter tar ner hunden och får hunden då dessutom en smittad fästing på sig så blir hunden ändå sjuk, om inte sjukare. Vissa hundar reagerar dessutom väldigt starkt på dessa fästingmedel.


En frisk hund kan ha antikroppar mot både anaplasma och borrelia i blodet. Hundens immunförsvar tar hand om smittan som kommer av smittade fästingar som hunden haft på sig. Men ibland blir det för mycket och hunden blir sjuk. Det luriga med dessa sjukdomar är att det kan ta lång tid innan hunden visar att den är sjuk och då har det ofta gått väldigt långt.


Min filosofi är ändå att göra mitt bästa för att hundarna ska hålla sig så friska som möjligt. Jag ger dom bla immunförsvarsförstärkande medel som TerniCOL Colustrum och en omega-3 kapsel om dan.


Jag avslutar denna sjukdomsblogg med några semesterbilder. Det är Henrik och Rickards storebror (Stefans äldste son) Christoffer som är i Florida. Hur kul och skönt som helst verkar grabbgänget ha!

  

  

  

Christoffer har haft lite udda husdjur som boaorm och skorpioner...hoppas nu inte ett nytt husdjur följer med hem  

  


Allt gott!Emelie
Av Emelie - 15 mars 2010 21:37

Tiden rusar på fast när det gäller Tyras  dräktighet(???) så går tiden låååångsamt.


Idag är det två veckor efter första hängning. När det gäller aptiten så slog nog Tyra eget hastighetsrekord idag när det gäller att äta upp maten, frukosten slog hon tom Doris och till middagen låg dom lika  .


Doris skakar fortfarande sina öron. Jag klippte bort massa päls inne i öronen nu på kvällen som ev kliat. Sen dess har hon skakat ännu mer  . Men öronen ser verkligen rena och fina ut. Inte den minsta rodnad. Kanske är det pälsen i öronen som kliat och nu känns det lite konstigt när jag varit där och klippt??? För där var en hel del päls faktiskt. Hon äter som vanligt och verkar som vanligt i övrigt. Och löpet verkar också avta betydligt.


Sen turerna med Doris i höstas så går jag igång VÄLDIGT lätt kan jag säga. Doris konstaterades ju ha höga njurvärden i höstas. De dåliga njurvärdena orsakade anemi (för få röda blodkroppar). Jag har en teori om att en borrelia-infektion satte sig på Doris njurar eftersom att Doris svarade positivt på penicillinet ronaxan som man ger mot fästingsjukdomar. Doris hade dessutom både feber och lite svullna lymfknutor  och hennes slemhinnor var bleka och hon hade tappat flera kilo vikt... Trots detta så var Doris förvånansvärt pigg.


Ja, vi befarade verkligen den värsta diagnosen...malign lymfom, blodcancer. Men som sagt; Doris fick penicillin och foder som avlastar njurarna. Och nu äter hon med en glupande aptit, hon har ökat betydligt i vikt, och har mått bra i ett halvår. Penicillinet åt hon i 20 dagar och fodret kommer hon alltid att äta. För en gång skadade njurar alltid skadade njurar. Veterinären tror att Doris har en njursjukdom som kan hållas i hyfsat schack med foder. Han menar att njursjukdomar går i skov.


Iallafall så tänker jag inte ta nåt nytt blodprov bara för att se hur Doris blodstatus ser ut. Så länge hon är frisk så vill jag inte veta. Jag lever nu i en illusion(???) att Doris njurskada är åtgärdad med penicillin och att hon kommer att må bra med detta foder i många år.


Den dan Doris dör kommer jag att låta obducera henne. Oavsett dödsorsak. Då kan jag kanske få svar på vad som orsakat Doris njurskada. Då vill jag veta, inte nu. Nu vill jag njuta av en frisk Doris.


Jag berättade denna historia igen då jag fått lite frågor i kommentarerna om vad som är fel på Doris. Svaret är att jag inte vet vad som är fel och kommer inte att få veta eller försöka ta reda på felet förräns hon är död. Kanske är felet åtgärdat och hon kan fortsätta må bra länge med specialfoder??? Så vill jag tro iallafall  .


Allt gott!//EmelieAv Emelie - 14 mars 2010 13:46

Idag på förmiddagen var ett trevligt par från Motala här. Dom är intresserade av en bernervalp till våren. Dom var här för att träffa Tyra. Jag tyckte nog att Tyra jobbade på ganska bra för att sälja in sina (ev) valpar.


Jag hade berättat om hur livlig Tyra är...det intrycket fick nog inte dom. Vi gick en promenad först, Tyra lunkade i mattes fotspår  . Känner inte riktigt igen det beteendet. 


Sen blev det kaffe här inne. Hundarna la sig och kom för lite kel mellan varven, laget runt gällde. Tyra var verkligen så där mysigt social som en berner ska vara. Och Doris me förstås. Jag tror hon lyckades sälja in en valp faktiskt, hoppas bara att det finns en valp att sälja i magen??? Ja helst ska där finnas några stycken i magen. Där finns flera intressenter och en är jag själv.


Doris löper fortfarande. Vill att hon ska sluta blöda nu. Hon har blött i 3½ veckor nu. Fast hennes kullsyrra blöder också länge och har lika sent höglöp som Doris (dygn 21-23) enligt progesterontest. Jag blir bara "lite" orolig eftersom att Doris hade/har??? anemi pga njurarna. Förra löpet som var i maj förra året blödde Doris mycket mer än detta löp, fattade inte då att det var konstigt men på hösten visade det sig att Doris hade anemi (tunt blod med för lite röda blodkroppar). Doris aptit är mycket bättre detta löp, hon har haft några dippar runt höglöp men annars äter hon upp sin portion snabbt och hon har bättre hull, men jag blir ju så orolig. Förhoppningsvis i onödan denna gång.


Tyra äter också upp sin mat men hon är lite trögstartad...hmmm...jag tolkar allt som tecken på dräktighet. För säkert svar kommer ju ultraljud göras. Spännande är det, jag hoppas sååååå på valpar denna gång. Det känns så bra och passar så bra....vi får se???


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 13 mars 2010 19:44

Igår fick Doris problem med sina öron igen. Jag gjorde rent Doris öron i förrgår eftersom att jag tyckte att hon skakat på huvudet lite väl ofta. Jag gjorde rent med medlet jag köpte då Doris hade inflammation i öronen. Men där var hur rent som helst??? Absolut ingen smuts. Igår kväll på promenaden verkade Doris ha riktigt besvärligt. Det är som att det kliar långt ner i öronen på henne. Jag tänkte att lite skit hade lösts upp långt ner i öronen och som nu irriterade. Jag gjorde rent med mycket medel igen och jag gnuggade rejält och torkade ur med fetvadd. Inte en gnutta smuts nu heller! Det verkar dock hjälpa. Doris löper fortfarande, hon är väl i höglöp och är lite allmänt fjantig just nu.


Jag har ett projekt....tvätt av hundar. Just nu är dom skitiga och tufsiga på öronen och jag såg på en bild att klorna var flera decimeter långa  . Det åtgärdades direkt. Klorna. Men tvättning och fiffning får vänta...


Kameran med på promenaden idag. Som vanligt flest bilder på Tyra, pälsen på god väg.

   

   

   

Om Tyra är dräktig? Omöjligt att svara på. Vi tror det iallafall både Tyra och jag. Tyra är så lugn så lugn...

   

   

   

   

En enda närbild fick jag till på Doris och den blev fin.

   

När vi kom hem fick dom varsitt hudben. Som sagt långa klor...  ...åtgärdat.

   

Packad snö-is vid vår köksdörr i hundgården. Här kommer solen nästan aldrig åt...undrar när detta ska smälta, tveksamt om vi har snöfritt här till midsommar???

   

Katterna njuter av den spirande vårvärmen.

   

   

Min trefärgade vid träbernern.

 

Vårbus  

    


Allt gott!//Emelie  

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se