Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 21 februari 2011

Givande helg

Av Emelie - 21 februari 2011 18:48

Ja då var man hemma igen efter en riktig hundhelg. Lördagen bestod av handlerkurs för Svante Frisk som är utställningsdomare och han föder även upp terrier.


Kursen var väldigt givande. Många goda råd och självklara saker som man...iallafall inte jag tänkt på, fick vi med oss efter en intensiv dag med både en teoretisk och en praktisk del.


Som jag skrev i förra inlägget så gick jag kursen med Dina och eftersom att jag även ville träna Malva i utställningssituationen så bad jag Lotta Fracke gå kursen med henne mot att jag betalade Lottas kursavgift. Dinas kullsyster Kelly med matte Catrin var oxå där. Och Annesofie med Alnöitens Nonstop Eastwood (också berner). Som jag misstänkte så hann jag inte ta några kort. Försökte ta några, men gav snart upp. Sedan var det några till med på kursen med lite olika raser.


Efter kursen så mötte jag min barndomsvän Mia och vi åt på en av Sveriges finaste sushirestauranger som ligger i Örebro! Jag och Dina och Malva sov sen över hos Mia med familj. Ett glas vin framför melodifestivalen och sen sov jag GOTT! Tydligen så snarkade jag oxå  


Dagen efter hade jag anmält Dina och Malva till inofficiell utställning. Utställningen var på samma ställe som kursen. Mia följde med som hundhållerska, hur ska jag kunna tacka dig för allt  !? 


Utställning och då framförallt inomhusutställning är en extrem och stressande miljö för alla hundar, men olika hundar hanterar stressen olika bra och på olika sätt. Och att vänja hunden vid just denna situationen är enda sättet att träna. Sen får man som matte/husse avgöra hur jobbigt det är för just sin hund om man vill utsätta hunden för detta.


Inofficiella utställningar är ett ypperligt tillfälle att träna både sig själv och sin hund. Allt är som på en riktig utställning men resultaten är inofficiella och räknas alltså inte som meriter.


Malva är utställd i valpklass i Sala en gång. Även om rasspecialen i Sala är en officiell utställning så är valpklassen inte det. Sedan är Malva utställd på en officiell inomhusutställning i unghundsklass och då gillade INTE Malva miljön.


Nu ville jag se hur hon hanterade situationen med lite träning. Och träningen gav resultat  . Även om Malva tydligt visade att hon tyckte att det var obehagligt med den stressade stämningen som blir med alla stressade hundar på utställning, så gick det väldigt bra. Jag var där i god tid innan utställningen började och sprang med Malva i ringen där bernern skulle ställas och efter en stund blev hon riktigt bekväm  .


Dina berördes inte lika mycket som Malva av miljön även om hon också visade tecken på stress. Inte så mycket i beteendet som att hon fick lite stressmjäll och blev rödögd.


Dina var först in i ringen av mina två. Det var bara två klasser; en valpklass 4 mån till 1 år och en vuxenklass 1 år till 7 år och så fanns veteranklass, men inga berner var anmälda i den klassen. I Dinas klass var det en liten tikvalp på 17 veckor anmäld och så Dina och en tik som var en dryg månad äldre än Dina. Den lilla 17-veckorsvalpen var den enda som fick hp (hederspris) i valpklassen och hon blev även BIR i valpklassen. Grattis till Angelica Carlsson i Norrköping, Fruängens kennel som fött upp BIR-valpen!

Dina var lätt att visa även denna gång och domarens hantering av Dina gick utan problem vilket jag tycker är så skönt.


Hennes kritik för domaren Sanna Johansson:

9 mån feminin tik. Huvud i utveckling, ngt röda ögon. För dagen ngt överbyggd. Normala vinklar fram, ngt knappa bak, ngt hög i hasen. Tillräcklig bröstkorg. Rör sig något löst fram och bak. Bra päls och färg. Välvisad.


När det sen var dags för Malva så gick det riktigt fint. Hon tyckte det var lite obehagligt när det var dags för domaren att känna på henne. Men hon lät sig kännas på utan flyktbeteende. Några inoffar till så är hon redo för officiella sammanhang  ! Domaren var betydligt mer förtjust i Malva.


Malvas kritik för domaren Sanna Johansson:

3½-årig ngt försiktig tik. Vackert välskuret huvud. Mycket bra vinklar. Bra bröstkorg. Fina ben och tassar. Rör sig mycket väl med utmärkt drive. Bra päls och färg. Välvisad.

 

Det var 5 tikar i vuxenklassen och Malva placerade sig som nummer tre och fick hp!!!!! Jag blev väldigt stolt och glad över hederspriset och domaren sa också att Malva rörde sig så bra. Det var nog hennes lite reserverade sätt vid hanteringen som drog ner. Men med träning tror jag att det kan bli mycket bättre! Har faktiskt inte koll på tikarna som kom före Malva, men grattis till er!

Fina Rossinas Edetoyota "Malva"

        

 

Dina kändes faktiskt trött i ringen vilket är förståeligt efter lördagens heldagsövningar, medans Malva, som domaren skrev hade ett himla driv. När jag tvättade hundarna i fredags så märkte jag hur muskulös Malva är. Hon är verkligen vältränad, vilket gör att hon är i perfekt utställningskondition fysiskt. Men nu har Malva börjat fälla och jag vill miljöträna henne någon eller helst några gånger till inofficiellt innan jag ställer henne officiellt.


Och blir det som jag hoppas så kommer Malva att ha en kull valpar här på kenneln innan det blir dags för hennes officiella utställningsmeritering. När Malva kommer i löp, om någon månad skulle jag tippa, så blir det alltså parning med Calmaritens Gazton, 7 år.

   


Imorgon fyller min älskade son Henrik 5 år!!! Och jag hann även handla presenter till honom på söndagen på väg hem från Örebro. Min käre make Stefan firar även han en stor födelsedag i veckan, han blir 50 år! Och jag hittade en present till honom med! Så helgen har varit givande på många vis!


Allt gott!//Emelie 

 
 
Sarah

Sarah

22 februari 2011 18:04

Vad roligt att det gick så bra :) Inte så konstigt när dom är så fina!!

http://starlet83.bloggplatsen.se

 
Camilla

Camilla

22 februari 2011 23:15

Ja, det är både och det där med inoffar ... bra träning innan man ger sig ut på officiella, men som du skriver en något mer stressande miljö än på officiella.. jag tycker det är lite mer ordning och reda på officiella .. sedan är jag inget stort fan av ridhus ;( ... Men va roligt att det gick så bra för Malva .. tror du har rätt, med lite mer träning så kommer hon säkert känna sig mer bekväm med hanteringen ... grattis grattis till pris och placering ;O).
Jag ska ställa Kliff i helgen, en inoff med Yvonne Brink som domare, hon dömer ju vanligtvis berner så det ska bli spännande ... framför allt att se om han kan fokusera nu, då han är mer uppe i det blå än någonsin.
En sak som jag har tänkt på och nu då jag ser bilder på Malva, hundarna du har fött upp påminner mycket om varandra, man ser flera likheter mellan olika vovvar ;), hur som helst så är dom så fina tjejerna och grattis igen till helgen och att det står välvisad i båda kritikerna ... det ska du suga åt dig av ;O).
Kram Camilla

http://www.tuffa.bloggplatsen.se

 
Quila o Ronja

Quila o Ronja

23 februari 2011 10:38

Ännu en gång, kula att ni fick så bra resultat och kritik ;D Förstår att helgen blev lite "tröttande".
Sv. När jag vet alla detaljer kring hur det ska gå till, så kommer jag skriva om det. Vad jag inte förstår riktigt, är hur så många kan tro, att jag skulle utsätta hundarna för något som inte var bra för dom. Jag är inte dum.
Ha en skön dag
Kram

http://quilaoronja.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards