Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2011

Utställning igen

Av Emelie - 21 augusti 2011 11:55

Igår var det dags för utställning igen. Tyras kullsyster Malva (Fina Rossinas Edetoyota) skulle ställas officiellt för fjärde gången i sitt liv. Malva med syskon fyllde 4 år i juni. Jag behöll avelsrätten till en kull på Malva så hon är en sk "halvfodertik". Malva ställdes för första gången officiellt som unghund. Det var jag som ställde henne. Hon var helt otränad i den miljön och tyckte det var obehagligt alltihop. Det var opsykologiskt nog en inomhusutställning vilket är en ännu mer stressande miljö för hundarna och speciellt en hund som inte är van den typen av miljö. Malva fick då ett tredje pris enligt det gamla systemet mycket pga att hon inte trivdes i ringen. Jag tyckte hon var jätte duktig då hon lät sig hanteras...men domaren dömer.


Pga att varken jag eller Malvas matte fick till någon miljöträning för Malvas del så att jag skulle kunna ställa henne igen för att hon skulle få ett bättre kvalitetspris vilket krävdes för att hon skulle vara godkänd i avel enligt rasklubbens regler så slopade jag avelsplanerna för Malvas del. Egentligen har Malva just på den mentala biten ett väldigt fint MH (mentalbeskrivning) där hon inte visade någon som helst reservation vid kontakt/hantering. Men mh:t var ju förlagt i skogen vilken är en naturlig och van miljö för Malva. Men lite sent så vaknade avelsplanerna till liv igen och snabbt som sjutton så tränades Malva med handlerkurs och inoff utställning och Malva ställdes även ut officiellt helt utan päls men fick ändå ett för avel godkänt kvalitetspris. Det blev parning mellan Malva och Gazton Malvas förra löp men som tyvärr inte bar någon frukt.


Men, men... Trots allt så tycker jag att utställningar är bra, men för att lyckas på en utställning så måste du både träna din hund i miljön och gärna börja tidigt och även träna dig själv i hur du ska visa din hund. Sen beror det ju lite på domaren. Domaren Per-Erik Wallin som dömde förra lördagen i Askersund fokuserade på att bedöma hunden och det var inte jätte viktigt hur jag som visade hunden  lyckades. Hans attityd var lugnande både för mig som visade hunden och för hunden. Och han gav varje hund tid och gjorde en utförlig kvalitetsbedömning. Och han fokuserade verkligen på hundens positiva kvaliteter. Hans namn tänker jag lägga på minnet iallafall!


Malva har verkligen vuxit till sig. Och jag tycker hon har väldigt för mig positiva exteriöra kvalitéer. Malva är fortfarande lite stressad i utställningsmiljön, men hon stressar av snabbare för varje gång! Igår när vi kom till utställningen så stegade jag direkt fram till en för Malva okänd husse och bad honom känna igenom Malva. Hon tyckte det var lite obehagligt men lät sig kännas på. Men bara en halvtimme senare så var hon mer bekväm med "kroppsvisiteringen". Jag brukar nämligen be de flesta jag pratar med känna på Malva dom gånger jag varit på utställning med henne. Och Malva har verkligen gjort framsteg! Fast det är det ju bara jag som märker...


Jag visade även igår Hulatorpets Zippie Zick-Zack "Donna" i juniorklassen, som inte är släkt med mina flickor alls, men faktiskt är väldigt lik dom i typen.


Gårdagens domare Peter Jolley var vänlig, men för honom var det viktigt att man visade hunden rätt...jag blev lite mer stressad än förra lördagen iallafall. Men trots allt så gick det igår väldigt mycket bättre att visa Donna jämfört med förra lördagen. Även här märkte jag stor skillnad i vad miljöträning med hunden gör gott!

Hulatorpets Zippie Zick-Zack

  Kritik: 10,5 months. A pleasing head. Prefere stronger under jaw. Not the biggest, but well balanced. Prefere better bone, moves well. Kvalitetspris: Very good

 

Så var det dags att visa Malva. Domaren märkte att Malva var lite försiktig vid hanteringen vilket gjorde att han bad mig visa Malvas tänder och sen bad han mig TVÅ gånger att hålla koll på hennes huvud när han kände igenom Malva!! Jag hade på tungan att säga..."she won´t hurt you", men jag har som hederskodex att ALDRIG säga emot domaren, domaren dömer, och bedömde han Malva som en som skulle kunna hugga vilken sekund som helst så.... Hon hade utan problem låtit honom både tittat på tänderna och visade inte antydan med kroppshållning eller nåt att hon tyckte det var speciellt obehagligt med att han kände på henne...

Fina Rossinas Edetoyota

  

 Kritik: 4 years old. Prefere stronger head. Good front and topline and tailset. Colour: prefere tan to be darker. Kvalitetspris: Very good


Utställningen bestod som vanligt mest av prat utanför ringen och jag hade ganska dålig koll på vad som hände inne i ringen...som vanligt. Men det var jämfört med förra lördagen ganska snålt med excellent och många fick very good, vilket vi givetvis var så nöjda med. Jag hann fota några kompisar med sina hundar i ringen.

Tikvalparna Odenhills Irma och Omega "Drömma", båda 8 månader med sina mattar väntar på bedömningen.

  Irma med matte Lena

      Isabelle och Drömma i ringen

      Vår dragkompis Susanne fick Excellent på sin tik Ronja (Brunstorps Relax me) i öppenklassen och placerade sig som nummer 4! Grattis till er! Perfekta Ronja (som hon numera alltid kallas) med matte i ringen.

      Utanför ringen träffade vi Anki (som tidigare haft Salsa från min första kull) med hennes senaste sötnos Bernerlyans Ewelina alias Bomsa. Det ska som sagt börjas miljötränas i tid! Bomsa är nyss fyllda 4 månader och fick träffa många intressanta igår. Kul att träffa er Anki och Bomsa!

Sööööööt!

        

Även Catrin var där med Kelly från G-kullen igår med! Kul att träffa er igen! Fick tyvärr ingen bra bild på Kelly igår. Men bra att hon tränas i miljön också. Nästa gång ställer jag Kelly!!

 Vårt lilla läger igår. Malva tv och Donna th

  Och tack Marianne och Tommy för skjutsen, trevligt sällskap och lån av Donna och för vinet!!! Jag gick bara med plus där!


Några bilder på mina urfällda men vackra bernerflickor här hemma.

Dina

      Tyra

   

Kvällen avslutades med kräftskiva på Godegårds festplats med vackert väder, precis som jag bestämt!!


Allt gott! //Emelie

  

 
 
Marianne

Marianne

21 augusti 2011 13:13

Roligt att det blev VG denna gång.Många fina foton också.
Ha det gott. kram

http://www.ekoxenskennel.se

 
Lena  Heimark

Lena Heimark

21 augusti 2011 13:41

Grattis till Malvas VG !!!

KRAM !!!

http://www.heimarkenskennel.se

 
Junitjej

Junitjej

21 augusti 2011 17:32

GRATTIS!!!!

http://junitjejen.se

 
Ingen bild

Isabelle

21 augusti 2011 21:56

Kul med så många fina bilder! Du får jättegärna skicka bilderna på oss till min mail om du vill! Kan kvitta dem mot några jag har tagit på dig/er :-) Och visst kan man faktiskt bli glad över ett VG också! Det blev jag över Ellas VG idag! Massa grattis till er!!

 
Camilla

Camilla

23 augusti 2011 21:44

Jag förstod att det var en ganska tuff bedömning av vad man kunde läsa på FB ... tror det blev många förvånade miner vid vissa bedömningar kanske.
Men va skoj att Malva fick VG, grattis grattis ;)).. alltså läser man kriterierna för vad VG står för så är det ju riktigt bra.
Ibland glömmer vi nog bort att verkligen läsa kriterierna för vad bedömningarna egentligen står för. Vi stirrar oss blinda på färgen som visas upp i ringen .. och om vi gick vidare i konkurrensen eller inte. Läser man SKK´s kriterier så är väl detta inget att skämmas över.
Hund som väl motsvarar rasens standard,
som är välbalanserad och i god kondition.
Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna
bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.
Tycker det är riktigt bra ;)) så grattis grattis.
Sedan håller jag med dig då det gäller det där med träning. Nu vet ju jag vad jag vill hålla på med så Kliff började ju jag med på en gång .. fast på en valps nivå så klart ... det ska vara roligt också, något man inte får glömma bort ;).
Nu ska ni må så gott
Kram Camilla

http://www.tuffa.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards