Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under november 2011

Av Emelie - 15 november 2011 13:09

Stefan med jaktlag har inte skjutit sin vuxna älg här på jaktmarken än. Vi har därför flyttat släktträffen nu på lördag till Medevi!


Vi ses mellan 10.00-11.00 nere vid bryggan. Ta av MEDEVI från riksväg 50 mellan Motala-Askersund, i höjd vid brunnsområdet finns en skylt ODENSBERG vänster eller höger beroende på från vilket håll ni kommer. Åk tills vägen tar slut. Där finns en parkering, men det kommer att gå att åka närmare stranden med bil vid behov. Vi ska nämligen vara på Torpa sand, promenaden är inte så lång. Ta med korv för grillning och matsäck. Det blir en liten tävling med hundarna och jag ska be Stefan göra lite fina priser...


Meddela mig om ni kommer! ilarstorp@telia.com eller 070 699 53 35


Den som vill är välkommen!


Vet några och några som kanske kommer så jag tror vi blir några stycken! Ser fram emot att träffa er! Välkomna!


En som inte kommer är G-kullens pappa Askimsvikens Lacoste. Men jag har träffat honom! Oh My God!!!! Vilken fart det är i Lacoste! I love him! Älskar fartiga berner! Tyra blev rena filbunken i jämförelse. Dotter Dina däremot hängde näääästan på!


Pappa Lacoste. Tjohoooo!

       

Dotter Dina

   

Mamma Tyra

   

Att samla familjen stilla samtidigt var mer eller mindre ett omöjligt uppdrag. Tyra ja, Dina och pappa Lacoste tröttnade på en gång. Ingen bild blev väl bra men...familjen samlad för några ögonblick.

     

Lacoste

   

Sedan provade vi lite drag. Katrin har dragit pulka en del med Lacoste och tränat in kommandon men har inte en sele som passar just nu. Men det har jag! Så nu får dom låna den mot att vi tränar regelbundet och både dom (Katrin och Lacoste) och vi (jag och Tyra) SKA tävla i Arbetsprov klass 1 i vår! Vet inte om jag uttalade villkoren för lånet helt tydligt... Men att Katrin och Lacoste kommer att fixa AP 1 i vår är jag övertygad om. Men HJÄLP! När Lacoste fick vagnen påkopplad efter sig kunde inget stoppa honom!!! Tjohooooo!

 

Mitt objektiv blev nääääästan krossat, men tur jag var snabb!!! Arbetsmotivation saknas INTE! Och man undrade ju hur det skulle gå....men han var lika snabb i huvudet visade det sig! Det här kan bli en uppvisning!!!


Lacoste med vagnen, Tyra väntar på sin tur.

   


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 13 november 2011 01:15

Idag hämtade Catrin som har Fina Rossinas Grace Kelly upp mig vid halv tre för att vi skulle iväg på inofficiell utställning.


Kelly ska tränas inför sin officiella debut. Kelly är just nu urfälld men vi vill träna både henne och mig...då det nog blir jag som får ställa Kelly.


Kelly är en hoppetossa av värsta sorten. Men jag är väldigt nöjd med oss som ekipage inne i ringen idag. Kelly var enda bernern. Domaren som var mjuk och trevlig mot både hund och handler hade även ett extra trick för att locka hundarna att gilla detta med utställning...han bjöd på köttbullar!!


Kelly blev stormförtjust i detta domarens tilltag. Så fort han öppnade munnen så hade han en överlycklig Kelly i famnen. Han hade svårt att bli av med oss då Kelly fjäskade järnet för att få en köttbulle till och domaren var inte knusslig...när jag äntligen fått ut Kelly ur ringen så hälsade domaren nästa ekipage välkomna...när Kelly hörde domarens stämma så fullkomligen flög hon in i ringen och upp i domarens famn IGEN!! Ja, trots Kellys intensiva charmoffensiv så lyckades hon inte få något hp idag. Domaren tyckte att hon rörde sig lite stelt, framförallt bakbensrörelserna. Ja, ja...det var inte helt fel. Vi var där i god tid och vi bedömdes nästan sist så väntan var lång (typ 5 timmar nåt...). Men ack så trevlig i sällskap med Catrin och även Marianne. Men jag hann nu handla på ICA Maxi innan dom stängde!


Kelly så tufsig och fin!

    

Öppenklass. Domare: Jack Brandel

Kritik: Feminint, vackert uttryck. Bra bett. Något knapp skuldra. Bra bröstkorg. Utmärkt päls, färg och teckning. Rör sig något styltigt. Mycket glad och livlig.

Jag gick en gång en utställningskurs med Doris. Läraren på kursen är en himla duktig tjej och handler. Hennes nytillskott, avkomma efter hennes hane. En underbar liten Shibatik. Blev BIS valp 1:a idag!! Denna lilla dam kommer att turnera runt i världen och bli världsvinnare...sanna mina ord. Inget namn har jag, men sööööt är hon!

 


Och några verkar vi bli på släktträffen! Ska bli såååå kul!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 11 november 2011 10:09

 

Ännu en påminnelse...blir nog fler.


Lördag 19 november välkomnar jag till släktträff här på kenneln! Vi samlas mellan 10-11.00 här hemma. Vi promenerar eller åker bil till grillplatsen. Ni tar med korv att grilla och matsäck! Vi umgås och nåt kul hittar jag på som vi gör med hundarna...har inte bestämt riktigt vad än...


Alla ni som har eller har haft en berner härifrån kenneln är välkomna! Alla ni som har eller har haft en pappa till någon kull här på kenneln är välkomna! Alla ni som vill komma och umgås med oss är välkomna!


Väl mött!! Emelie med familj och hundar!


Igår var jag och mina bernerflickor iväg för att träffa Susanne och Ing-Marie med deras hundar. Dragträning stod på schemat. Jag tränar draget bara med Tyra. Och visst går det framåt...om än i sakta takt. Jag tränar inte alls så ofta som jag borde...men, men....bättre lite än inget alls!


Dina fick också träna lite. Tränar lite lydnadsmoment med henne.


Himla kul dag för både hundar och mattar! Jag glömde kameran...men Susanne tog en fin gruppbild på alla bernerflickorna! Mina två (Tyra och Dina) har sina fina selar. Ovanför mina ser ni Ing-Maries två, Qurry och Milla och th ser ni Susannes Ronja och Quila.  


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 9 november 2011 16:09

Tyra 4 ½ år.

       

 

Tyras dotter Dina 1½ år

               


 //Emelie

Av Emelie - 8 november 2011 15:27

Solen ser man inte mycket av just nu. Men när den lyser så är ljuset nu så vackert. De vackra löven har ramlat av träden...men en och annan försommarblomma får man njuta av på promenaden!

   

Och Dina med sina vackra färger gör sig fint i eftermiddagssolen...och hon verkar veta om det!

             

Motljus

 


Glöm inte släktträffen lördagen den 19 november!

Vi samlas här mellan klockan 10.00 och 11.00 på förmiddagen. Alla som har och har haft hundar eller pappor till hundar härifrån kenneln är välkomna! Eller du som är nyfiken på en Fina Rossinas-berner! Ta med korv att grilla och matsäck. 


Nu fungerar min mail och även min fasta telefon (!!!) igen! Ring/sms:a eller maila mig om ni kommer!


Tel: 0141-910 45 mob: 070 699 53 35 mail: ilarstorp@telia.com


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 7 november 2011 15:11

Jag var ju på utställning i helgen, i Växjö närmare bestämt. Det är många som klagat på den utställningen både på face book och i bloggar...inklusive jag.


Jag tänker faktiskt fördjupa mig i mitt tyckande kring detta med utställningar i dagens blogg.


Personligen är jag inte så förtjust i detta med utställningar av flera skäl. Men utställningar finns för att mäta avelsresultatet på våra hundar. Och är ett nödvändigt verktyg i aveln tycker jag.


Men hur fungerar detta verktyg? Hur använder vi uppfödare detta verktyg?? Och hur tungt ska utställningsresultat väga i våra val av avelsdjur???

Viktiga frågor för oss uppfödare att reflektera över tycker jag!


Vi har idag även en mentalbeskrivning som om den ska genomföras måste genomföras efter att hunden fyllt 1 år, men helst innan hunden fyllt 1½ år. Det är svårt att få sin hund mentalbeskriven, speciellt inom ett halvår. En mentalbeskrivning på avelsdjuren räknas inte som merit när det gäller att få valphänvisning genom rasklubben. Mentalbeskrivningen är ingen mätning, utan fungerar bara som beskrivning utan värdering idag. Men jag som har sett en hel del mentalbeskrivningar (mestadels på mina egna hundar och avkommor) börjar se mer och mer vad jag ser som rastypiskt.


Personligen så använder jag exteriörutställningar på samma sätt. Jag vill ha en utförlig exteriörbeskrivning och tillgänglighetsbeskrivning av min hund när jag åker på utställning, oavsett om min hund tilltalar domaren eller ej. Oftast brukar jag hålla med domaren. Ibland håller jag mer med domaren i vad just den domaren anser vara viktigt, ibland mindre...ibland inte alls....ibland kanske jag tom tycker domaren dömer min hund för snällt (men det blir jag bara glad för förstås)....ibland tycker jag domaren bara fokuserar på det mindre bra och bortser från det som jag tycker är bra på min hund.


Jag vill därför ställa för lite olika domare. Men det är dyrt och tidskrävande att kajka omkring på utställningar. Speciellt om man som jag har mycket annat på helger, som familj och har jag jobb så infaller det på helger.


Därför tycker jag att man kan ställa vissa krav på utställningar och domare.


Domaren i Växjö hade givetvis kunskap om hundarnas exteriör men tyvärr så tror jag han både hade väldigt ont och var trött, han orkade inte med det hästjobb som det faktiskt innebär att döma drygt 70 hundar och dessutom tror jag inte han kunde engelska tillräckligt bra för att ge en tillfredställande kritik av hundarna. Han haltade fram. Han kunde inte böja sig ordentligt. Han kunde inte känna igenom hundarna så mycket som det faktiskt krävs av en domare för att få en uppfattning. Dessutom gav han inte hundarna en sekund att känna in vem han var innan han lutade sig över deras huvuden och hårdhänt började rota i munnarna på dom. Av högst förklarliga skäl så backade flera hundar. Detta var fö inget han tog hänsyn till i bedömningen... Så att dom som liksom Dina, uppförde sig exemplariskt och inte ens lyfte på ögonbrynet när han utan att hälsa eller låta hunden nosa började rota i munnen, hade ingen som helst fördel av detta i kritiken.


För mig så är Dinas kritik därifrån inte värd ett dugg. Då domaren knappt, om ens över huvud taget tittade på Dina, än mindre kände på henne. Som han uppförde sig så är jag faktiskt förvånad och även glad över att han gav Dina så bra kvalitetspris som Very Good!??


MEN han valde några vinnare och dessa är givetvis inte mindre vinnare!! Tvärtom så måste ju dessa hundar verkligen ha det där extra för att tränga igenom hos denne domare!!! Så alla Växjövinnare!!! GRATTIS!!!!!  


Allt gott!//Emelie







Av Emelie - 5 november 2011 11:49

Jag hade inte tänkt anmäla till Växjö i år. Jag var där förra året, då bara med Tyra. Det var trångt och Tyra trivdes inte med att ständigt ha en hund i näsan och en annan i rumpan vart hon än vände sig. Det är så olika. Många berner stortrivs med detta.


Men så blev det bestämt att Emma som har Elvira från min första kull skulle anmäla Elviras son Prinsen (under ivriga påtryckningar från mig). Då kastade jag också in en anmälan på Dina då hon faktiskt är i sin bästa utställningsform nu och jag ändå ville träffa Emma och Prinsen.


Dina var lugnet själv från start när vi kom dit men jag märkte att hon liksom mamma Tyra inte heller ville ha hundarna så nära. Hon hade nog föredragit att alla skulle rejsa loss i skogen istället...och det tror jag samtliga hundar där valt också.


Nu föll det sig så lyckligt att även Prinsens mamma Elvira var med, det var först inte meningen. Men hon fick stanna i bilen utanför medans sonen var på skönhetstävling.


Domaren lämnade mycket övrigt att önska....mer om det... Han började med att visa att här var det inte många som dög. Ovanligt många gula kort visades för juniorhanarna. Gult kort innebär Good i kvalitet vilket egentligen inte är så dåligt. Men sedan bedömningssystemet reviderades har vår rasklubb som krav minst Very Good i kvalitet på avelsdjuren för att man ska få valpförmedling genom rasklubben. Mina kullar har bara sålts genom rasklubbens hänvisning. Så därför vill jag ha minst Very Good på mina hundar när jag ställer.


Som jag berättat förr här i bloggen så har Elvira en kull. Det blev bara hanar och 6 stycken. Alla är fria på lederna. Dessutom så finns det en hel del långlivat och friskt där...förutom mamma Elvira som ni kommer att få se är en ovanligt rörlig berner still going VERY strong! Jag ser en angelägenhet att bevara dessa linjer. Därför (tvingade) jag Emma att anmäla Prinsen som nu är i sina bästa år för avel...7½ år, så att han skulle få åtminstone en utställningsmerit. Och jag blev inte besviken när jag nu fick träffa honom igår!


Han känns inte som en gammal hund som många av oss som bernerägare tyvärr fått erfara att en berner som är 7½ år är. Han hade definitivt inga problem med att ha en berner i rumpan och gosa med en annan med näsan! Underbar mentalitet har han på alla vis.


Tack Cinzia Lundgren för bilderna från utställningen!


Och i ringen gick det strålande! Hörru matte jag sköter det här själv! Watch me!

 

Prinsen

 

Ananke efter Säterhundens Georgia Preston (Affe) under Fina Rossinas Elvira.

Domare: Walte van den Broeck (Belgien)

Kvalitet Very Good  

Kritik: Not enough white on head. Good siccor bite. Good angulation. Tail carried to high. Moves close in front and a little cow-hooked behind.


Dina fick också Very Good i kvalitet. Jag är jätte nöjd med det priset men....domaren stod demonstrativt med ryggen till under precis HELA bedömningen. Han dikterade alltså kritiken utan att ens titta på Dina när hon stod uppställd framför domarbordet....kändes inge kul för mig...Dina brydde väl sig inte men...

Tänderna kollade han och det på ett bryskt vis, flera hundar vägrade...men inte Dina.

 


Dina har bara ögon för godis!!

     

Fina Rossinas Glimmande Dina efter Askimsvikens Lacoste och under Fina Rossinas Edetyra (Tyra).

Domare: Walt van den Broeck

Kvalitet: VG

Kritik: Not enough white on her head. Siccorbite. Good angulated. Tail carried over the back. Moves to close behind.


Kritikerna var väldigt lika överlag konstaterade vi när vi läste varandras lappar. Han kunde nog inte så många engelska termer....men men...


Det var väldigt trevligt med många roliga möten utanför ringen så det var en positiv upplevelse sammanfattningsvis! Och bättre blev det...


När vi var färdiga där inne gick vi ut för att träffa Elvira som väntat i bilen. Och det känns i hjärtat att se denna lilla dam. Hon är nu 11 år och visst tar åldern ut sin rätt. 11 år är gammalt på vilken hund som helst. Och Emma märker att det går fortare och fortare utför nu. Men en otrolig uppvisning fick jag! Så smidig och snabb ändå!


Var tvungen att ta kort på detta ekipage på väg till bilen. En sån ståtlig Grand danois!! Husse har rökpaus.

   

Det här var nog en hund väl medveten om sin ståtlighet!

   

Matte Emma med sina hundar. Elvira tv och Prinsen th.

Elvira, väldigt lik sin mor Rossina 

      

Elvira 11 år, fortfarande busig och smidig!

     

Lydnad har Emma tränat men har inte nerver att tävla...kanske lite sent att börja nu...

         

Inkallning från liggande

       

Krypa kan hon! Rossina var också väldigt lättlärd liksom även Elvira är.

             

Jag hoppas Elvira ställs ut i Stockholm nu i december! Framförallt så hoppas jag att hon får fortsätta vara denna glada friska hund så länge som det är möjligt! Och visst vore det underbart att få visa upp henne som hon är nu!

 

Elviras son Prinsen

     

   


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 1 november 2011 19:27

Fina Rossinas nya hemsida är på gång...äntligen har jag skickat iväg material till Pia som ska utforma sidan. Sen kommer jag kunna uppdatera hemsidan själv. Designen kommer bli nåt speciellt, det förstod jag när jag pratade med Pia idag... SPÄNNANDE!


Jag har rotat lite bland gamla bilder tack vare detta. Även scannat in en del bilder.


Rossina hos fotografen. Rossina, min första bernertik som jag köpte från Lena, Heimarkens Bonanza heter hon i stamtavlan. Vilka minnen...vilken hund... Rossina blev nästan 9 år, cancertumör på livmodern som återkom direkt efter att den opererats bort...

Här är Rossina 7 år precis.

 

En suddig bild på en urfälld Bamse tagen mellan parningsförsöken, lite flåsig därför. Bamse heter Dogwoods Sacred Spirit och var fyllda 7 år när han parade Rossina och kennelns första kull blev till. 13 stycken.

 

Bamse blev lite drygt 10 år och var en frisk och väldigt trevlig bernerhane.


Samtidigt som jag var till fotografen med Rossina 7 år, så följde hennes och Bamses dotter Fjollan 5 år och Fjollans dotter Bimbo 2½ år med. Från vänster: Bimbo, Fjollan (sitter) och Rossina.

 

Fjollan i mitten (ovan) är mamma till Tyra 4½ år (tv) och Tyra i sin tur är mamma till Dina 1½ år (th). Mina kära bernerflickor jag har hos mig nu 

   

På fredag ska jag till Växjö på utställning, Dina ska ställas ut. Fina Rossinas Elviras son Prinsen (Ananke i stamtavlan) ska debutera i utställningsringen! Jag är väldigt nyfiken på honom. Prinsens mamma Elvira är från Rossinas och Bamses (min första) kull med 13 valpar. Elvira lever och fyllde 11 år nyss. Elvira fick en kull med 6 hanar. Prinsen är från den kullen. Alla sex är friröntgade på lederna. Prinsen är nu 7½ år. Emma som matte till Prinsen och Elvira heter tänker vara i god tid till utställningen så att Prinsen 7½ år hinner få ner alla fyra på backen. Lite energi i honom alltså! Jag hoppas Prinsen får en fin bedömning och att någon med passande tik blir intresserad av honom...vi får väl se??


Hittade denna härliga bild på son och mor. Emma skickade den till mig förra året. Skulle tippa på att mamma Elvira (th) är ca 10 år här. Prinsen tv är väl 6 år skulle jag tro.

 


Och en påminnelse...


SLÄKTTRÄFF!!

Lördag 19 november 2011 ses vi här hemma mellan kl. 10.00-11.00 för promenad till vår grillplats. Det går att åka bil dit för den som behöver. Ta med korv att grilla och matsäck. Träffen är för alla som har/har haft eller kanske kommer att ha berner härifrån kenneln. Alla med pappor till någon av kullarna är också välkomna! Meddela mig om ni kommer! OBS!!! Min vanliga telia.com-mail är ur funktion just nu, vet ej när den funkar igen. Så det är ilarstorp@hotmail.com som gäller! Eller ring/skicka sms till 070 699 53 35


HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!!


Jag kommer att påminna om denna släktträff varje blogg nu! Pga att min mail inte funkar så kan jag inte skicka inbjudan via mail. Hoppas ni ser detta kära vänner!!!


Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28 29 30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards