Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under december 2011

Av Emelie - 12 december 2011 21:53

Ja det var Dina det i helgen! Vi åkte upp lördag kväll till Stockholm. Jag, sönerna och Dina var hos min mamma som bor vid Karlaplan i Stockholm, vid 19-tiden. Stadsmiljön är ytterst märklig och inte helt att lita på tyckte Dina. Och mycket nytt på en gång blev det för lantlollan. Trapphus, hissar, trottoarer, bilar, bussar och folk och restauranger och hus...ja inget var som det skulle. Dina var lite rastlös och kom inte riktigt till ro första natten. Och kissa och bajsa på Karlaplan!!!??? Nej matte fick allt gå ett tag innan man kunde släppa på trycket. Var ju såååå mycket som störde heeeela tiden. Nej Dina är INTE bekväm i stan...men vi ligger rejält efter med den miljöträningen.


På mässan var det trångt. Och även om Dina varit på inomhusutställningar så är det inte hennes favoritställen...om hon får välja. Men nu har jag investerat i en (gigantisk) tygbur som jag kommer att ha med mig på utställningar i fortsättningen där Dina kan gå in för att koppla av. På hundmässan i söndags så hann Dina bli trött innan det var dags för visning. Jag är inte nöjd med vår prestation i ringen. Jag ska faktiskt kontakta en jag känner som kan detta med handling och fråga om en privatlektion hur jag kan visa Dina bäst...vi får se om hon vill!? Och sen tror jag min nya tygbur kommer att göra susen, Dina behöver kunna koppla av på ett bra sätt. För jag är väldigt förtjust i Dina. För mig är hon väldigt (= excellent) fin även om jag är väl medveten om hennes (så kallade) brister. Dina fick very good i söndags. Men jag tar det från början...


När Dina och jag kom fram till ringen så var det redan dags för Prinsen (Ananke) att visa sig! Tur att vi hann! Prinsen hade även med sig morsan Fina Rossinas Elvira idag...men vi kommer till henne senare. Några få bilder blev det från när Prinsen var i ringen. Den första blev lite häftig faktiskt...

 

Emma och Prinsen springer fram till domaren. Prinsen vill ju springa på sitt vis...med kopplet i munnen...vilket gör att han springer som en dressyrhäst i manegen med höga viftande framben. Kanske inte den idealiska springstilen om man vill visa rastypiska rörelser. Men vad gör väl det när man är go å gla sa Prinsen! Domaren Lisbet Utke Ramsing från Danmark var inte generös med kvalitetspriset excellent på söndagens utställning. Prinsen fick Very Good

   

Prinsen 7½ år ställdes alltså i öppenklassen. Jag tycker att hans kritik var väldigt bra:


Kompakt hane. Litet men välformat huvud. Utmärkt hals och överlinje. Välvinklad, mycket kraftig benstomme. Utmärkt kors. Lite högt ansatt häl (ja det står faktiskt så...???) Rör sig hastrångt med kort steg. Lätt lockig päls. Bra temperament.


Sedan dröjde det en stund. Jag sysslade mest med mingel och prat med trevligt bernerfolk så jag har inte någon koll på hur det gick för alla er andra som var där. Men jag hade trevligt och Dina tyckte väl sisådär... Ingen bild på Dina i ringen. Tusen tack AnnCatrin för fina bilder på Dina som stod så fint precis INNAN bedömningen... Men som jag sa så gick det inte ultimat att ställa Dina i söndags. Jag ska inte skylla ifrån mig eller gå in på detaljer. Även Dina fick Very Good i kvalitetspris och hon ställdes i unghundsklassen för samma domare.

   


Liten tik. Litet huvud med något snipigt nosparti. Mörka ögon. Något tillbakalagda öron. Lite kort hals och mjuk överlinje. Kunde ha starkare vinklar fram och bak. Något kort i has. Utmärkt förbröst. Mycket kraftig benstomme. Fria rörelser som bör bli fastare. Bra päls och temperament.


Snart var det dags för dagens höjdpunkt!! Fina Rossinas Elvira 11 år och 2 månader skulle visas i veteranklassen! Hon vilar sig i form hon!

 

Jag måste först tacka matte Emma för att du visar upp Elvira och även Elviras stilige son Prinsen! Och du gör det jätte bra! Emma med föräldrar köpte Elvira precis innan Emma skulle börja hundgymnasiet. Så Elvira var med Emma hela hennes gymnasietid. Och det märks att Emma har en god hand med sina hundar. Det är ett sånt fint samspel mellan dig och dina hundar vilket syns i ringen!


Elviras konkurrenter (2 stycken) var ju rena barnungarna...men ack så vackra championtikar!

Elvira i mitten.

 

     

Elvira fick även hon Very Good. Domaren gratulerade Emma till en så fin och fräsch 11-åring men det var typen som gjorde att hon inte kunde ge ett högre kvalitetspris. Kritk:


Liten tik. Feminin men snipigt nosparti. Bra hals och överlinje. Tillräckligt förbröst. Kunde ha bättre vinklar fram och bak. Kraftig benstomme. Rör sig kraftfullt men med kort steg. I god kondition.


Elvira och Emma i ringen!

 


Även Mia kom och hejade på Elvira! Mia hade en kullsyster till Elvira. När vi ställt de våra så gick Mia och jag och Dina och tittade lite på rasparaden, vi kollade bland montrar och jag köpte en jätte stor tygbur där mina hundar ska kunna koppla av under framtida utställningar. Sedan fortsatte vi till mina hemtrakter då jag skaffade Elviras mamma Rossina. Mia bor (men ska snart flytta) i Hammarbyhöjden. Jag bodde i Björkhagen och jag och Rossina har promenerat till Hammarbyhöjden och bästisen Peppe många gånger då det begav sig...men det är en annan historia. Lite nostalgisk blev jag allt. Vi åt lunch i Mia och hennes sambo Fredriks lägenhet. Och sedan begav jag mig till sönerna som lekte för fullt med kusinerna på söder. På kvällen åkte mamma, jag, Henrik och Rickard och kusinen Axel till Värmdö där mamma och hennes sambo har hus. Där sov vi gott.


Efter frukosten idag så åkte Rickard och jag för lite valpmys. Edets kennel har två godingar som nu är drygt 7 veckor gamla. Rickard och hanvalpen.

     

Vilka sötingar! Mamma Myran med sina barn.

     

Dottern

 

Sonen

   

Båda godingarna

 

 


Ja så det var väl en del av vad vi har sysslat med de senaste dagarna. Här hemma har Tyra hjälpt till att driva fram en älg som husses jaktlag har skjutit. Så nu ligger fyra älgklövar i frysen och snön har smält...så det kanske blir nåt spår lagt framöver!?


Allt gott kära vänner!//Emelie

Av Emelie - 6 december 2011 18:52

Det märks att julen närmar sig. Även om jag inte förbereder något speciellt inför jul så märker jag att det är en del som ska hinnas med. Nu närmast så är det ju även en Stockholmsresa inplanerad. Jag tar med båda pojkarna så att dom får träffa sin mormor och lite kusiner medans jag ska ställa Dina på Stockholmsmässan i Älvsjö.


Och den första snön har pudrat backen. Tog med kameran ut med flickorna i förmiddags. Blev Dina som fastnade på några bilder.

       

Tänk vad snö är kul!! Dina fick såna där härliga tokfnatt och sprang som en tok runt runt...

 

Övade en del inför lördagens musikandakt kl. 10.30 i Motala kyrka. Det blir ungefär 30 min musik med en kort andakt i mitten. Jag spelar tillsammans med organisten i Motala kyrka, Annelie Eriksson. Blir lite fin musik med julstämning mot slutet. Välkomna ni som vill och kan!


Så tittade solen fram i eftermiddags...en sväng till upp i brasta med kameran i högsta hugg.

Utsikten här ovanför ifrån innan solen gick ner.

 

Tyra satt och glänste i solen hur länge som helst...väl medveten om sin skönhet verkade det som.

           

Dina hittade denna lite frysta "valp".

 

Tyra

 

Dina i kvällsolens gyllene sken.

     


Det är 62 berner anmälda på söndag. Dina kommer att visas i unghundsklassen. Men det kommer en Fina Rossinas till....Fina Rossinas Elvira från min första kull ska visas i veteranklassen! Jag träffade Elvira för en månad sen. Hon visade sig vara "ganska" smidig med tanke på sina 11 år och 2 månader (eller...11 år och 1 månad på dessa bilder...rätt ska va rätt)

Hon kan krypa.

   

Rivstarta från liggande

 

Gå fot med sin älskade matte

 

Jag ser mamma Rossina i Elvira men även kullsyster Fjollan (Tyras mamma)

 

Elvira har som jag berättat förr en kull valpar efter sig. Det blev 6 hanar, alla friröntgade. Sonen Prinsen bor kvar med mamma Elvira och matte Emma.

Även Prinsen ska visas på söndag. Prinsen är 7½ år. Han är godkänd för avel enligt skk:s och sshk:s regler. Dessutom så är hans spermier nyligen kollade och av bästa kvalité. Kontakta gärna mig för vidare information vid intresse.

   


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 2 december 2011 17:39

Ojojoj vad ivriga flickorna varit idag när dom känt vad som varit i görningen!


Och så fick dom då äntligen gå sina spår!! Och dom fattar precis vad dom ska göra och känner precis vad det handlar om. Men trots att det är hunden som ska göra jobbet så är det en del för mig att tänka på. Susanne med Quila och Ronja har ju gjort anlagsspåret med sina flickor. Hon har ringt runt till domare och frågat lite hur man ska gå tillväga etc och hon fick lite intressanta tips och råd från domaren när hon gjorde anlagsspåren. Jag ringde och pratade med en som håller på med eftersök här i trakten. Och jag har ju provat detta för länge sedan och minns en del vad som sas då. Jag har även läst regler för hur detta går till och vad man får och inte får göra som förare. Så jag samlar information från alla möjliga håll för att fortsätta vår träning på bästa sätt.


Det hann börja skymma ganska rejält innan jag gick med Dina och Tyra. Och jag tror instinkten i dom säger att det finns något i slutet av detta blod-droppandet...för helt plötsligt såg Dina ett "spöke" och rusade tillbaka. Men jag ropade kom och snart var Dina "på spåret" igen. Vad jag förstår så får man och ska man peppa dom lite...mycket (???) men inte styra och i ett sådant här fall var det lite svårt att veta exakt hur jag skulle göra eller inte göra, men jag lär mig...övning ger ju färdighet. Jag håller på och känner in hur och när jag ska agera.


Sedan ska det ju inte gå för fort i spårandet. Och det gör det nog för både Dina och Tyra i deras iver. Jag vet inte riktigt hur jag ska stoppa dom i deras framfart utan att skapa osäkerhet hos dom så här i början. Vid ett tillfälle hängde jag inte riktigt med pga terrängen och höll stadigt tag i änden av Tyras lina och hon stannade upp och tittade frågande på mig när jag lyckades kravla mig över krönet. Men jag peppade på lite försiktigt och hon fortsatte spårandet. Även Tyra var ibland lite avvaktande som "vad är det månne för djur i slutet av spåret...och när är spåret slut??"


Planen är att lägga två längre spår imorgon. Även i läggandet av spår är jag fortfarande lite osäker. Vissa säger att man ska lägga korta spår i början...andra långa. Jag har använt en del blod vilket jag tror triggar deras iver men gör det för att spåren ska bli tydliga. Jag ska lägga fler vinklar imorgon. La bara en idag och båda klarade den klockrent, sedan gick jag lite halvsvängigt och dom följde spåren jätte bra, men dom tog några lovar vid något tillfälle. Nej vi behöver träning i detta både jag och flickorna så vi lär oss samarbeta på bästa sätt.


Detta är iallafall något som ligger väldigt nära hundens instinkt och dom får ju använda sin nos som är överlägsen. Det finns ju hundar som kan nosa rätt på cancerceller!


Hundens instinkt är intressant att studera. Att titta på hundar när dom agerar fritt med så lite inflytande från människan som möjligt är det mest intressanta tycker jag.


Vågar nog lägga lite längre och svårare spår imorgon...fortsättning följer...//Emelie


Av Emelie - 2 december 2011 10:10

Nu är det lite drygt 1½ år sedan den senaste kullen föddes här på kenneln. Det var Tyra som födde G-kullen. Sex goa. Det visade sig dock att Tyras förstfödde hade ett gravt hjärtfel så han fick somna in bara lite drygt 7 veckor gammal. Det var tungt.


Med facit i hand så visade han tecken redan från födseln...men jag ville ju inte tro att det var nåt allvarligt bestående fel. Och jag minns hur ledsen Tyra blev när hon märkte att jag åkte iväg med lille Zico men kom tillbaka utan. Hon vankade fram och tillbaka här hemma...men även hon visste nog redan från början att något inte var som det skulle med honom. Hon skrek när han föddes. Fjollan skrek också ofta när hon födde sina valpar men Tyras skrik var annorlunda. När han kom ut tog hon inte hand om honom direkt. Mina flickor har alltid tagit väl hand om sina valpar från allra första stund. Men hon tog till sig honom snart och han hängde med...även om han halkade liiiite efter på allt... Dina kom strax som nummer två och då betedde sig Tyra som alla mina flickor gjort. Ja det är fantastiskt att få dela en valpkull med sina flickor.


Bläddrade bland bilder från G-kullens tid här hemma.

Dina, en busig tjej med glimten i ögat från start!

 

Kelly. Inte mindre busig hon.

 

Barnen och Tyra med valparna en morgon.

 

Rickard...så hundkär...här med Milla.

 

Pappa Lacoste på besök

 

Har ju parat två tikar sedan G-kullen. Men båda gick tomma. Jag hoppas dock på valpar på två kanske tom tre tikar under 2012-2013. Det beror lite på hur allt utvecklar sig och hur alla mår. Huvudsaken alla mår bra...sedan blir det som det är meningen med valpar. Just nu mår de tre tikarna jag har i åtanke som ev blivande mammor utmärkt.


Nej nu ska jag ut och lägga två spår som sedan ska ligga till sig i några timmar innan jag släpper på flickorna på sin uppgift.


Allt gott//Emelie


Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards