Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 27 september 2014

Hur länge ska det dröja???

Av Emelie - 27 september 2014 09:56

SShK:s hemsida kan ni läsa:

 

"Testen som visar risken att utveckla Histiocytärt sarkom (SH pre-test) är nu öppen för alla europeiska Berner Sennenhundar

 

Företaget Antagene informerar nedan om att SH pre-testen nu är öppen för alla europeiska Berner. Utvärderingen av testen har nu kommit så långt att blodprov från ett stort antal europeiska länder, däribland Sverige, visar att testen på ett säkert sätt bedömer risken hos individuella hundar att nedärva de gener som orsakar histiocytärt sarkom.

Tumörsjukdomar är det allvarligaste problemet hos Berner Sennenhund och SH pre-testen är det viktigaste verktyget för att bekämpa histiocytärt sarkom. Avelsrådet rekommenderar att uppfödare och täckhundsägare testar sina avelshundar och använder testresultatet i sin avelsplanering för bekämpning av denna mycket allvarliga sjukdom..."

 

Jag har testat Dina och hennes två avkommor. Dina visade sig ligga i högriskgrupp C. Alla Berner bär anlag för att utveckla histiocytärt sarkom och svaren på testen delas in i tre riskgrupper. A-hundar löper 4 gånger mindre risk att utveckla/nedärva histiocytärt sarkom. B-hundar ligger i medelriskzonen för att utveckla/nedärva HS. C-hundar löper 4 gånger högre risk att utveckla/nedärva HS. Forskningen har även visat att högriskhundar löper högre risk att utveckla andra former av tumörsjukdomar.


Jag blev både chockad och överraskad att Dina låg i högriskgruppen. Det ser riktigt bra ut åldersmässigt bakåt...för att vara Berner. Här en bild på fyra generationer:

 

Humlan 11 år är mamma till Lacoste och My (hela den kullen på sju stycken lever fortfarande och har hälsan). Lacoste är pappa till Dina som är mamma till Hulda.


Med tanke på hur den allmänna situationen för Berner är, så är det däremot inte så konstigt att Dina ligger i högriskgruppen. Cancergenerna finns överallt och vi behöver verkligen detta test för att få information om i vilken riskgrad just våra avelsdjur ligger, så att vi kan göra kloka kombinationer. Som avelsrådet skriver i texten ovan så är cancern Bernerns största problem. Och för mig som uppfödare så har detta test högsta prioritet för min avelsplanering.


Som ni ser från denna statistik över av vad våra Berner dör av från 2003-2006 så toppar tumörsjukdomar stort.

43,8% dör av tumörsjukdomar. På andra plats ligger "locomotion" som är hela rörelseapparaten, alltså samtliga leder; höfter, armbågar, rygg, knän, bogleder... Den andelen ligger på ca 13%...alltså 30% MINDRE andel än tumörsjukdomar. Ingen seriös uppfödare skulle väl ens drömma om att avla på en oröntgad Berner...??? Och det man röntgar är höfter och armbågar. Hur många av valpkullarna som just nu ligger på SShK:s hemsida är efter SH pre-testade föräldrar??? En bra fråga att ställa för er som letar bernervalp!!!


SH pre-testet har nu varit tillgängligt i snart ett år...


Att andelen Berner som dör av tumörsjukdomar har minskat "av sig själv" är inte så sannolikt när man tittar på denna kurva. Att Bernerns tumörsjukdomar och då framförallt den vanligaste som är histiocytärt sarkom är ärftlig är nu tydligt och klart bevisat. Denna kurva styrker också ärftligheten och hur utbrett det är med tumörsjukdomar för Bernern i relation till andra raser.

 


Mina avelsplaner blev inga avelsplaner pga detta test. Jag hade tänkt att para om Dina med hennes två avkommors pappa. En underbar frisk finsk hane som nu är 8 år i en kull där 7 av 10 lever. Också bra "åldersstatistik" för att vara Berner.


Dina ligger alltså i högriskgrupp C. Det visade sig även att en av hennes två avkommor också ligger i högriskgrupp C, Hero. Hulda ligger tack och lov i medelriskgrupp B. Mer om detta SH pre-test finns det information om på SShK:s hemsida, leta under "Avelsrådet" och  "Avelsrådsinformation" från 2014 05 16.


Eftersom histiocytärt sarkom, liksom de flesta ärftliga sjukdomar, är en kombination av arv och miljö så behöver inte ett C-resultat betyda att hunden dör ung i cancer....men risken är stor....alldeles för stor enligt mig. Så jag utesluter C-hundar helt ur min avel. Rekommendationerna är att undvika C-C kombinationer. Men om uppfödare fortsätter att avla utan att SH pre-testa så är risken för C-C överhängande och utvecklingen för Bernerns hälsa förödande...


Jag hoppas verkligen att SH pre-testet snart blir lika självklart att ta på tilltänkta avelsdjur som det är att röntga!! Vi kommer dit...det är jag helt övertygad om...men hur länge ska det dröja???


//Emelie




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards