Livet på Fina Rossinas kennel

Senaste inläggen

Av Emelie - 6 september 2015 12:19

På lördagen var det alltså dags för Finska Sennenhundklubbens 50-års jubileum. Dagen inleddes med en jubileumsutställning, Golden Sennen 2015. Det var totalt 337 Sennenhundar anmälda.


Idag skulle jag få träffa Hulda och Heros pappas (Merry Mistel´s Sierra "Arttu") uppfödare, Leena Jaatinen. Vi har haft mycket korrespondens sedan vi bestämde att para Dina och Arttu. Mestadels över chatten på Facebook, men även via sms och telefon. Det känns faktiskt som om vi känner varandra ganska väl!


Jag har träffat Arttus familj, både i samband med parning och dom var även här och hälsade på Hero och Hulda som valpar. Men Arttus uppfödare Leena skulle jag alltså få träffa för första gången idag!



Allra först blev det lite shopping för min del. Varsitt halsband till Hulda och Dina. Karina spanar in vad som fanns att köpa...

 

Hela utställning inleddes med en procession av många sennenhundar som drog vagnar.

   


Leena är en duktig fotograf och var anlitad av klubben för att fotografera på dagens utställning.

   

Jag fotograferade också en del och blev något av intresse så får dom gärna använda bilderna. Nu hade dom fotografer så det räckte, men Leena tyckte att jag kunde stå vid tikringen och försöka få några rörelsebilder. Jag kan säga att jag tyckte att allt för många i tikringen drog i sina tikar. Och det gav ju inte så bra rörelser. Effekten blev istället att drog handlern för hårt så drog hunden åt andra hållet. Men det var absolut inte alla som gjorde så, men lite väl många  ....jag har ju egentligen 0-tolerans på sånt... Dessutom så var vädret vackert. Även om det inte var stekhett, så var det tillräckligt för att vara i varmaste laget i solen för våra Bernervänner. Så det blev lite si och så med rörelsebilderna. 


Några bilder från tikringen blev det iallafall...jag har ingen aning om vad hundarna heter.

   

Domare i tikringen var Jens Utke Ramsing från Danmark

 

    

    

     

 

       

Bredvid tikringen dömde Satu Ylä Mononen från Finland Bernervalpar

 

Det där med att stå i ringen är överskattat verkar denna bernerhanvalp tycka.

   

Lilla Bernerbrukets Xelle 6 månader hade åkt båt med uppfödare och matte Anita från Sverige. Hon var så duktig, både i ringen, utanför och på hotellet. Många intryck för en liten Bernerflicka.

 

Jag tog några ståbilder efter att hon visat upp sig i ringen efter en lång väntan, så hon är lite trött på dom här bilderna. Men så söt.

   

Appenzeller hade en egen ring i Finland där denna ras är betydligt vanligare än i Sverige. 

En söt Appenzellervalp utanför ringen

 

En annan Appenzeller vid ringside tillsammans med sin ägare

Några som visades i ringen. Domare för Appenzeller var Regula Seiler från Schweiz.

        Min favorit på hela utställningen var den här Bernerdamen...

Fridkullas Ultra Bra Fin född 26/11 2005. Alltså snart 10 år.


Glädjande kan jag notera att det var 7 tikar födda 2005 av totalt 16 anmälda tikar till veteranklassen! Jag vet inte hur många som var där av dom, men jag tycker att det var en imponerande veteranklass! Det var totalt 7 hanar anmälda i veteranklass. Ingen född 2005, 3 födda 2006 och 4 2007.   


Min favorit blev bästa veterantik och hon hade en utstrålning och rörde sig fortfarande som en Berner i sina bästa år! Härligt att se!

Stephen Green från Storbritannien dömde juniorer och veteraner

Hanen rörde sig inte lika fritt och såg betydligt äldre ut. Jag vet inte vilken det var men han var åtminstone yngre än tiken...

 

Tiken

 

Och tiken vann.

Här är tiken tillsammans med en klubbrepresentant från Österrike som skänkt priset. Kan tillägga att den här bilden togs efter hela utställningen var färdig och tiken...snart 10 år hade sprungit i flera olika konkurrenser som jag inte har helt koll på vad det var om. Hon är fortfarande pigg och alert!

Dinas kusin Bauernhofs Örjan hade också tagit båten till Finland med sin ägare och uppfödare Lisbeth

 

Martha Cehrs är från Schweiz och är en av de som samordnar Berner-IWG. Hon höll i det mötet på fredagen.

 

Joëlle Bardet, ordförande i Franska Bernerklubben (AFBS), har varit med sedan början av forskningen (2002) för att ta fram SH pre-testet. Hon har hjälpt till med att samla in och därmed bistå forskningen med material. Hon arbetar fortfarande väldigt aktivt med att samla in information om SH pre-testet för att det ska kunna utvecklas ännu mer. 

 


Berner-Emmas Happy Hour Humle från Danmark ställdes i championklassen av sin ägare och uppfödare Karin. 

         

    

 

Andra fina championhanar

        


Championkonkurrens...

 

Dagens vinnare av hela klabbet....Bernerdalens Jackpot (Sverige) med ägare och uppfödare Lisa! Tjusigt! GRATTIS!! Hanarna dömdes av Lisbet Utke Ramsing från Danmark.

       


Flytt av publik för att se uppfödarklasserna...

Sedan packas det ihop för återfärd till hotellet...


Vi återvände till hotellet. Hann vila en stund och byta om inför jubileumsmiddagen.


Jag träffade Leena för att prata en timme innan middagen. Hon berättade lite om hur dom jobbar i deras klubb i Finland. Bland annat har de en lista i varje Sennentidning där alla får anmäla sina Berner som är 7 år och äldre. De måste anmäla inför varje publicering av tidningen (4 ggr/år). Om ägaren missar att anmäla så försvinner hunden från listan. En tanke att fundera på för SShK kanske för att lyfta fram våra äldre Berner??


Vid middagen satt jag tillsammans med Leena. Jag träffade även Jutta Aminoff och hennes syster som också satte sig vid vårt bord. Jag har kommit i kontakt med Jutta genom Facebook. En fantastisk kvinna som haft Berner sedan 50-talet. Hon föder upp Berner under kennelnamnet Myreborg. Hon har skrivit en bok och har en bok på väg som handlar om hennes Berner och upplevelser tillsammans med dom. Jag har bara hunnit tjuvkika lite i hennes första bok och jag ser fram emot att få läsa den i lugn och ro! Jutta är finlandssvenska så svenska är hennes huvudspråk, så böckerna är skrivna på svenska och översatta till finska.


Jutta Aminoff och hennes syster som jag pinsamt nog inte minns namnet på i bakgrunden. Jag har ett pinsamt dåligt namnminne, ursäkta mig.  

 

Jutta var med och startade Finska Sennenhundklubben för 50 år sedan och uppmärksammades under kvällen som en av två som varit med ända från start!


Jag satt mittemot Tarja som förut varit aktiv i Finska Sennenhundklubbens avelsråd. Tarja (till höger på bilden) uppmärksammades också för sitt långa engagemang i klubben. 

 

Även Tarja är uppfödare men har inte haft någon kull sedan 2001. Men kanske snart?? Vi pratade också mycket under middagen. Hon tränar en av sina tikar till räddningshund. Jag följde med ut på kvällsprommisen med hennes tik som hon hade med. En sådan typ av berner som jag gillar. En aktiv och tuff Bernertjej.


Födelsedagspresenter lämnades över till Finska bernerklubben från de olika ländernas klubbar. Här lämnar Storbritannien sin present. 


Det var god mat, men jag hann knappt äta då jag hade fullt upp att prata och diskutera med mina nya finska vänner.


En fantastisk och innehållsrik dag till ända. Det var dags att gå och lägga sig. På söndagen var det dags för resans höjdpunkt....hälsosymposiet! 


Fortsättning följer...   

Av Emelie - 5 september 2015 18:17

Jag vet inte om jag landat efter alla intryck jag fick förra helgen ännu... Det får bli flera bloggar... Börjar med fredagen:


Mina reskompisar från draggänget; Karina, Heléne och Toril väntar på bussen till hotellet där vi bodde och där hälsosymposiet var i Helsingfors.

Vi anlände till Helsingfors på fredag eftermiddag.

Klockan 18.00 så hade Berner-IWG möte. Berner International Working Group. Som namnet antyder så är det en internationell grupp med medlemmar från flera länder som verkar för att främja internationellt samarbete för Bernerns hälsa. Dessa hälsosymposium har t.ex anordnats på olika ställen i Europa med jämna mellanrum sedan 2001. Nästa hälsosymposium blir i Nederländerna, utanför Amsterdam, 2018.


På Berner-IWG:s möte så diskuterades främst hur kommunikationen skulle kunna förbättras, både mellan de olika ländernas klubbar och utåt. 


Brenda Bonett från Kanada presenterade International Partnership For Dogs (IPFD) med plattformen DogWellNet på nätet. Hur skulle man kunna ansluta Berner-IWG på ett bra sätt? 


Brenda Bonett, veterinär och professor i epidemiologi.

Brenda framhöll vikten av att samarbeta över gränserna mot gemensamma mål. Syftet med DogWellNet är att kunna sammanlänka rasklubbar, uppfödare, veterinärer, genetiker. Vi kan lära oss av varandra, av hur man arbetar inom olika raser, ta del av de senaste rönen i forskningen. Sammanlänka och skapa gemensamma avelsstrategier. 


Brenda har tidigare arbetat med att sammanställa Agrias statistik. Hon visade på problematiken med sociala medier. Hur enstaka fall lyfts upp och det uppfattas då som ett stort hälsoproblem i rasen. Hon hänvisade till Agrias statistik där man ser den verkliga fördelningen av vad hundar dör av och behandlas för.


Degenerative Myolepathy (DM) togs upp som exempel. I många länder är det obligatoriskt att testa Berner för DM (Degenerative Myolepathy) inför parning. Det finns inte många diagnostiserade fall och dessutom så är inte DM-testerna vetenskapligt validerade. Man vet alltså inte helt säkert om de som testas "at risk" (risk för att utveckla sjukdomen) ens utvecklar sjukdomen. Dessutom så är det en sjukdom som oftast uppträder när hunden är äldre (efter 8 års ålder). Pat Long från USA menade att det fanns en hel del diagnostiserade fall i USA med DM på Berner som kunnat hänvisas till en mycket använd hane, med individer som insjuknat tidigare, redan vid 6 år, men exakt hur stort problemet var relaterat till den totala populationen kunde hon inte svara på. 


UTBILDNING är viktigt och det är viktigt att kommunicera ut en verklighetsförankrad balanserad bild av hur hälsoproblemen ser ut i raserna och hur man strategiskt arbetar mot friskare hundar. Lite hårdraget så är bilden i media att hundar aldrig ska bli sjuka och dö vilket ju inte riktigt stämmer överens med verkligheten.


Det är viktigt både för uppfödare men även för valpköpare att förstå att bara för att ett gentest finns tillgängligt, behöver det inte betyda att det är viktigt eller ens bra för rasen att använda det. Gentester är något som kommer fler och fler. Brenda förklarade att dessa tester ofta kommer till genom att det är så gynnsamt att forska om människosjukdomar på hundar och för att finansiera forskning så behövs pengar och det är vad som är intressant för humanforskningen som prioriteras ekonomiskt, kanske inte vad som behövs forskas på för respektive ras. Gentester tas fram men för att kunna validera gentester så behövs de verifieras mot ett stort underlag av diagnostiserade fall och finns det inte ett tillräckligt stort underlag så kan inte heller testet vetenskapligt valideras...men däremot går det att sälja! 


Att Bernerns absolut största problem är tumörsjukdomar är ju inget som betvivlas av någon. Det är tumörsjukdomarna som dominerar när det gäller dödsorsak och är den absolut främsta orsaken till Bernerns allt för låga medellivslängd. Men givetvis ska inte tumörsjukdomarna bekämpas på bekostnad av andra hälsoproblem i rasen... Helhet och balans... En ekvation som nästintill känns omöjlig att lösa i en så sjukdomsdrabbad ras som Berner...


Det var konstruktiva och tänkvärda diskussioner mellan de olika ländernas representanter. Väldigt intressant att få ta del av detta möte.


På lördagen var det dags för utställning.

Finska Sennenhundklubben firade 50 år! 

 


Fortsättning följer...  


Av Emelie - 9 augusti 2015 17:51

Det finns ett tillförlitligt gentest för Berner som mäter mängden anlag för att utveckla/nedärva Histiocytärt Sarkom (HS) och andra tumörsjukdomar. Antagene i Frankrike tillhandahåller SH pre-testet.


Då ALLA Berner bär anlag för att utveckla/nedärva HS, så är detta ett risktest som delas in i tre riskgrupper, A=lågrisk, B=medelrisk och C=högrisk. Och liksom de allra flesta genetiska sjukdomar så är det inte bara anlag det handlar om om din hund utvecklar sjukdomen, utan miljöfaktorer och tur/otur spelar in. Därför är det viktigt att förstå att vilken riskgrupp din Berner hamnar i ger inga som helst garantier, den ger däremot en hint om risken för din hund att utveckla/nedärva sjukdomen. 

 

Dina är SH pre-testad. Hon ligger i högriskgrupp (index C) för att utveckla/nedärva HS. Forskningen har även visat att samma gener har med fler tumörsjukdomar att göra. Forskningens siffror visar att risken att Dina kommer att utveckla HS eller annan tumörsjukdom är väldigt stor, MEN siffrorna har också visat att CHANSEN FINNS att hon inte alls behöver utveckla HS eller annan tumörsjukdom i unga år och om hon inte får någon annan dödlig sjukdom eller förolyckas så kan hon bli en gammal Berner (gammal=10+). Då tumörsjukdomar är Bernerns absolut vanligaste och allvarligaste hälsoproblem och detta har ärftlig bakgrund så är detta gentest ett nödvändigt verktyg för att uppfödare ska ha en chans att arbeta mot en friskare Berner.


Tyvärr har Bernern flera ärftliga sjukdomar som är viktiga att känna till och ta hänsyn till i aveln. Detta gör det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att helt undvika risk för ärftlig sjukdom hos avkomma, även om föräldradjuren är fullt friska. Viktigt är också att avla obesläktat och därmed sträva mot att behålla en så stor genetisk variation som möjligt i rasen. Detta för att minimera risken att de sjuka generna möts hos avkomma.


Citerar ur senaste protokollet från SShK:s styrelsemöte: "Berner sennen är en av de mest sjukdomsdrabbade raserna globalt. Berndt Klingeborn beskriver läget och berättar att det finns intressenter som ser djurskyddsproblem med den tumörbelastning som finns hos rasen och att det diskuteras möjlighet med korsningsavel med Grosser Schweizer sennenhund som har samma genetiska bakgrund och inte har ärftliga tumörer i samma utsträckning"

 

Det berättas även om SH pre-testet i samma protokoll. Avelsrådet har undersökt om det skulle strida mot det medgivaravtal som hundägaren undertecknar med Antagene som tillhandahåller SH pre-testet att offentliggöra SH pre-testresultaten. Detta med anledning av en motion som jag tillsammans med 10 stycken i klubben lämnade in i samband med årsmötet. Motionen handlade om att SH pre-testet skulle kunna bli ett officiellt hälsoprogram nivå två hos SKK. Det skulle isåfall innebära att SH pre-testresultaten behandlades som ledröntgenresultaten och registreras i hunddata på SKK.


Det strider INTE mot medgivaravtalet att offentliggöra SH pre-testresultaten på precis samma sätt som vi idag offentliggör HD- och ED-resultaten. Det viktiga för både uppfödare och valpköpare att förstå är att INGA SOM HELST GARANTIER kan lämnas relaterat till i vilken SH pre-testriskgrupp Bernern ligger i eller föräldrarna till eventuell Bernervalp ligger i. SH pre-test är och kommer alltid att vara ett risktest. Men ett väldigt viktigt risktest för framtida Berneravel.


Jag kan tycka att det enklaste för alla parter och framförallt viktigt för Bernern som ras, vore att behandla SH pre-testresultaten precis som vi behandlar HD- och ED-resultaten. 


//Emelie


Av Emelie - 17 juli 2015 10:19

Blir lite väl dåligt med uppdateringar här i bloggen. Mycket för att jag är lite mer aktiv på Facebook och många av mina vänner hänger mer där. Men ibland känner jag behov av att utveckla mina tankar lite grundligare och då är bloggen bra, orkar man inte läsa så slipper man...


Denna sommaren har för mig givit mycket påminnelser om förra sommaren....då jag åkte till Ultuna och fick åka hem igen med Tyra utan att ta bort tumören som återkommit i hennes urinblåsa. Detta för att röntgen visade att där var något i hennes lungor, troligen metastaser. Här hemma igen så väntade vi på döden. Tyra mådde bra till den dag då det blev så tjockt med levrat blod så det blev stopp i kisseriet och hon blev då urinförgiftad. Det fick gå fort vilket var min enda önskan. Att leva med Berner innebär att leva med stor oro för tumörsjukdomar.


Min goda vän Susie upptäckte i början av juni i år en liten knöl på Dinas bröst, inte på juvret men på bröstet. Knölen var väldigt liten och mjuk. När jag skulle ringa min veterinär för att beställa tid för att ta bort den så hittade jag först inte knölen.....var väl lite förträngning....kanske hade Susie känt fel??? Fast jag hade ju känt på den också.... En månad senare så hittade jag den iallafall och ringde min veterinär för att få den bortopererad med stora marginaler.


Idag fick jag svaret på analysen av knölen och den var helt godartad. Jag har faktiskt INTE varit orolig denna gång, då min veterinär sa när han opererat bort den att han trodde att det var en godartad form av fettknöl som kallas lipom. Jag vet att min veterinär är duktig, vet han inte så uttalar han sig inte, men känner han sig säker så uttalar han sig, och han brukar ha rätt. Det är min erfarenhet av honom och jag har anlitat honom i 15 år till mina flickor. Han har träffat alla mina kära Bernerflickor genom dessa år, så han är även väl införstådd med alla turer som varit och jag har även delgett honom all fakta jag har om rasen. Vi har pratat en hel del om både det ena och andra...


Vi har även dryftat en hel del om fästingburna sjukdomar. Han vet hur restriktiv jag är med fästingmedel av alla de slag. Då menar jag de som apoteken marknadsför. Innan Dina skulle opereras så hittade jag flera fästingar på henne....trots att jag sökt igenom henne grundligt både före och efter tvätten jag gjort av Dina dagen innan. Dina är nu urfälld men har mycket och tjock blank päls ändå. Jag sa då att jag använder inga gifter. Jag vet, sa min veterinär. Men han sa också något som han sagt tidigare, att han tror att mina hundar är naturligt vaccinerade mot de fästingburna sjukdomarna som florerar här i regionen. Skulle jag däremot importera en hund så skulle den nog bli sjuk i fästingburen sjukdom. Jag är faktiskt inte alls orolig för att mina hundar ska få fästingburen sjukdom. Skulle de bli sjuka i det, så tror jag att det ligger annan allvarligare sjukdom bakom....som cancer....

Så jag fortsätter att undvika gifter av alla de slag så gott jag kan för att hålla deras eget immunförsvar så starkt som möjligt och på så vis förhoppningsvis förebygga att mina hundar INTE drabbas av sjukdom...av något slag, även fästingburen. 


Skönt med bad under sommaren

 

Hulda och Dina leker

 

Hulda älskar att simma

 

Hulda är en vacker flicka

 

  //Emelie



Av Emelie - 8 juni 2015 18:14

I helgen har Hulda och jag varit på äventyr i Danmark. Vi besökte en Bernerspecial i Otterup. Utställning både lördag och söndag. 


Vi började vår resa redan i torsdags då vi åkte ner till Birgitte Damsgaard som har Bernerbandens kennel. Hon bor i Skurup. Vi har lärt känna varandra över facebook tack vare en grupp jag startat där för oss som har SH pre-testat våra Berner. Birgitte är danska men bor nu i Sverige. Hon och hennes man jobbar fortfarande i Danmark men pendlar. De bor på en gård och jag och Hulda fick sova i deras gästrum som dom inrett i stallet. Tusen tack för gästfriheten.

Hulda på fredagmorgonen innan vi fortsatte vår resa över bron till Danmark. Detta blir enda bilden på Hulda.

 

På fredagen anslöt sig en berneruppfödare till som skulle följa med för att titta på utställningen. Carin Lingårdh har Macis kennel och har fött upp berner sedan -76. Så spännande och intressant att få ta del av Carins erfarenheter! 


Vi slog följe mot Danmark. Carin och Birgitte i en bil och jag och Hulda följde efter i min bil. Birgitte hade även med sig sin underbara lilla Nellie 5 månader som heter Berner-Emmas Nellie no Questions i stamtavlan. Vi stannar för en bit mat och Nellie poserar med viftande svans för fotografering.

 

En underbar liten flicka detta. De flesta bilderna blir på Nellie...


När vi kom fram till hotellet där Hulda och jag skulle bo så var det något i miljön som gjorde Hulda rädd och stressad. Hon tyckte att hotellet var jätte otäckt och hon hade svårt att släppa obehaget och blev väldigt stressad till och från under hela vår vistelse. Dina har reagerat liknande några gånger när hon var yngre. Tyra har aldrig varit miljökänslig på det viset. 


Dom är inga maskiner våra hundar. På lördagmorgonen så ångrade jag nästan att jag åkt till Danmark. Hur skulle det här gå??? Som tur var så kopplade Hulda av på natten i rummet, men så fort hon kom ut i korridoren så var det obehagligt. Det tog en lång stund för henne att lugna sig, och vi återkom ju till hotellet hela tiden...


Först ut i ringen på lördagen var Nellie som ställdes i babyklass. Hon visades av Marianne som har en hane som Birgitte har fött upp. Marianne var en sprudlande frisk fläkt i sällskapet! Nellie var så duktig och sprang så fint i ringen.

 

Nellie fick en rosa rosett vilket betyder att hon är en särdeles lovande valp....och det kan vi alla intyga att hon är! Marianne och Nellie koser sig i väntan på konkurrensen.

   

Ingen placering för Nellie första dagen...


Så var det dags för Hulda och mig som gick i andra heatet i öppenklassen. Det var många öppenklasstikar så de var redan från början uppdelade i två heat. Hulda ställdes för den danske domaren Sören Wesseltoft. Hulda var så duktig i ringen, inga problem när domaren kände igenom Hulda och allt gick så bra och jag var så lycklig  

Hulda fick Excellent men ingen placering.

Kritik:

Middel stor feminin taeve, udmaerket hoved form der dog er en anelse langstragt, godt udtryk, korrekt bid, öjne og örer. God hals, en anelse blöd ryg. Kunne have lidt mere knaevinkler. Beveger sig med acc. drive. God farve og pels.


Så lättad jag blev att allt gick bra och Hulda kopplade av i sin bur. Skönt.

 

Från varje klass så valdes de fyra som skulle placeras ut och så slutade man hela utställningen med finaler där de fyra som valts ut i varje klass fick konkurrera om placeringen under musik. En riktig show! Efter showen satt vi och begrundade dagens resultat. Carin, Inge Bibby, en dansk uppfödare som har kennel Fensholt, en av de äldsta fortfarande aktiva kennlarna i Danmark och Birgitte.

 

På kvällen var det faellesspisning på campingen där utställningen var. Efter maten åkte vi tillbaka till hotellet. Hulda verkade mindre om än fortfarande påverkad.


Nästa morgon var det dags igen. Idag skulle tikarna dömas av den norske domaren Helge Werner Hagen.

Först ut lilla Nellie som stod så fint framför domaren!

 

Även idag fick Nellie en rosa rosett, särdeles lovande, och hon placerade sig som nummer 4!!! GRATTIS!!! En helt underbar liten charmig tjej detta!

     

Och så var det dags för Hulda igen. Hulda visade sig jätte fint först, sprang som en gudinna. Domaren fick undersöka huvud och tänder....men när han ville känna igenom hela Hulda så ville inte Hulda längre. Det gick till sist, men hon var inte förtjust. Detta var helt personligt mot den norske domaren, då hon gärna gosade och ville bli klappad på rumpan av flera karlar utanför ringen... Lite synd, då den norske domaren verkade vara väldigt förtjust i Hulda....hade hon inte varit sån så... Hulda fick iallafall Excellent och Ck (Certifikat kvalité), hon blev nummer 5, så hon var inte med bland de 4 som skulle in i finalen för placering.

Kritik:

Tiltalende og feminin, udm hoved med gode tegninger, bra nakkelinie, korr overlinie, godt ansat front, kan have lidt mere bredde i brystet. Udm benstommer, normalt vinklet. Meget aktivt trav, parallellt med godt steg. Udm pelsetextur og farve. Prima temperament men lidt ringusikker.


Tacksam för det sista i kritiken, att han såg....


Nellie kopplar av i mattes famn efter två långa dagar på utställning.

 

En 13-årig bernerdam tittar på finalerna...


Vi mötte några fler nya vänner som vi hoppas träffa igen!!


Jag har faktiskt bott i Danmark för länge sen. I ett läsår då jag studerade på DKDM (Det Kongelige Danske Musikkonservatorium) i Köbenhavn. Så jag snakkede lit dansk....fast bara med Hulda....kanske därför hon betedde sig så märkligt....matte lät ju så konstigt  


En härlig upplevelse i de hele tyckte nog både Hulda och jag!


Jag har inte haft så mycket tid för bloggen senaste tiden. Inte nu heller egentligen men ville dela vår resa!


Allt gott tills nästa gång vi ses!


  //Emelie



Av Emelie - 28 mars 2015 12:19

Jag har fått ta emot dödsbesked från två valpköpare den senaste tiden.


Först var det Roffe från min F-kull som fick vandra över regnbågsbron den 18 mars. Han hade börjat tappa aptit och varit hängig ett par veckor och när han bara blev sämre och familjen uppsökte veterinär så upptäcktes tumörer på lever och mjälte. Familjen tänkte på Roffes bästa och med stor sorg i hjärtat valde de att låta Roffe få somna för gott med veterinärens hjälp.


Bara några dagar senare var det dags för Malva från min E-kull. E- och F-kullarna är lika gamla. De som är kvar fyller 8 år 12:e respektive 15: juni.


Malva bodde hos en familj här i närheten så henne har jag haft lite tätare kontakt med än Roffe. Malva hade också tappat aptit, blivit tungandad och trött. Veterinärundersökning i tisdags 24 mars visade att det bästa för Malva var att få hjälp att somna direkt. Hela familjen var med och tog farväl av Malva då de anade...


Jag hade kontakt med familjen över sms och de frågade om jag ville att veterinären skulle göra något. Jag bad att veterinären skulle ta ett blodprov och biopsier på tumörerna. Detta gjordes. Tack familjen Hellqvist för att ni tänkte på detta mitt i er tunga förlust.


Jag valde att låta skicka Malvas blod till Antagene i Frankrike och den fortsatta forskningen av SH pre-testet istället för till vårt Tumörprojekt här i Sverige. Vårt Tumörprojekt är fortfarande i insamlingsstadiet, forskningen har inte ens börjat. Men i Frankrike har dom i nära samarbete med den Franska bernerklubben (AFBS) samlat in material och forskat fram ett fullt utvärderat SH pre-test. Läs mer om vad SH pre-testet är här.


Som uppfödare av Berner med den hälsoproblematiken där tumörsjukdomar dominerar stort, så är jag så tacksam å vår underbara ras vägnar, att vi nu har fått ett avelsverktyg som på sikt kommer att kunna minska risken för att våra Berner dör i förtid pga tumörsjukdomar. Därför känns det självklart för mig att bidra till den fortsatta forskningen av SH pre-testet i första hand. Det som är bra är att SH pre-testet är fullt utvärderat för hela Europas Bernerpopulation, så det är samma test för hela Europas Berner, vilket jag ser som en stor fördel då vi samarbetar i aveln över gränserna mycket mer nuförtiden. 


Tack vare Facebook så har jag kommit i kontakt med franska Bernerklubbens ordförande som lägger ner mycket arbete och engagemang för att sprida kunskap bland uppfödare om SH pre-testet. Joëlle Bardet, som hon heter, har berättat hur fler och fler uppfödare nu låter SH pre-testa sina Berner. AFBS i Frankrike har infört en kvalitetscertifiering av de franska Bernerkennlarna mot att uppfödarna visar upp minst ett SH pre-testresultat. För att hämta ut sitt franska utställningschampionat så krävs att Bernern är testad med SH pre-test. Den franska bernerklubben liksom vår rasklubb, SShK, anser att SH pre-testet är det viktigaste avelsverktyget vi nu har att tillgå för uppfödning av friska och sunda Berner.


Biopsierna från Malvas tumörer skickas till SVA här i Sverige för analys. När svaret på vilken form av cancer Malva led av kommer så meddelar jag det. Jag kommer givetvis även meddela Antagene i Frankrike exakt vilken tumörform Malva led av.


R.I.P

Fina Rossinas Fine Filip "Roffe"

2007 06 15 - 2015 03 18


  


Fina Rossinas Edetoyota "Malva"

2007 06 12 - 2015 03 24


Malva har precis fått Excellent på utställning i Askersund för några år sedan

 

//Emelie

Av Emelie - 8 mars 2015 15:44

Hulda och Dina för några dagar sen

 

Hulda och Dina idag

       

Dina för några dagar sen

Hulda idag

         


Nu börjar våren komma. Jag som fortfarande väntar på att vintern ska komma!? Helt plötsligt så blir det så bråttom med allt. Jag som skulle ha hunnit med så mycket. Vart har denna vinter tagit vägen?? För min del har det nog känts som om den har gått extra fort pga att jag pluggar. Det upptar mycket av min tid.


Nu ska det tränas drag!! Dina och jag är ju uppe i trean!! Två godkända AP III och Dina blir Arbetsprovchampion... Klart att det hugger till i hjärtat... Tyra blev Arbetsprovchampion i början av maj förra året i Gävle... Jag har precis bokat samma stuga som Dina, Tyra och jag bodde i då. I år åker jag dit med Hulda och Dina. Dina är alltså uppe i trean medan Hulda ska träna för AP I, hon blir 2 år 3:e maj och får därmed tävla i Arpetsprov I.


Tyra dog 7 år gammal pga en tumör i urinblåsan som återkom. Troligtvis så var det den tumören som skickade metastaser till Tyras lungor vilket gjorde att det inte var någon idé att operera bort tumören igen. Jag vet inte säkert, eftersom att jag inte kunde låta obducera, eller ens plocka ut biopsier på Tyras tumörer. Tumörsjukdomar är den absolut vanligaste orsaken att våra Berner dör, medelåldern för när dom dör i tumörsjukdomar sjunker. Detta enligt Agrias statistik. Berner är också, enligt Agrias statistik, den hundras där flest dör pga njursjukdom jämfört med alla andra raser. Och då är det betydligt färre Berner som dör pga njurproblem än pga tumörer. Varför tjatar jag om detta??? Om att Bernern är en så sjukdomsdrabbad ras???


Det gör jag för att jag älskar Berner och vi har nu ÄNTLIGEN fått ett DNA-test, SH pre-testet. Detta test kan vi testa våra avelsdjur med. Syftet med testet är att testa så att vi inte behöver kombinera två högriskhundar och genom att undvika det, sakta men säkert minska anlagen för Histiocytärt sarkom, Bernerns vanligaste cancerform, i rasen. Forskningen har visat att de anlag som har med HS att göra även har med andra tumörsjukdomar att göra. Detta innebär att minskar vi anlagen för HS i populationen så minskar vi samtidigt anlagen för andra cancerformer i rasen.


Tiden går och vi har fortfarande många uppfödare som är skeptiska till testet och väljer bort att testa sina avelsdjur innan parning. Ju längre tiden går och de flesta väljer att kombinera otestat, ju högre risk är det att ännu fler Berner hamnar i högriskgruppen...


Jag har fått ta del av siffror, som ännu inte är helt officiella, som visar att högriskgruppen är stor, ungefär 1/3-del. Testet delas in i tre grupper, A=lågrisk, B=medelrisk och C=högrisk. Så risken att kombinera två C är ganska stor om man inte testar. Jag har också fått ta del av information som att C-testade Berner fått avkommor som hamnar i A-gruppen. Att det finns C-testade individer som blir över 10 år... Det är givetvis mycket mer, både fler anlag och miljöfaktorer som spelar in för att din Berner ska få vara frisk och leva ett helt Bernerliv. MEN risken att din Berner dör i förtid och att orsaken är tumörsjukdom är idag överhängande. Alldeles för stor för att det ska finnas ens en gnutta rimlighet i det.


SH pre-testet är framtaget i Frankrike. Det har forskats i över 10 år och forskningen fortgår hela tiden. Testet heter pre-test för att det mäter anlagen hos individen genom ett blodprov INNAN sjukdom bryter ut. SH pre-testet är ett risktest, ALLA berner har anlag för HS, men (än så länge...) olika mycket. Det är ett fullt utvärderat test och är godkänt av SKK. Långt ifrån alla DNA-test på marknaden är godkända av SKK. Men SH pre-testet är alltså fullt utvärderat på ett tillräckligt stort underlag och är därmed tillförlitligt och godkänt av SKK.


I Frankrike har man f.o.m 2015 bestämt att för att en Berner ska få ut sin utställningschampiontitel så måste den vara SH pre-testad! Ett glädjande besked!! Så viktigt tycker den franska Bernerklubben att detta SH pre-test är!! Vive la France!!!  


Jag väntar på att SH pre-testet ska bli lika officiellt på SKK som HD/ED-resultat är idag. Enda vägen, enligt mig, för att vi ska ha en chans i aveln att arbeta med HS och andra tumörsjukdomar som dominerar så stort i vår ras.


Hoppet är det sista som överger...

  





Av Emelie - 7 mars 2015 12:21

Idag har jag bokat stuga på Älvkarleby Camping. 14-17 maj så anordnas dragläger där. 15:e och 17:e maj är det Arbetsprov. Nu kör dragsäsongen igång. Draggänget här i Östergötland träffades i förra veckan för att kicka igång med träningen. Nu gäller det att ta sig tid och fortsätta att träna...


Första Arbetsprovet är 11 april i Norrköping. Jag måste träna in några nya moment med Dina nu när hon kommit upp i trean, treans slalom, plankan och backa... Vore kul om Hulda och jag kunde köra Allmändraget 11 april och AP I i Gävle... Blir nervös bara jag tänker på allt. Men det ska bli så kul och som det så fint heter....vägen är målet.... Men att anmäla mig till Arbetsprov är enda sättet för mig att ta tag tag i träning och klart att målet är att köra godkänt!


Lite bilder


Dina

 

Hulda

 

Hulda gillar att bada...

       


  //Emelie


Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Skapa flashcards