Livet på Fina Rossinas kennel

Senaste inläggen

Av Emelie - 22 september 2013 18:34

Ja det är vad denna helg bestått av. Jag har dock bara deltagit på det första....


Tyra och jag begav oss ner till Lindome tidigt igår morse. Vi tävlade i APIII. Jag var extra nervös denna gång, då jag känner att vi har potential att klara alla momenten nu! Men det märks att vi behöver träna för att kunna allt bättre, så att vi har marginal för tävling. Jag är inte nöjd med vårt AP igår men det var en nyttig och bra erfarenhet för oss att träna på att tävla. Vi var även sista ekipaget som startade. Det passar inte oss att vänta...Tyra känner min nervositet och kan inte koppla av förrän det är över. Hundar känner ju in oss bättre än vi känner in oss själva... Det var faktiskt inget ekipage som körde godkänt i lördags. Det är inget lätt arbetsprov vi har och dagsform och omständigheter spelar alltid in.


De fyra sennenrasernas Arbetsprov fyller 25 år i år!!! Tack vare Bengt och Anita Mårtensson så har vi ett officiellt Arbetsprov i tre klasser för våra sennenraser. Inga av våra grannländer har detta. Jag tror att man har någon form av arbetsprov i USA och Kanada, men inte lika avancerat som vårt! Riktigt häftigt tycker jag att det är. Och draget är ju så användbart i vardagen också. Hundar älskar att ha en uppgift och vad passar bättre än en uppgift dom är framavlade för!

Jag ha tillsammans med Anita och Bengt tagit fram en jubileumskeps. Kepsen kostar 180 kr, 30 kr av dessa går till SShK:s Tumörprojekt som drivs i samarbete med SLU. Jag betalade nyss in 690 kr till SShK:s Tumörprojekt för de 23 nu sålda kepsarna. Men vi har lika många kvar till försäljning. Kontakta mig på mail: ilarstorp@telia.com om du vill skicka efter kepsen fraktfritt!

 

Jag har nu anmält och betalat in avgifterna för både Tyra (APIII) och Dina (APII) till säsongens sista Arbetsprov som går av stapeln i Ängelholm 19 oktober, jag tar givetvis med kepsarna dit för dig som kommer dit och vill köpa! Nu är det dagliga träningspass som gäller fram till dess....vi börjar imorgon....


Ing-Marie som har Milla tog denna bild med sin mobil på vår senaste träning. Hulda har poserat färdigt och hoppar av vagnen. Milla drar vagnen och Tyra håller koll bakom.

 
Vi har kul när vi ses och tränar...ett litet men naggande gott gäng!


Hero har idag visat framtassarna i utställningsringen! Sandra har varit på deras första utställning...men troligtvis inte den sista. Det var inofficiell utställning i Skillingaryd idag! Hero var enda bernern och han fick Hederspris (HP) och blev därmed även Bäst i rasen (BIR-valp). Fin kritik fick han också. Domare var Carina Stark:

 

Sedan blev det till att springa i final för att kora Best in show-valpen....och bland ett 20-tal valpar så placerade sig Hero som nummer 4!!! GRATTIS!!!

 

Uj så trött man blir av att vara charmig och snygg...

 


Allt gott!//EmelieANNONS
Av Emelie - 17 september 2013 20:39

Idag fick jag ännu ett dödsbesked från en Fina Rossinas-ägare....känns som det varit många senaste tiden...


Denna gång var det från ägaren till Fina Rossinas Fina Fatima "Lava". Vi har bara haft sms-kontakt idag, vi hörs av senare. Det är chockartat för familjen. Det gick fort. Hon var på Ultuna veterinärsjukhus. Dödsorsaken är väldigt oviss idag. Veterinären föreslog obduktion vilket ägarna låter göra....förhoppningsvis får vi i alla fall ett svar...

Gör så ont... Fina, älskade hundar...


När jag (förhoppningsvis) vet berättar jag vad som drabbade Lava.


Mina varmaste kramar.


//Emelie

ANNONS
Av Emelie - 16 september 2013 16:47

Idag har vi haft riktigt ruggigt höstväder. Men vilken sommar och vilken höst vi haft! I helgen har jag tagit det riktigt lugnt....sköna promenader med mina kära.

       

Stefan är väl inte den som tar det lugnt direkt....produktiv....

 

Han sågade på bomässan i Linköping i lördags och efter det så hämtade han en skinnsoffa han köpt på blocket....när vi fått soffan på plats och satte oss ner en stund sa han...ser du att jag bytt gardiner? Jo, det såg jag...då....riktigt fina gardiner hade han köpt och satt upp. Jag är inte den inredningsintresserade typen....tur man har en man som fixar sånt! Han fixar hem tapeter och tapetserar om vardagsrummet på en kväll...


Jag ägnar mig åt annat...


Idag kändes hösten påtaglig även i paradiset...

Hulda

     

Min fina Tyra. Vår dragträning går framåt. Till och med momentet backa börjar hamna på plats....trodde jag aldrig....men vi får se hur befäst det hinner bli till den 21 september???

 


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 14 september 2013 11:21

Hero och Hulda växer och utvecklas, dom har nu passerat 4 månader. Det är så skönt att Huldas hälta som blev ovanligt långdragen äntligen är helt över och jag kan låta henne röra sig fritt utan begränsningar igen. Hon verkade aldrig ha så ont av sin hälta. Jag misstänker att det var en sena som sträcktes till då hon under ett bra tag inte kunde räta ut mittenleden på vänster fram helt. Hon vinklade den dessutom lite snett och gick som på tå. Sakta men säkert har hon börjat trampa ner hela tassen men det händer fortfarande att hon avlastar vänster fram i stående eller sittande....men även det blir mindre och mindre. Hon har under flera veckor nu gått och travat helt utan hälta. Hon har under hela denna tid varit väldigt hoppig vilket nog inte skyndat på läkningen, och det har varit svårt att hindra henne. Hoppandet är nämligen som värst när jag ger henne mat....hon kan inte få maten fort nog och hon kan inte äta upp maten fort nog...en gång gav jag henne färskfoder (Hulda och Hero äter Nordics färskfoder special+) som fortfarande var lite fryst....men det gör jag inte om....hon svalde det nästan helt och hulkade och kräktes upp det direkt...man lär av sina misstag heter det ju.


Jag får även jämna rapporter från Sandra, Heros matte. Allt går bra där också...men som jag sa till Sandra så är det inte riktigt lika lätt att hålla Hero inom tomtgränserna som det var med Maddox (Fina Rossinas Dacke af Smejlycka). Sandra menade att det var en uppfostringssak och givetvis har hon rätt i det, men det är inte BARA uppfostring....olika individer är olika lätt/svårt att lära olika saker. Hero är en äventyrskille som gillar att utforska och utvidga gränser, det märkte jag tiiiiiiidigt....know the type...and love the type...


Han kom hem med grannens sko en dag...som han hämtat inne hos grannen. Helt plötsligt är han borta och då har han sett några spännande typer längre bort på gatan som han ville hälsa på...grannskapet börjar veta var den oemotståndlige, söte bernervalpen hör hemma vid det här laget... Får se om han är lika poppis när han vuxit färdigt....eller om matte Sandra kanske har fått lite pli på honom då kanske....


Jag tror ärligt talat att förutsättningarna för det är större ihop med matte Sandra än här hemma...så familjen här hemma har gott hopp och lämnar med varm hand över uppdraget!


Uppdraget har inletts. Hero visade stor talang första gången på valpkursen!

Fin kontakt

 

Kamplusten är och har det aldrig varit något tvivel om. Bra egenskap om man som Sandra vill träna med sin hund!

 

Hero är även anmäld till sin första utställning!!! Ska bli så spännande att se hur det går...22 september är det dags för premiär. Syster Hulda får vänta med utställning ett tag. Jag tävlar i Lindome med mormor Tyra den 21 september, Arbetsprov 3, och jag fokuserar på den träningen nu. Jag vill hinna förbereda mig och Hulda inför utställning och just nu hinner jag inte...måste prioritera. Men Huldas tid kommer också!!


En favoritbild på mig och Tyra som AnnCatrin Uppfeldt tog på oss när vi blev klubbmästare 2012 i API.

 


Här hemma njuter vi av sköna dagliga promenader och bad vid Vätterns strand!

           

 

Förra helgen hälsade vi på gänget som vandrat, tränat och umgåtts i Tiveden. Vi hälsade på på söndagen. Matte satt och pratade och umgicks i den sköna septembersolen medan hundarna busade och slappade om vartannat.

Hulda gillade att umgås med många berner med hussar och mattar. Här husse Kalle med Tyras halvsyster Inez och Inez´son Solo...och Hulda...

 

Dina knycker en "frestelse" från Rallylydnadsplan....

 

Hulda busar med lilla Chilli 10 veckor....en tuff liten brud som lever upp till sitt namn!

 

Ella var också i Tiveden. Ella är två veckor yngre än Hulda och en coolare typ.

 

Men dom hade ganska kul alla tre också. Valpbrottning!

 

Chilli och Hulda tigger

 

Chilli visade Hulda en rolig tunnel!!!

 

Ja den va kul tyckte Hulda!

 

Vi går på promenader här hemma också.

       

Höll ju på att glömma!!!!


Lyckades tack vare hjälp av två änder fånga Hulda ståendes fint på bryggan....

Fina Rossinas Heffahulda af Sierra 4 månader.

 

Lite bättre skärpa...och lite längre hals....

 

Efterlyser en liknande bild på Hero ståendes Sandra!!! Efter den 22 september så...

 

Sötaste Hulda tittar ut över Vättern.

 

Ibland kommer Hulda när matte ropar...

 

Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 6 september 2013 16:13

Det har varit en intensiv sommar med mycket jobb för mig. Hundaktiviteter har fått stå tillbaka.


För ca två veckor sedan så sträckte Dina till sig. Troligtvis sträckte hon muskler i bröstpartiet. Det var när jag hämtade Dina och Tyra hos familjen Carlswärd på onsdagen efter att vi varit i Danmark i nästan en vecka. När jag kom så for Dina omkring som vanligt. Hon och Hulda busade en hel del, det blev ett kärt återseende då Hulda varit hos Christian när vi varit borta. Jag ville inte att Dina ska busa så hårt som hon gärna gör med Hulda då Hulda haft en envis sträckning (troligtvis av en sena) i vänster framben. I vilket fall märkte vi inget ovanligt medan jag blev bjuden på gofika och vi pratade om hundarna, hur tokgalen Dina är och hur lugn och mysig Tyra är. Hundarna låg och mös under bordet.


När vi sedan skulle åka hem så pep Dina till två gånger och hon såg riktigt eländig ut. När jag kom hem så visade det sig att Dina hade riktigt ont. Pep vid minsta rörelse, låg helst helt still. Men åt med god, dock inte väldigt god, aptit.


På fredagen undersökte jag Dina grundligt hos veterinär. Han trodde att det "bara" var en sträckning och att det skulle gå över. Det visade sig tack och lov stämma. Dina blev bättre och bättre och snart nog var mitt största problem att hålla Dina stilla från skutt och tokrejs.... Nu har jag även släppt den oron och Dina får fara som bara Dina gör...

En urfälld Dina härom dagen på promenad vid Vättern, Medevi.

 

Innan vi åkte till Danmark fick jag ett dödsbesked på mailen. Fina Rossinas Diamond af Smejlycka "Prinsen" är död 7 år och 4 månader gammal. Cancer... Mina varmaste tankar till Annika med familj.


Vi hade "Må bra med Bach på Medevi Brunn" förra helgen och jag börjar så sakteliga komma tillbaka till "det övriga" livet med allt vad det innebär.


Jag har anmält Tyra till Arbetsprov 3 i Lindome nu i september. Jag anmälde inte Dina då sista anmälningsdagen var precis när Dina sträckte sig så illa. Jag hade tänkt börja träna in 2:ans moment med henne men ligger ännu lite lågt med dragträning för Dinas del. Det känns som om jag skulle kunna börja träna men samtidigt så avvaktar jag hellre lite extra. Det var riktigt otäckt att se henne ha så ont. Men lika lycklig är jag över att se vanliga Dina tokrejsa loss.


Lilla Hulda växer och frodas....visst har jag haft hundar med god aptit, men Huldas glupskhet överträffar allt jag upplevt! Jag kan inte ge Hulda mat ihop med Dina då Hulda slukar sin mat innan jag ens hinner ge de andra deras mat och då hinner hon även sluka Dinas mat, Dina backar direkt och jag varken hinner eller har tillräcklig styrka att få undan Hulda... Tyra däremot tillåter inte några sådana fasoner....


Ja, men det ser jag bara som ett friskhetstecken. Och det är skönt att även Huldas hälta är helt över sedan några veckor...

Hulda 4 månader

       


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 13 augusti 2013 15:13

Som jag beskrev i förra inlägget så har jag tappat sugen lite.... Jag är nu hemma lite mer igen. Har bestämt att nu är det   som gäller fram till "Må bra med Bach på Medevi Brunn". Sen tar jag tag i hundträning. Det är framförallt dragträning som gäller för både Dina och Tyra... Jag hinner inte allt jag vill, så är det bara. Allt får ha sin tid.


Lilla Hulda vill jag ju träna också. Först nu inför utställningar. Klart jag måste visa upp henne! Men senaste veckorna har jag bara haft fokus på hennes ben. Hon har stukat till sitt ben efter att ha blivit påsprungen av Tyra. Oftast brukar en sån hälta gå över direkt...och jag trodde väl att denna också skulle göra det....men den satt i, och det var precis innan Hero kom på besök. Jag märkte att Hulda haltade lite på fredagen men jag lät alla hundar vara ihop och det är klart att det inte var bra....  ....när Hero åkte hem på söndagen så var Hulda riktigt halt... Jag har dessa veckor jobbat mycket och det är Stefan som har varit hemma med hundar och barn, och att hålla Hulda så lugn som hon borde med två ångvältar till mammor har väl gått sådär... Hältan har blivit bättre, men det har nog varit lite två steg fram och ett tillbaka pga olämpliga rörelser nu och då, hon är ju dessutom en liten valp med allt vad det innebär. Det är mittenleden på vänster fram som varit svullen och som hon inte velat räta ut ordentligt och stödja på. Hulda för ca en vecka sen....

 

Och hon växer den "lilla". Inte har det varit bra att hon är stor för sin ålder heller. Hon vaccinerades i torsdags dan innan hon fyllde 14 veckor....hon vägde 15½ kg hos veterinären. Mina flickor brukar inte vara av den större modellen, men Hulda lever fortfarande upp till sina prefix... Heavy och Heffa...


Men nu ser jag äntligen att svullnaden börjat gå ner och hon stödjer bättre på sitt ben, även om det inte är helt bra ännu...


Hulda idag 14 veckor och 4 dagar gammal.

 

 

Hon stödjer fortfarande inte fullt ut på vänster fram.

Annars så såg jag denna sitta på hundarnas vattenskålskant en dag...PADDA tänkte jag  men det var en groda såg jag vid närmare inspektion...en stor groda...

Stefan har snidat många djur med sin motorsåg de senaste veckorna...här två av dom...

     

 

Och Lasse Winnerbäck var visst också beställd...

 

Hulda igen...men utställningarna får vänta för Hulda. Hennes tid kommer....

   

Dags att fiffa öron på Hulda snart....min lilla valp börjar försvinna!!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 9 augusti 2013 20:18

Förlåt för min dåliga uppdatering. Men det har dels varit ovanligt mycket jobb för min del i sommar. Det har varit roligt, ett jobb jag trivs med. Jag har jobbat i receptionen på Medevi Brunn. Men jag har inte kunnat ägna mig åt familj och hundar som jag är van vid. Man kan ju inte hinna allt.


Det hände något tungt och sorgligt för ett tag sen....närmare bestämt den 19 juli....

 

Fina Rossinas Edetrea "Rea" dog... Rea är kullsyster till Tyra. Det gick fort... Det gör ont för oss alla inblandade. Lite för ont...


Rea dog på en fredag. Hon hade varit sjuk...men ingen förstod hur sjuk. Rea skulle på återbesök för uppföljning hos veterinären på fredagen men Rea dog tidigt på morgonen... Veterinären öppnade och skickade biopsier på organ som han tyckte såg förändrade ut. Analyssvaret har kommit. Orsaken till Reas död är massiv leverskada. Inga tumörer hittades. Förgiftning av något slag är den troliga orsaken till leverskadan...men av vad och hur???? Frågorna som vi aldrig får svar på är fortfarande många.


Rea och syster Tyra 9 februari.

 

Ont....ont....ont....och mina varmaste tankar finns hos oss alla som sörjer denna perfekta hund...som Reas matte beskrev Rea idag   


Annars så är väl allt bra. Hulda blev övrsprungen av sin mormor Tyra och fick en hälta som jag nog inte förstod att ta hand om på bästa sätt i början...jag gjorde inte tillräckligt för att hålla Hulda i stillhet...hältan har trots allt förbättrats avsevärt, men det har dragit ut på tiden.... Jag har skärpt till mig lite och åtminstone försöker hålla henne lite bättre i stillhet och framförallt ifrån sina ångvältar till mor och mormor.... Men jag tror nog hon blir helt bra snart.


Sugen har tappats lite. Jag tränar inget drag med Tyra och Dina. Jag har som sagt jobbat mycket, så det finns även giltig anledning, men jag har tappat lite sugen...men den kommer nog tillbaka.


Jag ligger även efter med flöjtövandet  "Må bra med Bach" är ju sista helgen i augusti....ska verkligen bli jätte kul, men även där saknas suget för att köra igång och öva ordentligt....och det behövs. Kolla gärna in denna helg som kommer att bli en dunderskön och mysig helg på Medevi Brunn


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 15 juli 2013 08:03

Oj vad längesen jag bloggade! Detta just för att jag har haft och har extremt mycket att göra. Roligt men lite för mycket i min smak ändå. Nu stjäl jag lite tid för att summera de senaste veckorna.


I början av juli kom valparnas pappas familj hit och hälsade på! Det blev några lyckade dagar med mycket valpgos och trevligt umgänge. Familjen består av mamma Päivi, dotter Veera och ett lillasyskon på väg och pappa Teemu som är alla hundars favorit! Här Teemu med Tyra och Dina.

 

Sedan bestämdes det att Sandra och Kristoffer skulle bli Heros fodervärdar. Jag är så glad att dom vill. Dom hade Maddox (Fina Rossinas Dacke af Smejlycka) och vi blev då goda vänner, så det ska bli kul att få dela denna lilla guldklimp med er!

 

Men sorgligt blev det när det var dags för Hero att flytta. Henrik blev så ledsen men tog så fina bilder. Här på husse Kristoffer med Hero i famnen.

 

Jag, Hero och Sandra

 

Men vi har redan träffat Hero i hans nya hem och snart kommer han och bor här i några dagar. Sandra är duktig och sugen på att träna Hero!

     

Gosigaste syskonen

   

Rickard och Hulda

 

Hulda

     

Mamma Dina

 

Helgen som var så åkte jag och mina tre bernerflickor söderut mot Moheda. Hulda lämnades av för att bo hos brorsan Hero i två nätter. Vi passade på att gå ner med hundarna till sjön som ligger precis där Sandra och Kristoffer bor. Både Hero och Hulda gick direkt i och började simma!! Det blev flera simturer för valparna då helgen var varm.

Jag, Tyra och Dina fortsatte mot draglägret i Moheda. Vi tränade flitigt trots tryckande hetta, dock med lång bad och lunchpaus mitt på dagen. Men trots värmen så fick vi riktigt positiv träning. Jag har inte hunnit träna med Tyra som jag hade önskat de senaste veckorna.

Igår söndag så tävlade Tyra och jag i AP3 för tredje gången. Det blev inte tredje gången gillt (vi blev inte godkända) men trots flitig träning dagen innan och en varm om än lite svalare än dagen innan, dag så lyckades vi få poäng på alla moment utom backningn som jag nog måste hitta ett nytt sätt att träna in...jag har en plan... Jag var extra glad att jag lyckades få igång Tyra tre gånger (då hon stannade upp i slalomen) så att hon till slut genomförde slalomen helt riktigt, men givetvis med avdrag för tvekan. Detta är ett STORT steg för oss!! Bron fick vi en 10:a på vilket var det momentet jag fokuserat mest på dagen innan, så kul när träningen ger önskat resultat! Nu måste jag få vår vagn lagad så att jag kan träna vidare med Tyra och börja träna in 2:an med Dina. Planen är att tävla med Dina i 2:an och Tyra i 3:an i Lindome i september och i Ängelholm i oktober. Rasspecialerna i Byske och Ängelholm hinns tyvärr inte med.


Allt gott!!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se