Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 9 augusti 2015

Varför så hemligt?

Av Emelie - 9 augusti 2015 17:51

Det finns ett tillförlitligt gentest för Berner som mäter mängden anlag för att utveckla/nedärva Histiocytärt Sarkom (HS) och andra tumörsjukdomar. Antagene i Frankrike tillhandahåller SH pre-testet.


Då ALLA Berner bär anlag för att utveckla/nedärva HS, så är detta ett risktest som delas in i tre riskgrupper, A=lågrisk, B=medelrisk och C=högrisk. Och liksom de allra flesta genetiska sjukdomar så är det inte bara anlag det handlar om om din hund utvecklar sjukdomen, utan miljöfaktorer och tur/otur spelar in. Därför är det viktigt att förstå att vilken riskgrupp din Berner hamnar i ger inga som helst garantier, den ger däremot en hint om risken för din hund att utveckla/nedärva sjukdomen. 

 

Dina är SH pre-testad. Hon ligger i högriskgrupp (index C) för att utveckla/nedärva HS. Forskningen har även visat att samma gener har med fler tumörsjukdomar att göra. Forskningens siffror visar att risken att Dina kommer att utveckla HS eller annan tumörsjukdom är väldigt stor, MEN siffrorna har också visat att CHANSEN FINNS att hon inte alls behöver utveckla HS eller annan tumörsjukdom i unga år och om hon inte får någon annan dödlig sjukdom eller förolyckas så kan hon bli en gammal Berner (gammal=10+). Då tumörsjukdomar är Bernerns absolut vanligaste och allvarligaste hälsoproblem och detta har ärftlig bakgrund så är detta gentest ett nödvändigt verktyg för att uppfödare ska ha en chans att arbeta mot en friskare Berner.


Tyvärr har Bernern flera ärftliga sjukdomar som är viktiga att känna till och ta hänsyn till i aveln. Detta gör det väldigt svårt för att inte säga omöjligt att helt undvika risk för ärftlig sjukdom hos avkomma, även om föräldradjuren är fullt friska. Viktigt är också att avla obesläktat och därmed sträva mot att behålla en så stor genetisk variation som möjligt i rasen. Detta för att minimera risken att de sjuka generna möts hos avkomma.


Citerar ur senaste protokollet från SShK:s styrelsemöte: "Berner sennen är en av de mest sjukdomsdrabbade raserna globalt. Berndt Klingeborn beskriver läget och berättar att det finns intressenter som ser djurskyddsproblem med den tumörbelastning som finns hos rasen och att det diskuteras möjlighet med korsningsavel med Grosser Schweizer sennenhund som har samma genetiska bakgrund och inte har ärftliga tumörer i samma utsträckning"

 

Det berättas även om SH pre-testet i samma protokoll. Avelsrådet har undersökt om det skulle strida mot det medgivaravtal som hundägaren undertecknar med Antagene som tillhandahåller SH pre-testet att offentliggöra SH pre-testresultaten. Detta med anledning av en motion som jag tillsammans med 10 stycken i klubben lämnade in i samband med årsmötet. Motionen handlade om att SH pre-testet skulle kunna bli ett officiellt hälsoprogram nivå två hos SKK. Det skulle isåfall innebära att SH pre-testresultaten behandlades som ledröntgenresultaten och registreras i hunddata på SKK.


Det strider INTE mot medgivaravtalet att offentliggöra SH pre-testresultaten på precis samma sätt som vi idag offentliggör HD- och ED-resultaten. Det viktiga för både uppfödare och valpköpare att förstå är att INGA SOM HELST GARANTIER kan lämnas relaterat till i vilken SH pre-testriskgrupp Bernern ligger i eller föräldrarna till eventuell Bernervalp ligger i. SH pre-test är och kommer alltid att vara ett risktest. Men ett väldigt viktigt risktest för framtida Berneravel.


Jag kan tycka att det enklaste för alla parter och framförallt viktigt för Bernern som ras, vore att behandla SH pre-testresultaten precis som vi behandlar HD- och ED-resultaten. 


//Emelie


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se