Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 10 januari 2016

Nytt år...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovligt förvirrad...å ena sidan så....men å andra sidan så....men sen måste man tänka på att...   


Sedan är tiden en faktor också. Jag är väldigt fascinerad av Facebook och hur kommunikationen sker där, så det blir mest på Facebook jag delar inlägg och då känns det ju onödigt att skriva samma sak och dela samma bilder här. Sen vet jag att det finns vänner till mig som inte finns på Facebook men som kanske tittar in här någon gång ibland, så jag vill ju inte lägga ner bloggen helt...


Nu är det nytt år och summeringen av 2015 när det gäller mitt hundliv är väl att jag haft ett starkt engagemang när det gäller framförallt bernern som ras och dess framtida hälsa. De få inlägg jag har skrivit här i bloggen i år har ju i princip BARA handlat om SH pre-testet. Och det finns givetvis en anledning till det. 


Med glädje kan jag konstatera att debatten om SH pre-testet ökar, inte minst bland mina bernervänner runt om på Facebook.


Danska klubben har anammat de tyska testen som förmedlas genom den tyska sennenhundklubben SSV. Inte så konstigt med tanke på att samarbete med tyska berneruppfödare ligger nära till hands för de danska uppfödarna p.g.a läget. SSV förmedlar ett helt paket med gentester där även ett eget risktest för histiocytärt sarkom ingår. Tilläggas bör att inget av SSVs tester har vetenskaplig validering, de är ännu inte utvärderade på ett tillräckligt stort underlag. Detta var ett viktigt budskap som kom fram väldigt tydligt på hälsosymposiet jag har refererat ifrån tidigare i bloggen.


På hälsosymposiet i Finland fick jag möjlighet att kort prata med två av forskarna bakom det franska SH pre-testet (som förmedlas genom Antagene). Catherine André är en och hon kunde inte nog understryka hur viktigt det var för det franska forskarteamet att utvärdera sina forskningsresultat vetenskapligt INNAN de tillhandahöll testet för försäljning till uppfödare genom Antagene. Vilket gör det franska SH pre-testet tillförlitligt.


Svenska sennenhundklubben, SShK, har definitivt legat långt fram när det gäller att förespråka det franska SH pre-testet. Det ligger långt upp på hemsidan och avelsrådet och styrelsen är väldigt tydliga med att de starkt rekommenderar ALLA att SH pre-testa sina avelsdjur INNAN parning. Trots detta så upplever jag att de flesta kullarna på valplistan varit efter otestade föräldrar. Huruvida föräldrarna är testade eller ej får man ringa respektive uppfödare och fråga. Nu finns det en lista på SShKs hemsida där man frivilligt får skicka in att ens berner är SH pre-testad, men det kan ju finnas SH pre-testade berner som INTE finns med på listan.... Ett visst detektivarbete krävs för både valpköpare och uppfödare för att få veta.


SH pre-testet är bara EN av många saker att ta hänsyn till i aveln... 

  

Det är flera riskgener inblandade i Histiocytärt sarkom (bernerns vanligaste cancerform, forskningen har visat att dessa riskgener har med anlag att utveckla vissa andra tumörformer också). Därför kan man endast få en uppskattad risk, man kan inte få svar på vad den risken kommer att innebära för den specifika individen. Därför är det också viktigt att förstå att använda resultatet på rätt sätt. Eftersom att flera riskgener är inblandade, så kan uppsättningen av riskgener se olika ut hos olika individer i samma riskgrupp. Detta gör att olika kombinationer av samma SH-index kan ge väldigt olika utfall. Sedan ska man ha i beaktning att kombination av samma individer två gånger också kan ge olika utfall. Naturens lag. Detta gäller ALLT som nedärvs polygeniskt. Där ingår även led-dysplasi.


Men även om vi inte kan få säkra svar, så ger SH pre-testet oss en vägledning som är NÖDVÄNDIG om vi ska ha en chans att på sikt arbeta mot en friskare och mer långlivad berner och det är nödvändigt att ALLA använder SH pre-testet som en del i sin utvärdering av avelskombinationer om vi ska kunna få ett positivt resultat för bernern i framtiden. Därför anser jag och flera med mig att SH pre-testet ska behandlas som HD och ED  görs idag och bli ett hälsoprogram nivå 2 hos SKK. Ett hälsoprogram nivå 2 hos SKK innebär både att alla SH pre-testresultat registreras i SKKs hunddata och att för att avkomma ska få registreras hos SKK så MÅSTE föräldradjuren vara SH pre-testade. Det är det vår motion handlar om. Läs gärna och lämna DIN synpunkt i frågan innan 31 januari!


Personligen så vet jag inte alls om det kommer att bli fler bernerkullar med prefixet Fina Rossinas eller ens fler berner här i huset efter Dina och Hulda...???


Igår fick jag samtal från Idas (Fina Rossinas Fina Fia) husse. Ida hade fått somna efter att ha fått mer och mer problem p.g.a artros i knälederna. Förloppet hade gått snabbt från hälta till så mycket problem att de tog beslutet att låta Ida få somna för gott, berättade husse. Nu finns bara Zero (Fina Rossinas Fine Faust) kvar av ursprungligen 9 stycken i F-kullen. Tack Eva och Henning för det liv ni gav Ida.


Jag är tacksam för att mitt hundår 2015 med Dina och Hulda har fått vara friskt. Några ofarliga knölar har avlägsnats från både Dina och Hulda. Dina fick även problem med en lättare öroninflammation som även genererade hotspots under örat, men det läkte snabbt och fint.


Jag är än mer övertygad om betydelsen av att ge hundarna färskfoder och undvika alla former av medel mot parasiter i förebyggande syfte för att hålla mina hundar så friska som möjligt så länge som möjligt. Det är min övertygelse som jag inte kompromissar med en enda millimeter. 


Avslutningsvis några vinterbilder då vi har fått härligt vinterväder här den senaste tiden.

Hulda

          Dina    

Henrik och Dina

 

Rickard och Henrik

     


Allt gott 2016/  


 
ANNONS
 
write my paper

write my paper

21 februari 2017 12:31

sorry for the dog became a member of the family dies! I have no idea how to continue to be

http://paper-writing.services

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 4 oktober 2015 10:38

Nu är det höst, en härlig årstid. Härliga promenader med flickorna är skön avkoppling. Ibland hinner vi träna lite inför årets sista Arbetsprov som är i Ängelholm 17 oktober. I år har vi kört fem Arbetsprov. Hulda inledde säsongen med att första...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se