Livet på Fina Rossinas kennel

Direktlänk till inlägg 5 september 2015

Internationellt Hälsosymposium för Berner i Finland del 1

Av Emelie - 5 september 2015 18:17

Jag vet inte om jag landat efter alla intryck jag fick förra helgen ännu... Det får bli flera bloggar... Börjar med fredagen:


Mina reskompisar från draggänget; Karina, Heléne och Toril väntar på bussen till hotellet där vi bodde och där hälsosymposiet var i Helsingfors.

Vi anlände till Helsingfors på fredag eftermiddag.

Klockan 18.00 så hade Berner-IWG möte. Berner International Working Group. Som namnet antyder så är det en internationell grupp med medlemmar från flera länder som verkar för att främja internationellt samarbete för Bernerns hälsa. Dessa hälsosymposium har t.ex anordnats på olika ställen i Europa med jämna mellanrum sedan 2001. Nästa hälsosymposium blir i Nederländerna, utanför Amsterdam, 2018.


På Berner-IWG:s möte så diskuterades främst hur kommunikationen skulle kunna förbättras, både mellan de olika ländernas klubbar och utåt. 


Brenda Bonett från Kanada presenterade International Partnership For Dogs (IPFD) med plattformen DogWellNet på nätet. Hur skulle man kunna ansluta Berner-IWG på ett bra sätt? 


Brenda Bonett, veterinär och professor i epidemiologi.

Brenda framhöll vikten av att samarbeta över gränserna mot gemensamma mål. Syftet med DogWellNet är att kunna sammanlänka rasklubbar, uppfödare, veterinärer, genetiker. Vi kan lära oss av varandra, av hur man arbetar inom olika raser, ta del av de senaste rönen i forskningen. Sammanlänka och skapa gemensamma avelsstrategier. 


Brenda har tidigare arbetat med att sammanställa Agrias statistik. Hon visade på problematiken med sociala medier. Hur enstaka fall lyfts upp och det uppfattas då som ett stort hälsoproblem i rasen. Hon hänvisade till Agrias statistik där man ser den verkliga fördelningen av vad hundar dör av och behandlas för.


Degenerative Myolepathy (DM) togs upp som exempel. I många länder är det obligatoriskt att testa Berner för DM (Degenerative Myolepathy) inför parning. Det finns inte många diagnostiserade fall och dessutom så är inte DM-testerna vetenskapligt validerade. Man vet alltså inte helt säkert om de som testas "at risk" (risk för att utveckla sjukdomen) ens utvecklar sjukdomen. Dessutom så är det en sjukdom som oftast uppträder när hunden är äldre (efter 8 års ålder). Pat Long från USA menade att det fanns en hel del diagnostiserade fall i USA med DM på Berner som kunnat hänvisas till en mycket använd hane, med individer som insjuknat tidigare, redan vid 6 år, men exakt hur stort problemet var relaterat till den totala populationen kunde hon inte svara på. 


UTBILDNING är viktigt och det är viktigt att kommunicera ut en verklighetsförankrad balanserad bild av hur hälsoproblemen ser ut i raserna och hur man strategiskt arbetar mot friskare hundar. Lite hårdraget så är bilden i media att hundar aldrig ska bli sjuka och dö vilket ju inte riktigt stämmer överens med verkligheten.


Det är viktigt både för uppfödare men även för valpköpare att förstå att bara för att ett gentest finns tillgängligt, behöver det inte betyda att det är viktigt eller ens bra för rasen att använda det. Gentester är något som kommer fler och fler. Brenda förklarade att dessa tester ofta kommer till genom att det är så gynnsamt att forska om människosjukdomar på hundar och för att finansiera forskning så behövs pengar och det är vad som är intressant för humanforskningen som prioriteras ekonomiskt, kanske inte vad som behövs forskas på för respektive ras. Gentester tas fram men för att kunna validera gentester så behövs de verifieras mot ett stort underlag av diagnostiserade fall och finns det inte ett tillräckligt stort underlag så kan inte heller testet vetenskapligt valideras...men däremot går det att sälja! 


Att Bernerns absolut största problem är tumörsjukdomar är ju inget som betvivlas av någon. Det är tumörsjukdomarna som dominerar när det gäller dödsorsak och är den absolut främsta orsaken till Bernerns allt för låga medellivslängd. Men givetvis ska inte tumörsjukdomarna bekämpas på bekostnad av andra hälsoproblem i rasen... Helhet och balans... En ekvation som nästintill känns omöjlig att lösa i en så sjukdomsdrabbad ras som Berner...


Det var konstruktiva och tänkvärda diskussioner mellan de olika ländernas representanter. Väldigt intressant att få ta del av detta möte.


På lördagen var det dags för utställning.

Finska Sennenhundklubben firade 50 år! 

 


Fortsättning följer...  


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emelie - 1 augusti 2016 11:25

I fredags följde jag med min vän Christian för att hämta hans bernervalp Bernerbandens Emerson hos uppfödaren Birgitte.   Christian har jag lärt känna genom att han mailade mig för länge sedan när han skulle flytta hit till trakterna och ville få...

Av Emelie - 31 maj 2016 21:18


Nu när jag har fått veta diagnosen så är jag lättad.   Det har varit några dagar med oro här hemma. Det började i söndags. Hulda la sig på promenaden och ville inte gå vidare. Först när jag vände hemåt igen så knatade hon på. Hmmm tänkte jag och ...

Av Emelie - 3 april 2016 11:05


Bernern är en fantastisk ras. Men när rasklubben tydligt går ut med att och varför SH pre-testet från Antagene är det viktigaste avelsverktyget för sund avel av berner sennen, men det bara visar sig vara ord utan innehåll så blir jag minst sagt trött...

Av Emelie - 21 mars 2016 09:50

Så är det med livet. Men jag är ändå tacksam så länge vi och våra berner får vara friska. Vi vet alla att det viktigaste är hälsan. Men visst får man vara lite besviken när man planerar och så går det inte riktigt som man hade hoppats...    Emma ...

Av Emelie - 10 januari 2016 12:17

Jag skriver mer och mer sällan här i bloggen. Anledningarna till det är flera. En anledning är att jag har så mycket funderingar kring allt med berner och mina berner så det stockar sig, det är svårt att skriva ner allt här utan att verka mer än lovl...

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken

Följ bloggen

Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Blogkeen
Följ Livet på Fina Rossinas kennel med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se