Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg den 31 mars 2009

Av Emelie - 31 mars 2009 11:52

I söndags kväll så var det en dokumentär om hundar, utställning och uppfödning. Dokumentären var gjord i England. Jag har dålig koll på TV-tablån men råkade av en händelse slå på detta program någorlunda i början.


Mycket intressant och mycket bra att sådana här program görs och visas. Men för att budskapet ska gå fram så får tittaren ingen helhetsbild, utan det är fokus på ett väldigt märkligt och absolut inget hundvänligt sätt att tänka när det gäller avel. Det var inte utan att nackhåren reste sig när "erfarna" uppfödare, utställningsdomare och högt uppsatta i den engelska kennelklubben svarade på frågorna som intervjuaren ställde.


Igår kväll hörde jag en upprörd människa som ringde in till Karlavagnen på radion. Hon hade sett detta program och blivit väldigt upprörd och hon dömde ut både Kennelklubben och alla uppfödare som giriga djurplågare.


Vi har ju kommit avsevärt längre när det gäller sundhetstänkande i aveln i Sverige och inom Svenska kennelklubben än i England, men alla processer tar tid och sådana här program är bra för att medvetenheten ska öka.


En aspekt som togs upp i programmet och som jag tror är väldigt viktig för hälsan på våra hundar, och det är att hålla inavelsprocenten så låg som möjligt. För att få in lite nytt "friskt" blod så parar uppfödare med utländska hundar, typ från England, och då är risken att vi får in genetiska defekter också eftersom dom inte har kommit lika långt som oss när det gäller hälsoprogram för varje hundras.


Ett gott råd till alla som går i hundköpartankar är att kontakta olika uppfödare av rasen ni är intresserad av och fråga det ni vill veta. Som uppfödare så uppskattar jag valpköpare som är frågvisa och tjatiga. Det är viktigt för mig att mina valpar får ett engagerat hem som månar om hunden till 100 % och det förutsätter ju att även jag lägger ner 100% omtanke när det gäller min avel.


Allt gott!//Emelie



Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards