Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg den 1 april 2009

Av Emelie - 1 april 2009 14:45

Jag hade först inte tänkt kommentera programmet om hundavel som sändes på TV i söndags. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om detta ämne då detta med hundavel upptar en stor del av min tankeverksamhet. Att bara skriva ett kort inlägg kan nästan bara bli missvisande.


Det är bra att sådana här program visas. Jag skulle önska att man följde upp detta program för att få en mer nyanserad bild på det hela. I programmet visades också hur en kvinna som var "vanlig" hundägare till rasen King Charles Spaniel kämpade, mycket i motvind, för att man skulle beakta och motverka en vanligt förekommande hjärnsjukdom i rasen MEN det var även en uppfödare i rasen som tacksamt berömde denna kvinnas engagemang och arbete och tyckte att varje ras behövde en kvinna som hon.


Det är så otroligt mycket att ta hänsyn till när man avlar, det är inte svart eller vitt, rätt eller fel. Valpköparen ska kunna lita på oss uppfödare att vi gör vårt yttersta för att avla fram så friska och sunda hundar som möjligt. Några garantier kan vi givetvis inte lämna annat än att föräldradjuren är fullt friska fram till parningstillfället. Att ifrågasätta andra uppfödares val av avelsdjur är för mig helt ointressant. Var och en känner sina hundar bäst och gör sina omdömen utefter de regler som råder inom rasen.


Att blandrasavel skulle vara mer hälsosamt betvivlar jag starkt. När jag bodde i Stockholm så träffade jag ofta andra hundar och hundägare på mina promenader med Rossina, väldigt ofta blandraser. Visserligen är blandrasavel obesläktad, men kunskap om den genetiska bakgrunden är ofta obefintlig.


En hundägare till en ganska stor blandrashund med flera olika raser i som jag inte minns vilka, deklarerade väldigt tydligt för mig att ALLA renrasiga hundar hade dålig mentalitet, dom var helknäppa helt enkelt. Han beklagade sig väldigt över att inte hans tik som var världens trevligaste hund hade gått i avel. Detta direkt efter att ha berättat att hon åt smärtstillande för att hon hade så ont i sina leder. Även pappan till hunden som han också hade ägt hade fått äta smärtstillande för sina leder!!?? Jag kommenterade givetvis inte detta, utan tänkte i mitt stilla sinne att avel byggt på fördomar inte främjar hälsan på hundar vare sig det rör sig om renrasiga hundar eller blandrashundar. Nej jag hävdar fortfarande att kunskap är hälsa och för att vi ska få kunskap om våra hundar så måste dialogen vara öppen, inte fördömande.


Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards