Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under april 2010

Av Emelie - 22 april 2010 13:06

Jag blir nervös när jag läser rubriken...nu är det ju snart dags!!!???


Först lite rapport om Doris. Veterinären från Läckeby ringde igår eftersom att en del provsvar nu var färdiga. Än så länge så vet jag inte hur antikropparna mot fästingsjukdomarna anaplasma och borrelia ligger (då dessa prover inte är färdiga), bara att hon har antikroppar mot båda.


Trots att Doris nyss behandlats mot dessa sjukdomar med penicillinet ronaxan så ligger antikropparna kvar, nu vill vi se hur högt värdena på titerna, som antikropparna mäts i, ligger för att se om det nackonda och eventuellt njurskadan kan relateras till fästingsjukdom. Njurskadan kan endast relateras till borrelia, inte anaplasma.


Jag försöker att inte snöa in för mycket i detaljer... Iallafall så misstänker veterinären efter noggrann analys av Doris vita och röda blodkroppar att Doris kan blöda någon annanstans. Doris läcker blod genom njurarna pga njurskadan men veterinären misstänker även att där finns ännu en blödning.


Och misstanke finns även om att Doris har någon form av parasit och att det är den som gör att Doris eventuellt blöder i tarmen.


För att reda ut dessa frågetecken så kommer jag nu att samla in bajs från Doris i dagarna tre som sedan skickas till SLU för 1: att se om där finns parasit/er och 2: för att se om det finns blod i avföringen.


Doris får nu även en medicin som förhoppningsvis ska avlasta hennes njurar och hjälpa dom att hålla längre.


Doris hade som jag misstänkte gått ner ganska mycket i vikt. Men hon verkar ändå vara hyfsat pigg och aptiten har varit lite upp och ner, men sammantaget ok.


Och jag måste givetvis skryta om hennes förträffliga beteende hos veterinären. En "mönsterpatient" var hon minsann enligt personalen på Läckeby!


Doris på promenaden i söndags.

  


Och så till Tyra. Tjock och fin.

Tyra dräktig 7 veckor och 3 dagar.

  

  

  

  


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 20 april 2010 12:06

Igår bar det av till Läckeby djursjukhus för Doris och mig.


Jag väntar fortfarande på provsvar som är avgörande för diagnos om varför Doris njurar är skadade.


Ultraljud gjordes. Njurarna ser fina ut, det syns inte att dom är skadade. En cysta hittades på en äggstock på Doris, annars såg allt bra ut i magen.


Cystan i sig är ingen fara. Men den kan störa hormonbalansen och eventuellt på sikt trigga igång en livmoderinflammation.


Just för att slippa löp med blödning och hormoner så vill jag kastrera Doris. Lite pga provsvaren som jag får på onsdag så ska vi diskutera detta. Veterinären tror också att det kan vara en postiv grej för Doris hälsa men det är också en risk att utsätta Doris för en operation pga hennes njurskada.


En del tyder på att Doris njurskada uppkommit pga en borreliainfektion. Veterinären jag var hos har gjort en studie av litteratur och även undersökning av antikroppar mot borrelia hos en grupp friska hundar. Jag har läst denna studie. Bernern är mer drabbad än någon annan ras när det gäller antikroppar mot borrelia (även friska symtomfria hundar kan ha en "sjuklig" mängd antikroppar).


Veterinären drog många paralleller mellan Doris symtom till en bernertik som hon behandlat med liknande njurproblem som Doris där dom relaterat problemen till en borreliainfektion. Det som talar emot borrelia för Doris del är att hon hade så låg andel antikroppar mot borrelia (titer) i blodet när vi kollade i början på september -09 då Doris njurskada uppdagades.


Men, men, det kan finnas förklaringar som att en borreliainfektion som skadat njurarna på Doris uppkom på våren och att antikropparna var högre då på våren och sedan gått ner. Doris hade däremot hög andel antikroppar mot anaplasma i september. Kanske har hon även haft anaplasma??


Det är inte helt lätt att tydligt läsa samband då det inte säkert går att diagnostisera att det är borrelia som orsakar sjukdomsbilden hos hunden. Det man kan gå på är andelen antikroppar i blodet, symtom och hur hunden svarar på behandling. Borrelia kan orsaka flera problem, som ont i lederna och även skada på hjärta, lever och njurar.


Jag har som sagt läst studien men mycket är grekiska för en vanlig matte som mig. Men jag tycker att det är väldigt intressant och jag är nöjd med vårt besök på Läckeby. Jag hoppas att fler pusselbitar ska falla på plats på onsdag när provsvaren är klara. 


Mycket tankar och undringar snurrar i mitt huvud.


Nu ska jag iväg till Vadstena och spela Bach!


Det blir nog bra med Doris.


Tyra äter och frodas...bilder kommer...det är nog inte bara mat som gör att magen VÄXER!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 16 april 2010 22:28

Fästingar och fästingmedel. Pest eller kolera??? Jag har ju nämnt förut om min skepsis till de olika giftiga preparaten mot fästingar. Inte ens gifterna håller hundarna 100% fria från fästingar. Så då tycker jag att det blir mer pest OCH kolera.


Jag fick en kommentar till mitt förra blogginlägg från Susanne som har en hemsida om sina fina bernerflickor Quila och Ronja. Hon har idag 16 april skrivit ett blogginlägg på sin sida om hur hennes ena bernerflicka påverkades av fästinghalsbandet scalibor. Hennes tidigare hundar hade haft halsbanden på sig utan att påverkas, men så blev hennes tik alldeles vinglig i bakänden. Efter ett antal undersökningar med remiss till Strömsholm så kom dom på att det var scalibor fästinghalsband som hunden reagerade på. Jag har en bernerhane från min första kull som reagerade exakt lika dant på exspot. Jag har skrivit om detta förr, men jag är verkligen skeptisk till dessa giftmedel. Det är ett nervgift som är verksamt mot fästingarna. Vissa hundar verkar tåla detta men vissa gör det definitivt inte. Fiskarna dör, barn ska inte klappa hundar med dessa medel på sig....NEJ TACK säger jag bara, inte på mina hundar!!!


Jag har min plan i år mot fästingarna:

1. Tvätta hundarna med Ekholms tjärdoftande schampo ofta, minst varannan vecka.

2. Droppa Ekholms tjärdoftande "sommardeo" lite här och var på hundarna varannan dag.

3. Spraya dom med samma tjärdoft från Ekholms varje dag.

4. Dom har på sig bärnstenshalsband. När pälsen gnids mot bärnsten så blir det statiskt vilket också har en frånstötande effekt på fästingarna.


Alla dessa produkter är helt giftfria och går att köpa via Hundshopen, länk finns här bredvid. Lotta med bernergossarna frågade i sin kommentar till förra inlägget, så jag tjatar om detta oxå.


Än så länge har jag bara hittat en fästing som satt på Tyra. Och en fästing som redan var bortplockad av Tyra i Doris päls. Båda dessa fästingar var små, de hade precis hunnit sätta sig.


Igår var det shampodags igen. Doris tvättades och kammades grundligt. Ingen fästing hittades.


När jag duschade Tyra och hällde schampo och började massera in schampot fick Tyra lite sammandragningar!!!! Hjälp! På måndag är det två veckor kvar. Jag slutade givetvis genast och sköljde bara ur allt schampo. Sen var det lugnt. Inge mer tvätt av Tyra innan valparna är födda. Inge bilåkande.


Tyra tar det väldigt lugnt och hon växer...jag är allt lite orolig. Jag befarar en väldigt stor kull och hoppas innerligt att dom får stanna tillräckligt länge i magen och att allt går väl. Hon mår bra och äter med frisk aptit.


På måndag bär det av till Läckeby djursjukhus för Doris och mig. Jag måste väl erkänna att oron finns i magen för detta också. Oro är mitt andra namn. Jag tycker att Doris blivit lite tunn igen. Doris har ätit lite dåligt. Men, men. Det blir trots allt bra att komma till Läckeby. Ovisshet gör inte oron mindre iallfall. Och förhoppningsvis så vet jag mer när jag åker hem därifrån. Annars så verkar Doris pigg och kry.


Bilder har jag tagit idag. Doris fastnade bara på en. Mina älskade bernerflickor Doris och Tyra. Så fina i sina bärnstenshalsband.

 

Tyra fastnade på desto fler bilder.

   

  

Tyra i tung lunk. Min flygande Tyra har blivit en tunglunkande Tyra. 

    

Stefan är på taklagsfest ikväll. Stolen har han sågat med sin motorsåg och är en inflyttningspresent. Tyra har alltså två veckor och tre dagar KVAR till beräknad nedkomst! Puh...

  

Redan tungt...

  


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 14 april 2010 12:58

Jag köpte en ny mobil för ett tag sen. Jag ville ha en med lite bättre kamera. Det ska det vara på denna, men jag tycker inte bilderna blir bra ändå. Jag har ju min systemkamera  , men den har man ju inte alltid till hands. Mobilen har man ju för det mesta i närheten, iallafall jag.


Idag blir det alltså lite mobilbilder...


Först på Tyra steg för steg...

Här är hon parad ganska nyss...inget syns.

 

Här en bild tagen några dagar innan ultraljudet gjordes, jag tyckte att det började synas här...

   

Och så en bild tagen nyss, 6 veckor in i dräktigheten.

   

Och ändå så ser hon större ut i verkligheten...


Ja, det blir tjat om Tyras dräktighet...och sen blir det tjat om valpar...take it or leave it.


För övrigt så har mina flickor på sig sina bärnstenshalsband. Jag droppar en tjärdoftande olja i pälsen lite här och där varannan dag och så sprayar jag dom med tjärdoftande deo varje dag. Det luktar ganska starkt, men jag störs inte. Hundarna tycker att det är så där att få denna starka doft på sig men dom är oberörda efter en stund. Än så länge har jag bara hittat en fästing och det var på Tyra INNAN jag satte på bärnstenshalsbanden, då hade jag bara sprayen. Men jag vet att jag kan ha missat nån...och än har inte säsongen kommit igång ordentligt...så än ropar jag inte hej...


Och så två ganska nytagna bilder på Henrik och Rickard. Även dessa tagna med mobilen.

Henrik  

   

Rickard  

    


Allt gott  !//Emelie


Av Emelie - 12 april 2010 16:01

Ja, nog ser jag fram emot denna kull! Och att vårsolen värmt oss i två dagar gör inte humöret sämre  !


Igår kom Annesofie på besök. Annesofie hade en kullbror till Tyras mamma Fjollan, Fina Rossinas Bartolo "Ileach" från min första kull. Ileach dog bara några veckor före Fjollan, 9 år gammal  . Annesofie och jag har haft mycket kontakt sen dess. Hon var intresserad av en ny valp nu till våren och gärna efter Tyra MEN nu passade det bättre med en redan född valp. Det blir en hane från Alnöitens N-kull som flyttar till Annesofie med familj om några veckor  . Det blir spännande att följa honom på nära håll! Annesofie bor i Norrköping, inte så långt härifrån. Annesofie har även lovat att komma och assistera vid Tyras valpning, vilket jag är väldigt tacksam för! Min bistående valpmorska de senaste tre kullarna jobbar troligtvis då det är dax, men OM kullen kommer på helgen och du Catrin kan och vill så behövs du oxå  ...de vet du! Misstänker dessutom att det är en stor kull...


Mycket gos med hundarna blev det igår när Annesofie var här. Och den första fästingen hittades  ...på Tyra. jag har ännu inte känt någon på Doris...peppar peppar. Men den sköna vårvärmen väcker de små smittbärarna till liv. Jag har tills nu dagligen använt en deospray som luktar tjära på hundarna mot fästingarna. Men så idag kom dom!!!!! De berömda bärnstenshalsbanden! Dessutom så hade jag beställt en annan form av deo med samma tjärlukt, men denna droppar man på lite här och var på hunden. Bärnstenshalsbanden åkte på direkt, jättefina dessutom! Det droppades rejält på flickorna här och där så det luktar nytjärat i hela huset! Dessutom så blev det en liten sprayning inför promenaden. Ska bli väldigt intressant att se huruvida detta funkar??? Jag har även beställt schampoo och balsam i denna tjär-luktande serie (märket är Ekholms). Det är naturprodukter som är milda och bra för klåda och utslag på hundar. Produkterna kan användas på dräktiga tikar och valpar. Den starka tjärlukten ska alltså även ha en frånstötande effekt på fästingarna. Vi får se!? För er som vill prova, så beställs bärnstenshalsband och Ekholms produkter här.


Idag har det gått sex veckor på Tyras dräktighet, räknat från första hängning. Det är nu tre veckor kvar...tiden går fort! Bilder från idag på dräktiga Tyra!

Tyra dräktig 6 veckor.

  

  

  

Om tre veckor så vet vi vad som döljer sig i hennes mage! Jag vet att det finns några otåliga som hoppas därute. Även jag hoppas...

  


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 10 april 2010 18:36

Idag kommer ni att bjudas på mååånga liiika bilder och en hel del tjat om Tyras mage. Varnar läsare som lätt blir uttråkade redan nu!


Ja det ligger stora kullar bakom Tyra. Jag köpte min första bernertik, Heimarkens Bonanza som kom att heta Rossina, av Lena Heimark. Rossina var ur en kull på 15 valpar där alla levde. Dessutom så tror jag en stor del av den kullen passerade det magiska 10-års strecket. Min Rossina skulle ha fyllt 9 år månaden efter att jag fick ta bort henne.


Rossina har som ni förstår givit namnet till min kennel och födde kennelns första kull på 13 valpar där alla levde. Och tilläggas kan ju att båda dessa stora kullar kom ut den vanliga vägen. Av min första kull på 13 stycken så lever idag bara 4 stycken. Jag hoppas dessa fyra får fylla 10 år 10 oktober i år.


Sedan har jag haft normalstora kullar. Mellan 5-9 stycken valpar per kull.


Jag minns att Rossina som fick en så stor kull som 13 stycken just hade 10 spenar. Fjollan och Bimbo som fött de normalstora kullarna hade 8 spenar. Jag har räknat Tyras spenar förr och då kommit till 8...men nu så har hon alltså utvecklat ett extra par...


Jag tycker ju att Tyra är väldigt rund tidigt. Men jag måste nog även erkänna att hon är lite hög i hullet, vilket jag egentligen tycker är konstigt eftersom att hon de första fyra veckorna åt jätte dåligt. Men hon har även lugnat sig väldigt på promenaderna. Jag får nog se upp med portionerna till Tyra. Givetvis måste hon få ordentligt med mat men det är inte bra om hon lägger på sig för mycket hull, för det gör det jobbigare vid valpningen. Dessutom så tycker jag att Tyra redan verkar tung...hur ska detta sluta??? På denn punkt är hon INTE lik sin mamma Fjollan. Fjollan hade 7 valpar i sin första kull och det märktes knappt att hon var dräktig. Samtidigt så hade jag ju bara Rossinas 13-kull att jämföra med då...


Idag hade jag kameran med på promenaden.

En dräktig Tyra i förgrunden och långt där bakom står Doris.

  

Tyra har alltså gått 5 veckor och 5 dagar av de 9 veckorna som hundar är dräktiga. Tyra igen.

  

Sen blev det fotografering i hundgården när vi kom hem. Doris på stubben och Tyra framför. Tyra som annars flyger upp på stenar och stubbar är nu lite motvillig till sånt.

  

Många närbilder på Doris, kan inte välja så ni får se allihop.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Upp på "poseringsbordet" kom Tyra iallafall!  

  

Och så en lång radda närbilder på Tyra.

  

  

  

  

  

  

Och så en sista "dräktighetsbild". Tyra dräktig 5 veckor och 5 dagar.

  


Allt gott!//Emelie






Av Emelie - 9 april 2010 21:52

Räknade nyss Tyras spenar och dom var 10 stycken!!! Tyras mormor Rossina hade också 10 stycken, annars brukar dom ha 8 spenar.


Har ju tjatat "lite" om Tyras växande mage. Jag kan inte låta bli att tro att det är en väldigt stor kull på gång...???


Kanske bra att hon har 10 spenar???


Det ska nog gå bra...det är nog valpar inte vätska...


Sandra: Det funkade inte med ananas på Rossina som åt sin egen och andras skit. Fjollan tyckte morsan var jätte jobbig, ibland hann inte korvarna ut innan Rossina var där och skulle knipa dom...trots att Fjollan var flera år gammal. Rossina var verkligen en ärkemamma...på gott och ont tyckte nog Fjoll...


Allt gott...bilder kommer!//Emelie



Oro

Av Emelie - 9 april 2010 13:52

Tyras mage växer lite oroande snabbt tycker jag!!!???? Bilder kommer, men har inga nya än.


Tyra mår bra. Hon är HUNGRIG. Hon får mycket och ett kraftigare foder nu. Dessutom så äter hon en massa jord från ett speciellt ställe på promenaden vilket resulterar i en lite hård mage men hon får ut skiten iallall  ??? Ja, djurbajs slinker också ner. Och både det ena och det andra som gömts i snö och nu kommer upp i tö...


Ni som läser min blogg kanske har noterat att jag är en matte som lätt oroar mig!? Det är väl både befogad oro...men ibland kan nog oron skena iväg lite onödigt mycket också.


Jag tycker ju att Tyras mage är lite oroande stor så tidigt i dräktigheten. Den största oron ligger i att där kan vara FÖR mycket vätska. Tyras mamma Fjollan blev väldigt stor med sin sista kull (Tyra mfl). Hon visade sig "bara" ha 9 valpar i magen men MASSOR med vätska. Dessa massor med vätska gjorde det givetvis jobbigt för Fjollan att valpa. Det slutade med att hon födde fram 5 levande och två döda valpar. De två sista döda valparna fick plockas ut med kejsarsnitt. De levande var hur levande som helst och ålade sig ur Fjoll men de döda var just döda.


Veterinären som snittade Fjoll tyckte att jag skulle kommit tidigare eftersom att de döda var fullgångna fina valpar men komplikationerna i samband med den stora mängden sörja Fjollan hade i livmoder och buk gjorde att det blev som det blev. Ja, det är lätt att vara efterklok.


Fjollan hämtade sig iallafall direkt och diade upp sina friska fem till fina goa valpar. Den extremt uttänjda livmodern drog ihop sig snabbt...ovanligt snabbt och bra enligt veterinären. Ja, men så var det ju min lilla Super-Fjoll oxå...


Så efter den erfarenheten så känns det ju som min skyldighet att kolla upp så att där inte är en extrem mängd vätska i Tyras mage inför valpningen. Varför det blir extremt med vätska kunde ingen veterinär svara på, det blir så ibland. Fjollan hade inte haft så tidigare och hade dessutom valpat extremt duktigt. Vilket hon med facit i hand verkligen gjorde sista gången också!


Ja, det var lite om min oro så här på fredagseftermiddagen!


Allt gott och jag återkommer med bilder på Tyra snart!//Emelie



Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards