Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under juli 2009

Av Emelie - 31 juli 2009 15:55

Dessa underbara bilder på Rickard har jag fått av Therése som tar hand om mina pojkar ibland. Rickard verkade ju gilla att gunga! Ikväll kommer Therése hit. Stefan och jag ska på teaterföreställning i Medevi. Sedan ska vi äta middag på Värdshuset i Medevi. Sen får Stefan åka hem till barnen medans jag ska titta på utomhusbio...som nog förläggs under tak i Högbrunnen med tanke på regnet. Det ska bli stumfilm! Brunnsorkestern spelar till.


Idag har kusinerna från förra inlägget varit här. Vi plockade lite kantareller. Massor med blåbär finns det också. Ska nog försöka komma ut i skogen och plocka nån dag.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 30 juli 2009 12:27

Mina bröder har jämngamla barn med mig. Kusinerna har jättekul ihop. Mina två bröder bor i Stockholm men tillbringar några sommarveckor i vårt sommarhus i Medevi. Min yngste bror Carl är just nu där själv med sina två grabbar, Ted snart 4 år och Axel snart 2 år. Vi hälsade på igår.

Carl tycker om att fiska med sina pojkar. Henrik var livrädd för fiskarna men Ted plockar utan problem bort dom från kroken. Grabbarna på bryggan.

I båten.

Henrik

Henrik och Ted

Axel

Rickard fick inte följa med i båten


Men ganska glad ändå...som alltid måste jag tillägga.


Carl med Axel

Ted och Carl

Ted

Dagen avslutades med Grötlunk. Axel spelade så fint på triangeln.


Henrik var lite trött efter en dag med kusinerna.

Han bröt efter halva.

Och så en bild på en blöt Tyra.



Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 28 juli 2009 22:24

Solen sken och kameran var med på kvällspromenaden. Flickorna är inte lätta att fota. Fullt ös. Bad i varje dypöl. Samlingsbild med mor och två döttrar, omöjligt. Appropå inget, men nu är det hårdbantning som gäller för Fjollan. Det är alltid samma sak med Fjollan. Kanske lite rund...nej nu ska jag nog snåla lite på maten...SMÄLLFET. Helt plötsligt. Inte bra.


Nog är dom lika varandra, mor och två av döttrarna ur Fjollans senaste kull. Fjollan blir 9 år 10 oktober och döttrarna blev 2 år 12 juni.

Mor Fjoll med ena dottern Tyra

Andra dottern, Malva


Tyra

Malva

Tyra

Malva


Små hoppetossor!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 28 juli 2009 11:18

Bläddrade neråt på mina inlägg och såg att jag fått fler intressanta kommentarer på mitt inlägg "Svåra frågor". Det inlägget handlar ju om en hjärtefråga. Och konstruktiva diskussioner är så mycket värt! Tack ni som kommenterat!


Sen några dagar så bor Edetoyota "Malva" här. Malva är kullsyster med Tyra och halvfodertik. Malva har inte flyttat hit, men hennes familj kunde inte ta med Malva till där dom ska vara i två veckor framöver. Och då passar det ju utmärkt att hon bor in sig här i flocken! För jag hoppas att jag ska kunna ta en kull på Malva i framtiden.


Malva har bott här en lite längre period förut och det märktes tydligt att hon kom in i flocken snabbare den här gången. Malva är liksom kullsyrran extremt livlig. Hon är nog tom snäppet livligare. Samtidigt som båda flickorna utan problem kopplar av inne. Husse har preparerat vår 1½ meter höga grind eftersom att Malva nästan lyckades klättra över den grinden förra gången hon var här. Hon blev liksom "lite" ivrig när det tex var dags för promenad.


Malva har varit lite reserverad ibland mot främmande människor. Hon har behövt tid. Denna egenskap delar hon INTE med sin kullsyrra Tyra. Matte Malin tycker att det har blivit bättre och jag har tänkt att ta med Malva på lite olika saker när hon är här. Malva visade inga sådana tendenser när hon gjorde sitt MH, däremot tycker hon inte om utställningssituationen, hon låter sig hanteras men gillar det inte.


Mina tikar som stannat här på kenneln har alla haft ett väldigt frimodigt sätt mot människor, kända som okända. En del (läs Tyra och Fjollan) har nästan varit lite för påflugna ibland. Lagom är ju bäst, ellerhur!?


Malva är nu urfälld men det ska väl hinnas med att ta några kort innan hon åker hem.


För övrigt så verkar det som om Tyra kommer att vara i höglöp på utställningen i Askersund!!!:-o!! Ska man stanna hemma med henne då? Vad säger ni hanhundsägare? Vad jag förstått så får man ställa en tik som löper, men är det praxis att man stannar hemma om tiken är i höglöp??? Tacksam för kommentarer från mer erfarna hundutställare!


Jag tränade lite utställning med Tyra häromdan. Och stundtals så gick det RIKTIGT bra. Det märks verkligen att vi varit på kurs. Jag blev påmind om ett dåligt samvete. Jag borde träna något med mina hundar. Fjollan har aldrig känts som så lätt-tränad jämfört med Rossina, Fjollans mamma, som jag tränade lite lydnadsklass 1 med. Men både Doris och Tyra verkar ha potential. Men jag tror dessvärre att mina flickor får nöja sig med långpromenader i skogen.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 26 juli 2009 00:31

Ikväll har blivit igårkväll. Gårdagens Grötlunk var en höjdare. Vilket triangelspel! Och jag hade kameran me! Så nu får bilderna tala.


Taktiksnack. Henrik och Mats diskuterar kvällens bana.

Ser bra ut, jag tror att vi ska kunna få ett bra försprång.

Och så iväg.

Vi spelar som aldrig förr!

Jajjamänsan. Nu är vi FÖRST! Spana in fotografen!

Kusin Clara kan det där med att gå i takt och spela triangel.

Kvällens Grötlunk med de flesta triangelspelarna...dom är inte helt samlade hela tiden.

Ibland måste man springa ikapp.

Henrik tycker att orkestern spelar FANTASTISKT!

Uppställda inför avslutningen av kvällens lunk. Bastrumman och standaret syns också.

Kusin Ted spelar triangel med stor koncentration.


Kvällens blogg tillägnas mormor/farmor som jag vet läser!


Gonatt!//Emelie

Av Emelie - 23 juli 2009 12:16

Igår gjorde vi en spontan dagstur till Västervik. Orsaken var att Stefan har snidat två skyltar med sin motorsåg till en restaurang som ligger vid havet i Blankaholm utanför Västervik. Restaurangen ville bjuda oss på mat.



Jag ringde familjen Elb som har en kullbror till Doris, Dogge, och som bor i Blankaholm, 500 meter från restaurangen som vi skulle bli bjudna på mat på. Det visade sig att familjen Elb med Dogge befann sig i våra krokar med husbilen och hade tänkt komma förbi och hälsa på oss igår!!! Sammanträffande som resulterade i att vi INTE träffades. Hoppas ni kan komma förbi snart och att vi är hemma då!


God mat förtärdes på terassen som ligger precis vid havet. Vädret var växlande soligt och temperaturen var svenskt lagom. Promenad ut på en brygga rakt ut i havet! Mina goa gossar Henrik och Rickard.




 


Det blåste lite så det gällde att hålla i hatten!


Och en sväng förbi familjen Lundberg och Barolo hann vi med.

Barolo i busartagen.



Jag är verkligen förtjust i Barolo. Och han blev "ganska" glad när vi kom på besök. Men han blev nog lite besviken att ingen gott luktande tik var med. Vi får se hur det blir i framtiden med den saken...


Och avslutningsvis några bilder tagna för någon vecka sen.


Doris

Fjollan


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 21 juli 2009 22:00

Var nyss ute med mina tre flickor på en härlig långpromenad. Regnet har öst ner så jag satte på mig full regnmundering. Men vi hade uppehåll hela promenaden. En underbar sommarkväll. Perfekt temperatur för hundarna och dom njöt lika mycket som jag gjorde.


Det blev några fina bilder, inte på äventyrerskan Doris dock...hon var liksom inte där jag och kameran var.

Tyra

Fjollan

Tyra

Fjollan


Nu ska jag steka upp kantarellerna jag hittade och äta en god kantarellmacka!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 21 juli 2009 15:01

Jag läste nyss en artikel om DNA-test i Hundsport nr 5 från 2008. Det här med avel och risk för att nedärva genetiska sjukdomar till kommande valpar är verkligen ingen lätt fråga. Det finns över 300 genetiska sjukdomar hos hund som man identifierat! Det finns DNA-test för ett 30-tal. Många sjukdomar nedärvs ressesivt, men de flesta sjukdomarna vet man inte exakt hur dom nedärvs och de rör sig dessutom ofta om flera gener.


Som ni förstår så finns inte den perfekta hunden som inte bär på ett enda sjukdomsanlag. Och även om hunden är DNA-testad så har man då bara kunskap om en endaste ärftlig sjukdom när det gäller den hunden. Vissa sjukdomar är ju extremt vanliga i vissa raser och dessutom dödliga så ibland är ju DNA-test ovärderligt.  


Vi som föder upp berner kämpar mot många sjukdomar. Vissa genetiska, vissa inte, och vissa sjukdomar råder det delade meningar bland veterinärer om genetisk bakgrund och hur de isåfall nedärvs. De ständiga frågorna för oss uppfödare är "Är min tik lämplig för avel?" och isåfall "Med vilken hane?".


Det har varit mycket artiklar och diskussioner om detta ämne på senare tid. Både i Hundsport och i vår egen rastidning Sennenbladet. Som uppfödare är jag väldigt glad åt att detta diskuteras öppet. Jag är verkligen inte intresserad av "att välja sida", jag vill veta! Och ju mer jag har försökt fördjupa mig i detta ämne, ju mer förstår jag att de flesta frågorna kommer jag inte att få svar på.


Som uppfödare så ifrågasätter jag aldrig andra uppfödares val av avelsdjur. Jag koncentrerar mig på att göra så gott som möjligt för rasen med min egen avel. Genom åren har jag kommit i kontakt med flera andra uppfödare, dom flesta är uppfödare av berner men även av andra raser. Och även med andra människor med hundavel som intresse och med stor kunskap inom detta ämne. Diskussioner med dessa människor är ovärderliga för att öka min kunskap.


Jag har mycket tankar kring detta ämne som ni säkert förstår. Därför kan det vara svårt att blogga om det, även om jag tycker att det är ett ämne som behöver ventileras öppet på ett konstruktivt och ABSOLUT INTE fördömande sätt. Därav dagens blogg.


Jag avslutar dagens blogg med en bild på Fine Faust "Zero" med matte Marie. Jag vill också tacka Marie för ännu ett mail där hon berättar om sin högt älskade underbara hund. Inget gläder en uppfödare så mycket som såna mail!


Allt gott!//Emelie



Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards