Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under maj 2010

Av Emelie - 7 maj 2010 12:36

Allt är bra i valplådan. Dom små äter och frodas. Tyras aptit ökar också i takt med att valparna växer och äter mer.


Doris mår också bra. Hon har inte fått hälsa på valparna än. De första 2-3 veckorna så är det viktigt att tiken får känna sig trygg och måna om sina små som det passar henne. Tids nog får nog Doris mer än gärna rycka in som lektant. Om hon vill??? Det är så olika. Det visar sig.


Doris har ätit dåligt den sista tiden. Hon vill gärna ha allt utom just sin egen mat. Hon äter ju specialfoder för sina njurar så det är helt uteslutet att hon får äta något annat. Antagligen är hon hungrig, för så fort hon kan VRÄKER hon i sig SKIT ute. Sist Doris och jag var ute på en egen promenad så passade hon på. Snart hulkade hon och kräktes upp skit i flera omgångar...suck. Jag har faktiskt rört ner en äggula de senaste måltiderna i Doris mat, det är ok sa veterinären. Och då äter hon så att hon nästan gnager hål i botten på skålen. Ja, man blir inte klok på dessa hormonstinna tikar.


Stefan har varit iväg och sågat i två dagar. Två dagars arbete med sågen.

  

I början på veckan gjorde han en bäver också som syns på denna bild.

  

Rickard trivs i traktorn med pappa.

  

  

Henrik funderar mycket kring vad valparna kostar och vem som ska ha dom. 50 kronor kanske?? Han kallar dom för Tyras ungar, och dom är väldigt fina tycker han.

 

Och visst är dom fina. En tik ska ju stanna här på kenneln. Jag brukar tidigt få en känsla för en tik och sen har jag svårt att släppa den känslan. Samtidigt så känns tikarna väldigt jämna. Vill nog hålla på att bestämma mig så länge som möjligt...


Lite dagsfärska blandade bilder från valplådan.

Valp 6, hane.

   

Valp 1, hane, har en strumpa på ena tassen. Den här strumpan kommer att växa och bli längre än Tyras lilla socka allteftersom hans ben växer. Men det är iallafall tanfärg mellan det vita och det svarta.  

Valp 1, hane, har även en strimma ner i nacken. Denna strimma däremot kommer att krypa upp mot skallen och troligen försvinna helt när han är vuxen.

   

Valp 3, tik.

   

Syskonkärlek. Valp 1, hane och valp 3, tik.

   

   

Valp 4, tik. Hon har en identisk liten socka som mamma Tyra har, den kommer inte att växa upp på benet. Hon blir nog lik sin mamma i huvudet också.

   


Allt gott!//Emelie 

  



Av Emelie - 6 maj 2010 07:38

Tyra är en typisk mamma. Hon åsidosätter alla sina egna behov till förmån för valparna. Hon vill helst aldrig lämna valplådan. Jag får tvinga ut henne för rastning och hon har börjat äta lite mer, men är det någon liten som piper där uppe så kan hon inte äta mer utan måste upp till sina små. Hon har mat och vatten uppe vid valplådan men jag har märkt att det är lättare att få henne att äta där nere.

Stolt mamma.

  


Men allteftersom valparna växer och äter mer och mer så kommer Tyras matlust också. Det är viktigt att mjölkproduktionen balanseras, för mycket produktion och det finns risk för juverinflammation.


Än så länge är Tyra bra i magen också. Inte helt sällan blir tikarna lösa och dåliga i magen.


Ett gosedjur har hon tagit upp till valparna att leka med också.

  


Allt är som det ska med andra ord.


Nej nu vaknade min ena lilla valp. 


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 5 maj 2010 11:49

Det blev en tur till veterinären igår redan. Jag var lite smålurig på om det verkligen var tomt i Tyras mage. Och det är ju bättre att ta det säkra före det osäkra tyckte både veterinären och jag.


Veterinären klämde på Tyras mage och tyckte att det verkade lite misstänkt. Röntgenbild togs. En valp syntes på bilden och den var ganska nära utfarten. Han gav Tyra en spruta med värkstimulerande medel. Det tog inte en kvart så födde Tyra sin sjunde valp. Det var en hane som varit död i flera dygn. Så inget hade kunnat göras tidigare. Det var egentligen bara lyckosamt att han låg sist. Tyra hade med all säkerhet fött fram valpen under det närmsta dygnet utan värkstimulerande, men nu har vi två röntgenbilder på att det är helt tomt på valpar i Tyras mage.


När vi ändå var där så tog veterinären valparnas bakbenssporrar också. Tyra och valparna mår fortfarande bra. Och veterinären hade aldrig varit med om en så snabb respons på värkstimulerande medel! Tyra är en helt otrolig valpningstik! Ja allt har gått jätte bra. Bra parningar, bra dräktighet och en otroligt smidig valpning med det bästa tänkbara antalet valpar och perfekt könsfördelning. Och nu diar och månar hon om sina små som alla ökat bra i vikt.


Får jag lov att presentera Fina Rossinas G-kull!

  

  

  

  

  

  

  

Annesofie tog lite blandade bilder också.

  

  

  

  


Tack för alla grattishälsningar! 


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 4 maj 2010 10:47

Nu skriver jag sex valpar utan frågetecken. Natten har fortlöpt lugnt.


Jag har varit i kontakt med veterinär både igår kväll-natt och i morse. Tyra mår bra. Inga mer eftervärkar. Tempen på 38,9, vilket är normalt med tanke på att hon diar valpar och precis valpat. Allt tyder på att det är färdigt.


Blir nog en tur till veterinären med valparna för sporr-borttagning och koll av Tyra först imorgon. Om inget tillstöter förstås.


Jag tror Tyra njutit och gått in så i att vara dräktig så att jag blivit lite lurad. Och nu såg jag i kommentaren att Tyras moster Elvira oxå var jätte stor med sin 6 valpar. Elvira fick sex hanar. Tyras fördelning är ju perfekt, tre av varje kön!


Denna valpning har gått så bra. Alla valpar kom ut med huvudet före. Hela valpningen gick på sex timmar. Allt har gått som på räls. Det är bara jag som inte kunde slappna av riktigt eftersom att jag trodde att det var dubbelt så många!


Nu kan jag det iallafall. SOVA NÄSTA!


Och sist men absolut inte minst. TACK ANNESOFIE! Alla ni bloggvänner kan också tacka Annesofie som hjälpt till så att jag har kunnat blippa på datorn istället för att ta hand om valpningen...hmmm lite var jag nog me vid valpningen.


Och ALLRA sist. Tack alla som jag fått hjälp av under valpningens gång via telefon. Både Lena Heimark på Heimarkens kennel och Lilian Kandell på Edets kennel är mina oumbärliga rådgivare.


Och så absolut sist så måste jag uttrycka min stolthet över min fantastiska tik TYRA. Vilken mamma! Hon följer i sina anmödrars tass-spår.


Sängen nästa!


Tack alla ni för alla gulliga kommenterar!


Allt gott!//Emelie



Av Emelie - 4 maj 2010 00:35

Just nu är jag lite konfunderad.


Tyra fick klockan 21.08 en sjätte valp. En hane. Valpningen har gått jätte bra så här långt, Tyra mår bra och alla 6 valpar (3 hanar och 3 tikar) mår bra. Tyra har varit väldigt lugn efter den sjätte. Jag har känt lite försiktigt på hennes mage; ibland tror jag hon är tom, ibland tycker jag att jag känner en valp. Lite svaga värkar har hon haft men det kan vara eftervärkar.


Tycker att hon varit för stor för att "bara" ha haft 6 valpar i magen. Vi gör rent i lådan och gör rent Tyra och ser.... Nu härsar hon faktiskt ganska mycket igen. Är nog någon/några kvar i magen ändå...???


Vi får se när vi tvättat och gjort rent. Är allt lugnt så lägger vi oss och sover. Jag lägger mig precis utanför lådan för att märka minsta förändring.


Fortsättning följer...


Allt gott!//Emelie



Av Emelie - 3 maj 2010 18:58

Klockan 15.00 kom första valpen, en hane. Sen har det rullat på. Hittills är fem valpar födda; 2 hanar och 3 tikar.


Nu har Tyra lite paus. Hon mår bra och hittills går det jätte bra. Valparna är pigga allihop.


Några till finns i magen...fortsättning följer...


Allt gott!!//Emelie

Av Emelie - 3 maj 2010 11:17

Igår kväll så trodde jag att det skulle komma igång under natten. Tyra bäddade och styrde och hade tydliga värkar. Men ack nej.


Vi insåg till sist att det bästa var att försöka sova lite grann. Jag låg i valplådan hos Tyra och Annesofie (som kom igår kväll för att hjälpa till under valpningen) låg i sängen bredvid valplådan.


Vi sov till och från när Tyra var lugn och sov.


I morse härsade Tyra som sjutton och var lite orolig. Försökte bajsa utan att det kom nåt och vankade av och an. Det trycker nog på rejält. Men så lugnade hon sig och vilade ett tag. Och så värkar och så vila. Hon beter sig helt normalt och mår helt normalt. Det är bara att det alltid tar längre tid än man tror. Att man aldrig lär sig!!!???


Jag hoppas att det kommer igång hyfsat snart. Men det kanske blir i natt???


Fick en gissning på antal valpar i förra inlägget. Lotta med bernergossarna tror på 9 valpar, 5 tikar och 4 hanar. Ett perfekt antal med perfekt fördelning! Vore ju bra om Lotta har rätt!


Gissa gärna hur många och vilken fördelning ni tror! Man kan INTE vinna en valp...men ÄRAN!!!!

Tyra i torsdags 29 april.

 


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 2 maj 2010 16:19

Nu så har Tyra gått in i öppningsskedet. Hon har sjunkit i temp och härsar mer och mer. Hon bäddar lite i valplådan.


Natten har varit lugn. Jag vet inte riktigt när hon började sjunka i temp. Men tror i morse. Tror valpningen börjar under morgondagen nån gång, men fom nu så kommer väl varken Tyra eller jag helt till ro förräns alla valpar är ute.


Tyra nyss.

  

  


Idag har vi vårstädat lite i den inhägnade slänten bakom huset.

Henrik.

  

  

 


Allt gott!//Emelie 

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22
23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards