Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under januari 2010

Av Emelie - 31 januari 2010 23:07

Idag har jag haft det finaste besök man kan tänka sig. Tre Fina Rossinas damer med ägare!!


Jag har förevigat alla (hundarna...och en och annan matte och husse kom me), men i dagens blogg får ni bara se en av de besökande damerna.


Jag har många gånger skrivit här i bloggen om hur lik Tyra är sin mamma Fjollan. Både i sätt och utseende. Många bilder har jag som visar detta. Denna bild är tagen den 20 augusti 2009. Dotter Tyra till vänster och mamma Fjollan till höger.

 

En kullsyster till Tyra, Rea, var här på besök idag. Och hon är lika lik sin far Bigge (Edets Clapton) som Tyra är lik sin mor.

Några bilder på Rea (Fina Rossinas Edetrea) tagna idag.

   

   

   

   

Och så en bild på Tyra och Reas pappa Bigge tagen av Bigges matte Cecilia, vet tyvärr inte hennes efternamn. Detta är en otroligt fin bild på en otroligt fin hund.

   

Syns ganska tydligt att han är Reas pappa! Ellerhur???


Nästa blogg får ni se fler bilder på Rea och även bilder på de två andra Fina Rossinas-damerna som var här idag. 


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 30 januari 2010 23:09

Som ni kanske märkt så tycker jag att det är kul att fotografera mina hundar. All denna snö och så lite sol och två vackra bernerflickor...  


Jag fick härja så på Tyra för att hon skulle sitta kvar så då blev Doris alldeles brydd...

 

Doris

   

  

  

  

  

Jag kunde inte välja så ni får se alla...Tyra

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Helt urfälld Tyra...  

 

...älskar snö 

  

  

     

Mina två älskade bernerflickor  !

  

  

  

Doris

  

  

  

  

  //Emelie


Av Emelie - 30 januari 2010 22:11

Jag fick ett sånt härligt mail från Emma, matte till Fina Rossinas Elvira från min första kull. Glädjande lät hon hälsa att det är full fart på tanten där hemma.


Elvira har en kull efter sig. Det blev 6 hanar, alla friröntgade. En son bor kvar hemma med mamma. Prinsen snart 6 år gammal.


Emma beskriver deras olika personligheter i mailet så att jag tydligt kan se dom framför mig. Mamma Elvira fortfarande full fart.

  

  

  

Sonen är lite en "Tjuren Ferdinand".

  

Det är sonen som är polisen. Han håller ordning på mamma som annars gärna tar sig en liten tur på egen hand på promenaderna  ... Turerna har blivit färre med åldern vilket matte Emma inte alls är ledsen för. Kanske just för att sonen håller efter mamma...???

  

  

På mornarna så släpps först Elvira ut, när hon kommit in så går Prinsen ut. Om Prinsen sölar sig med att komma in, vilket verkar vara ganska ofta, så blir mamma förbannad. Enda gången Elvira uppfostrar Prinsen! Det är ju MATDAGS! Tänk om maten försvinner!!! FASA!! Elvira studsar upp och ner och slukar maten i ett nafs så fort den serverats. Prinsen däremot står med huvudet i matskålen och funderar på om kulorna kanske skulle kunna ta å hoppa in i munnen, att gapa och tugga verkar ju väldigt jobbigt... Det gäller att övervaka så att inte morsan snabbt som ögat slukar även Prinsens mat. Prinsens portioner är ju lite större...mamma Elvira behöver INTE bli större...


Mor och son har mycket glädje av varandra och som alla berner av SNÖN!

  

 

Till och med Tjuren Ferdinand skuttar glatt i snön.

  

En kelsjuk Prins.

   

En vacker Prins.

   

En vacker mamma Elvira.

   

Tack Emma för ditt mail med härliga illustrerande bilder! Hoppas Elvira får fortsätta vara denna pigga friska dam länge till! Och det önskar jag även hennes stilige son Prinsen med kullsyskon. Elvira fyllde alltså 9 år i oktober 2009. Prinsen blir 6 år nu i april. 


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 27 januari 2010 10:30

Så var Tyra kollad så långt det går. Alla blodvärden var bra och veterinären hittade inget annat konstigt på henne heller. Jag var nog ganska säker på detta men ville kolla ordentligt denna gång.


Doris öron kollades också. Dropparna gör sitt jobb och Doris öron läker.


Inget löp än. Skulle tro att det kommer igång inom de närmsta veckorna. Parning i månadsskiftet februari-mars skulle passa mig ganska bra...vi får se??? Denna gång vill jag verkligen ha valpar. Hoppas!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 25 januari 2010 14:49

Kan berätta att Rickards besök hos barnläkaren i fredags avlöpte väl. Han hade inte ökat i vikt de senaste två veckorna men han har ju haft feber med efterföljande snuva. Matlusten är på väg tillbaks och pigg har han varit länge.


Han fick av misstag tag i en kexchoklad i förrgårkväll... Kexchoklad innehåller mjölk i flera olika former...han fick enligt Stefan inte i sig så mycket men igårkväll och inatt och tidigt i morse och...så märktes det... Han skiiiiter, annars mår han bra. Då fick vi det kollat om än ofrivilligt.


Rickard sov nyss middag. Ute skiner solen och det är ju så vackert. Henrik och jag gick utanför huset bara...var tvungen att ta lite kort.

Henrik

  

Tyra

  

   

Båda flickorna

   

   

  

Ansade lite på Doris öron i förrgår. Fast mest under öronlappen. Hon har blivit bättre i öronen men det är fortfarande lite irriterat.    

  

 

Hon är mest irriterad i det vänstara örat, ser att det är lite mer välansat...ja, fixar till henne bättre en annan dag...


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 23 januari 2010 18:14

Idag var vädret vackert och kameran var med på långpromenaden. Solen är fortfarande låg så många bilder blir mörka. Men många bilder blev det ändå...

Doris hälsar välkommen till en vintrig Godegårdsskog

  

Lunka på

  

Tjohoooo

  

  

Snöööö-Tyra

  

  

 

Snööö-Doris    

  

Tyra poserar tjusigt som vanligt. Men en berner utan päls är knappt en berner...fast fin ändå...

  

  


  

  

Doris vackra huvud.

  

  

  

  

Och Tyra så söt

   

   

Doris som börjar få tillbaka sin päls fast svansen ser fortfarande spretig ut.

    

Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 22 januari 2010 16:38

...när våra vänner passerar 9 år och går mot 10. 10 år känns som en magisk gräns. Jag har alltid tänkt, "om bara mina flickor får bli 10 år så är jag tacksam". Än så länge har jag inte ägt en 10-årig berner. Jag har förlorat två berner precis runt 9 år. Min första, Rossina, skulle fylla 9 år en månad senare och hennes dotter Fjollan passerade 9 år med två månader. Min tredje flicka, Fjollans dotter i första kullen, Bimbo blev bara 5 år. Med tanke på den generella livslängden på vår ras så är det nog ganska "normalt", jag är inte speciellt hårt drabbad.


Jag brukar alltid påpeka för valpspekulanter att det är en väldigt liten andel av våra berner som passerar 10 år och en ganska hög andel som dör allt för unga. Det är viktigt att man är medveten om detta också när man väljer ras. Egentligen så finns det väl inga exakta siffror på detta. Jane Ankarbäck i avelsrådet har hand om registret "hur gamla blir våra hundar" i vår rasklubb. Om man klickar på "delresultatet" så ser man hur många berner som är registrerade hos skk varje år och hur många som är registrerade döda hos sshk. Staplarna diffar ganska rejält. Men när jag pratade med Jane senast så sa hon att det är många fler som har rapporterat in när deras berner gått bort, men hon har inte hunnit med att föra in dom ännu. Jag är väldigt tacksam för Jane som är en riktig eldsjäl när det gäller att dokumentera om när och vad våra berner dör av. Hon gör ett gott arbete för att kunskapen ska bli mer lättillgänglig. Och som jag påpekat förr, vi behövs alla för att bidra med information. Vi uppfödare är beroende av er ägare för att få kunskap om vad som händer och vad vår uppfödning drabbas av för sjukdomar. Eller inte mindre viktigt...allt gott om våra hundar också!!! Det är också viktigt!!


Och gott är det att få en hälsning på mailen från Anki, Fina Rossinas Barbarina "Salsas" matte! Salsa är kullsyster till Fjollan och alltså från min första kull som fyllde 9 år 10 oktober -09. Hon är alltså inne på sitt 10:nde år och mår så vitt matte ser och märker bra. Salsa har opererat bort livmodern för några år sen och fäller inte normalt sedan dess. Hon får massor med underull som tovar sig och överpälsen växer i långa spretor. Salsa har blivit en pudel! Hon får klippas med jämna mellanrum. Anki bifogade tre bilder på Salsa som Salsas dagismatte Ingela tagit. Anki påstår att Salsa ser konstig ut pga att pälsen är klippt. Men jag tycker att Salsas frisör gör ett fint jobb, hon ser fortfarande ut som en berner...inte alls som en pudel!

Döm själva...

  

  

  

Så mycket finare kan man väl inte bli om man är en bernerflicka i sina bästa år!? Tack Anki och Ingela för dessa fina bilder!


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 21 januari 2010 14:22

Doris pappa, Patchie var en riktig cooling. Igår kom jag att tänka på en historia som Patchies husse och matte berättade för mig.


Patchies husse och matte hade besök, dom satt och käkade. Så behövde en av gästerna besöka toaletten. När gästen kom tillbaka så hade han/hon ett skrämt uttryck i ansiktet. Gästen sa förskräckt, "det ligger en uppstoppad hund därute!". Det var Patchie... Och han var INTE uppstoppad, han levde. Tyvärr lever inte Patchie idag. Han gick bort alldeles för ung, bara 5½ år gammal. Min D-kull är efter honom och lugnet har smittat av sig på flera av avkommorna. Även D-kullens mamma Bimbo var lite lugnare i karaktären än tex både Rossina, Fjollan och Tyra. Doris har också ett lugn som är väldigt behagligt.


Jag kom precis hem från veterinären. Doris har varit lite irriterad i öronen ett tag och igår så kulminerade det. Doris är rejält röd i hörselgångarna och får nu örondroppar mot detta. Troligtvis är detta en allergisk reaktion på specialfodret som Doris nu äter för sina njurar. Där misstänkte jag och veterinären samma sak  ! Jag måste säga att Alg Guttens hundmat som jag gett mina hundar i snart 10 år är bra. Det är inte så kraftigt som många foder är. Har du en känslig hund som lätt får svamp under tassar och i öron så rekommenderar jag faktiskt att prova Alg Guttens. Jag har pratat med flera hundägare som har positiv erfarenhet av Alg Guttens hundfoder just när det gäller känsliga hundar. Läs mer på deras hemsida om ni är intresserade.


När det gäller Doris kommer jag INTE att byta foder. Hon behöver detta foder för sina njurar. Jag kommer att hålla hennes öron väl ansade, speciellt under öronlappen och så köpte jag ett öronrengöringsmedel som ska vara bra i förebyggnade syfte, kommer inte ihåg namnet men det ska vara bäst i test. Hoppas detta ska räcka!


För övrigt så fick jag glädjande besked när Doris ställde sig på vågen; 38,5 kg   och hon är inte tjock enligt veterinären. Hon vägde bara 33 kg när allt var i höstas   ! Tyckte som sagt att hon tunnat ur "lite" i somras...hmmm...va nog ganska mycket...

Blodprov tar vi inte nu. Veterinären menade att hon mår ju inte bättre av att vi tar ett blodprov, risken finns dock att matte mår sämre... Troligtvis så är nog Doris värden bättre med tanke på att hon mår så bra nu och ökat så mycket i vikt. Men jag vill suga på denna karamell nu, inte skapa oro i onödan.


Tyra hanns inte med idag. Jag tog med henne omifallatt men vi åker tillbaka på tisdag med henne som planerat. Men han hann kolla ett kissprov från Tyra som jag hade med mig iallafall. Tyra hade uvi som liten 4-veckorsvalp. Urinvägsinfektion har inte varit ett problem sedan dess men nu inför kommande parning så ska Tyra kollas grundligt... Urinprovet såg bra ut  . På tisdag kollas Tyras blodvärden. Tyra ställdes oxå på vågen, 37,5 kg vägde hon. Veterinären tittade även i Tyras öron för att utesluta öronskabb på Doris...öronskabb smittar ju så hade även Tyra haft röda öron så fanns risken att Doris irritation berodde på öronskabb, men Tyras öron såg sååå fina ut. På tisdag kollas resten av Tyra upp.


Så jag var riktigt upprymd efter dagens veterinärbesök! Doris har det besvärligt med sina öron   men troligtvis så blir det bättre snart med örondropparna  . Hon tas givetvis med för öroninspektion på tisdag.


Pussochkramkalas gäller när vi är hos veterinären så det är såååå mysigt att åka dit tycker båda mina flickor! Jag är dock inte så närgången på personalen men jag tycker oxå att dom är trevliga...


Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards