Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under juni 2010

Av Emelie - 29 juni 2010 19:39

Ja så flyttar mina små godingar till sina nya hem. Visst är det vemodigt, men jag känner nu att jag behöver mer tid till mina pojkar och mina hundar och till övning och...


Valptiden är förbi. Den har varit intensiv, speciellt nu mot slutet. Tufft med lille Zico som hade hjärtfel. Jag frågade veterinären om det inte var konstigt att han hängt med så länge, men det var det inte menade han. Och när jag nu var lite orolig för de övriga valparna så sa han att sånt här händer väldigt sällan och när det händer så drabbar det en individ, inte en hel kull.


Doris blodvärde som bara blir sämre sitter som en tagg i hjärtat. Jag har faktiskt tänkt på mjälten... När Doris var i Läckeby för undersökning kollades hon med ultraljud, och då inte bara njurarna. Ja, jag vet inte. Det blir som sagt en remiss till Strömsholm. Vill verkligen veta, vill veta vad jag har att förhålla mig till. Hoppas få veta. Det värsta är inte njurarna, utan det är nåt mer som påverkar blodvärdet och det är det som är illavarslande.


Min uppgift när det gäller hundarna är att göra livet så gott för dom som jag kan och när livet inte är värt för dom att leva så får jag hjälpa dom att dö. Det bästa för hunden i fokus.


Liv och död...


Liv är mina små valpar som en och en inte är mina längre. Jag önskar er så mycket gott!


Igår flyttade förste killen, valp 6 Gorgeos Charlie. Han flyttar till Therése med familj. Therése var även med vid besiktningen och till stor och oumbärlig hjälp, TUSEN TACK!


8-veckorsbilder var tvugna att tas innan flytten. Först ut ur boet:

Gorgeos Charlie, valp 6 hane 8 veckor.

  

  

En mönstervalp så här långt enligt rapport från matte Therése.

  

Idag var det så dags för Katrineholmsbrudarna att flytta, minst och störst.

  

Sen Zico försvann så är lilla 3:an Milla minst. Innan var jag bara glad att hon också var liten, men eftersom oro är mitt andra namn så blir jag ju lite orolig för henne nu. Oron är konstant, det är bara föremålen som växlar...


3:an är betydligt nättare i modellen än de andra valparna. Samtidigt så är inte de andra valparna några tungviktare heller. Huvudsaken är ju att dom är friska och veterinären tyckte att lilla Milla var lite tunn, men försäkrade för mig att det absolut inte var nåt annat med henne...förutom överbett och ett litet halvt(???) navelbråck förstås, men det oroar mig INTE...


Fart är det på henne iallafall. Eftersom att hon är så liten och nätt så har hon inga problem att klättra... Och hennes nätthet har ju gjort att hon kommit igenom hål där ingen annan av valparna kommit igenom, så hon var först att utforska världen utanför. Och vid fotograferingen så är hon bland de mest svårfångade, men hon fastnade till sist...

Greta Garbo "Milla", valp 3 tik 8 veckor.

  

  

Hennes underbara familj Anne-Greth och Gösta med barnbarn Wilma. Lilla Milla blir deras fjärde berner och jag vet att hon kommer att omhuldas som en prinsessa...minst.

   

Även Milla är en mönstervalp enligt rapport...so far. Här i bilen innan avfärd.

 

Störst i kullen är valp 4 tik, Gracie. Och det är inget fel på hennes fart heller, hon är dock för klumpig för klätterövningar. Men jaga moppar och bita hål på kläder är hon bra på. Efter lite möda så fastnade även Gracie på bild.

Grace Kelly "Gracie", valp 4 tik 8 veckor. 

  

  

Gracies matte Katrin har en kullsyster till Doris sen tidigare, Disney. Uppfyller Gracie måttet, så kommer hon både visas på utställning och få valpar i framtiden...om om om vill säga. Gracie är Katrins femte berner.

  

Gracie vid rosenbusken.

  

  

Katrins bror fick den äran att följa med och hämta Gracie...och Disney var också med förstås.

 


Imorgon så är det då dags för Zorro, valp 5 hane att flytta. Sen är det bara Dina kvar och det ska hon fortsätta med...vara kvar alltså.


Allt gott!//Emelie 


Av Emelie - 28 juni 2010 19:23

Har idag besiktat kullen och allt var ok med de fem. Värmen och mycket intryck gör valparna trötta. Therése var med mig vilket var en tacksam hjälp, TACK! Nu har 6:an Gorgeos Charlie flyttat till Therése med familj.


Nya blodprover togs på Doris. Jag tycker hon verkat lite piggare men tyvärr visar hennes blodvärde bara bli sämre. Njurvärdena var oförändrade. Någonstans förlorar Doris blod men vi vet inte var och hur. Prognosen ser ju inte så ljus ut nu. Nästa steg är remiss till Strömsholm för utredning.


Så lite tung i hjärtat är jag nu.//Emelie

Av Emelie - 26 juni 2010 19:10

  

Bill "Molltass", Bull, Bossa och Berta "Molly" fyller 7 år idag! 


Bilden är på Bull tagen nyårsafton. Bull med husse firade med oss. Bull är en snygging, min typ!


Kram på er!//Emelie

Fem

Av Emelie - 25 juni 2010 23:19

Ja, nu är dom "bara" fem kvar. Tänk att det märks så tydligt att den lille Zico fattas.


Det glädjande jag kan berätta är att Zicos blivande husse och matte ska hämta en hane efter en halvsyster till Tyra om två veckor! Och jag tycker faktiskt att han påminner lite om Zico. Jag ser fram emot att gå valpkurs med er i höst och jag tror vi ses före dess.


Så sorgligt med lille Zico. Hjärtfel är väl den enda sjukdomen bernern inte är känd för. Men självklart kan det drabba även en berner.


Idag har jag tänkt mycket på Zico. Förundras över överlevnadsinstinkten. En kämpe utan dess like var han. Med facit i hand så såg jag många tecken, men jag ville ju inte se. Och nog var han beundransvärd. Enligt veterinären så hängde det på en skör tråd. Zico hade säkert kunnat dö vilken sekund som helst.


Idag har jag gosat med mina fem kvar. Snart flyttar dom, utom Dina förstås. Här väntar dom på efterrätten (Tyra). Det är lilla 3:an Milla längst fram. Från vänster: 5:an Zorro, 6:an Charlie, 4:an Gracie och 2:an Dina.

  


Nu sover dom sött, ska nog passa på ja me. Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 24 juni 2010 22:51

1:an Zico visade sig ha ett gravt hjärtfel. Han fick somna in idag fyra dagar innan han skulle bli 8 veckor. En tacksam avskedspuss var det sista jag fick. Hoppas aldrig behöva uppleva detta igen. Tyra har pipit och vankat av och an med en goseberner i munnen. Hans hjärta har känts så mycket tydligare än de andra valparnas. Veterinären obducerade, felet heter PDA vilket innebär att en gång som är öppen till lungan när valpen är foster inte stängts utan den var vidöppen och blod pumpades in i lungan från hjärtat. Hjärtat var kraftigt förstorat. Kommer alltid minnas avskedspussen. Han var tacksam för att jag hjälpte honom. Dessa tappra trogna varelser. Det gör ont.//Emelie                                                     

                      

Av Emelie - 23 juni 2010 10:44

Nu är det inte långt kvar till besiktning och vaccinering på måndag. Och sen flyttar de små inom tre dagar...utom Dina förstås. Jag är TRÖTT.


Det har blivit en liten (o)vana med denna kull. Kullen vaknar nån gång mellan 2 och 4 på natten, de senaste nätterna kring kl. 2. Jag går ner och släpper ut valparna i hundgården. Även Tyra vill ut och dia sina små då vilket jag tillåtit. Jag torkar kiss och plockar upp eventuella bajskorvar i valprummet. De senaste nätterna har jag inte haft tidningar där eftersom att valparna ätit tidningspapper. När Tyra diat sina valpar så vill hon ut och skita. Rossina sket oxå på nätterna när hon hade valpar.


Jag kan tänka mig att denna ovana inte blir så poppis när valparna flyttat hemifrån... Men det bästa är att försöka att INTE ge dom något att äta då, annars blir ni aldrig av med denna ovana. När Dina är kvar här själv så får alla mina flickor ligga ihop och då lär väl hon snutta och skita som hon vill på natten och jag kommer att SOVA.


Valparna vill utöka sina vyer nu. Jag har därför öppnat upp till hela vår inhägnade slänt, har haft stängt för att ha lite bättre koll...vill inte ha några fler paddincidenter...


Innan jag öppnade kompostgallret som jag haft som avgränsning, så kröp lilla 3:an Milla ut på ett ställe för att sen krypa tillbaka när hon var färdig med vad hon nu hade att styra med därute för sig själv. De andra valparna kom inte ut genom hålet som hon kröp igenom, så de var frustrerade bakom gallret.


Det är trots allt väldigt lagom att låta valparna flytta vid 8 veckor. Dom behöver enskild stimulans som jag inte kan ge sex stycken. Men lilla Dina som verkar vara en riktig etterbigga ska jag väl försöka ta itu med.


Kan säga att alla tre tikarna är det full fart i. Det är egentligen lille 1:an hane som sticker ut med att vara lugnare och framförallt mjukare i sitt sätt än de andra, men social är han. Alla är lika sociala och kommer fram när vi har besök. Eftersom att 1:an även är extremt liten så ska jag erkänna att en liten oro finns för att nåt inte är helt som det ska med honom. Men han äter och beter sig normalt i övrigt. Veterinären får titta extra på honom på måndag. Och ni kära bloggläsare får gärna sända en ljus tanke till lille Zico att det bara är jag som är överdrivet nojjig.


I min första kull var det 1 av 13 som utmärkte sig med att vara extremt mycket lugnare än de andra 12. När de andra hysteriskt ville ut eller upp så kunde han ligga rullad runt toalettstolen och sova. Jag bad veterinären titta extra på honom vid besiktningen men det var inget fel på honom. Han fortsatte att vara en lugn trevlig berner, fri på lederna, tills han dog 8½ år gammal av cancer.


Så jag hoppas att min oro ännu en gång är obefogad.


Inga nya bilder idag, men desto fler i förra inlägget om ni inte sett dom.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 21 juni 2010 20:20

Bara en vecka kvar! Både skönt, roligt och sorgligt. Skönt att inte vara så uppbunden, roligt att bli me valp till lilla Dina som ska stanna och ni förstår väl varför det känns lite sorgligt...


Valparna är helt underbart söta och charmiga nu. Kan inte se mig mätt på dom.


Besök har vi haft en del de senaste två dagarna. Valparna är alla sociala och gillar att det kommer folk av alla storlekar och hälsar på.


Igår var Anki (fd matte till Fina Rossinas Barbarina "Salsa" som gick bort 20 maj drygt 9½ år gammal) här.

  

Mia (fd matte till Fina Rossinas Almaviva "Ella" som gick bort för 1½ år sen 8 år gammal) med pojkvän Fredrik.

  

Selmas (Fina Rossinas Curricurrie snart 5 år gammal, lever) familj ville också mysa med valparna. Här ligger 1:an Zico gött i Sofies knä.

  

2:an Dina kikar fram.

  

Blev även en spontan gruppbild på valparna igår  !!!!

Först satte sig 3:an Milla, 5:an Zorro, 2:an Dina och 4:an Gracie på plats...

 

...så småningom var dom där alla sex! Nr 3 Milla, 5 Zorro, 6 Charlie, 2 Dina, 1 Zico och 4 Gracie.

 

Idag kom pappa Lacoste med familj på besök! Spännande med besök av pappa tyckte valparna.

   

Matte Katrin med lilla 3:an Milla i famnen. 

  

Arvid, minstinghusse i familjen fick inte nog av valparna!

  

1:an Zicos blivande husse och matte var här igen. Mysigt i famnen på blivande husse Jonny som längtar....

  

Lacoste´s matte Katrin hjälpte mig vid dagens veckofotografering. Liksom mellanhusse Albin.

  

Katrin och Johan har fyra (A-)barn, alla pojkar. Alla heter på A. Två av sönerna var med förutom Katrin, Johan och Lacoste förstås. Ett inte helt lätt arbete att fota valpar, men övning ger färdighet...så småningom kanske.

Fina Rossinas G-kull 7 veckor!

Fina Rossinas Gigant Zico.

   

   

Fina Rossinas Glimmande Dina.

  

   

Fina Rossinas Greta Garbo. 

  

  

Fina Rossinas Grace Kelly.

  

  

Fina Rossinas Great Zorro.

  

  

Fina Rossinas Gorgeos Charlie.

  

 


Allt gott!//Emelie 


  


Av Emelie - 18 juni 2010 20:12

Idag har vi haft lite besök igen. Det är uppenbarligen nåt helt visst med 6:an. Han är mångas favorit! Måste få plocka med honom på utställning nån gång, han kanske kan charma till sig nån liten rosett hos domarna??? Han ska ju bo här i närheten. Eva, matte till en annan favorit, Barolo, var här idag. Hade inte 6:an varit tingad så....

  

Men uppenbarligen har han en rejäl attityd som Lisbeth nämnde i sin kommentar i förra inlägget. Tyra är en supermamma på alla vis i mina ögon. Hon uppfostrar även sina små. Råkade av misstag fota i rätt ögonblick när 6:an får sig en rejäl åthutning av morsan.

  

Kan säga att han blev lite spak, men det behövdes nog. Att åka kana över morsan gillar alla valpar. Tyra tycker nog dom sätter sig upp lite, ofta småmorrar hon men det bryr sig inte valparna om. Skönt att hon säger ifrån ordentligt när det behövs. Den uppfostran har dom igen i framtiden. 4:an åker kana.

  

5:an på mammas rygg.

  

Evas kompis Ingrid var med. Hon hade gjort det stora misstaget att ta på sig knytskor...Zico (1:an) och Dina (2:an).

  

Zico (1:an).

  

Dina (2:an) håller koll.

Kan man se mer oskyldig ut??? Lilla Milla är en rymmare. Hon och endast hon kommer igenom stängslet på ett ställe. Det är ut i vår inhägnade slänt så det är ingen fara. Men hon går ut och in som det passar henne. Lill-Milla på grönbete.

   

5:an, Zorro och Milla (3:an) hittade en dinosurie.

  


Det var bilder från idag! Ha så gott!//Emelie   

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5 6
7
8
9
10
11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards