Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under januari 2009

Av Emelie - 14 januari 2009 15:36

Tiden rusar på och vi håller oss sysselsatta.


Tyra har alltså begränsats till korta koppelpromenader och vila och hon har inte visat tillstymmelse till hälta på sitt framben sen tre dagar, men jag har faktiskt fortsatt att begränsa hennes framfart för säkerhets skull. Just nu är mina flickor inne i en väldigt behaglig hormonell period så här några veckor efter löp. Dom är helt normala...!? Så det har inte varit minsta problem att hålla Tyra i stillhet.


Häromdan fick jag en försenad julklapp från min bernervän "over there", Lisbeth. Verkligen en glad överraskning, så mycket omtanke! TACK! Denna julgransdekoration får allt hänga uppe till nästa jul!


Jag har även haft lite mailkontakt med matte till Patchie, D-kullens pappa som dog bara några månader efter Bimbo. Dom har skaffat en ny ullsudd, inte en berner denna gång...

Kolla punkfrillan, han kanske platsar i husses band!?

...utan en leonberger! All lycka önskar jag er med er lille Zeke! Ni är såååå välkomna hit när det passar! Då får Zeke veta att han lever...


Och så en bild på min lille nalle.


Allt gott!//Emelie





Av Emelie - 10 januari 2009 17:12

Så äntligen blev det av! Idag åkte jag, Rickard, Fjollan och Doris till Rejmyre för att hälsa på Fine Fritz eller Fritzon som han numera kallas.


Och så fint han bor! På en liten gård vid en liten sjö. Och så bra han mår! Matte Eleonora...

Fritz med sin matte. Man blir flåsig av att ha två tjejer på besök sa Fritz! 

...och dagmatte Dagmar...

Rickard sitter i Fritzons dagmattes knä.

...berättar lyriskt om deras älskade Fritzon. Gammelmatte och uppfödare Emelie sitter lyriskt och lyssnar. Fritz är så lydig så det är synd om honom säger matte. Dagmar berättar om bilar som stannar bara för att beundra hennes fina hund och hur lätt Fritz är att ha, han är alltid lös och kommer direkt när man ropar. Det enda matte klagade på var att Fritz skulle kunna vakta lite bättre, han skäller ju inte ens när det ringer på dörren.


Som ni förstår så hade vi ganska trevligt. Att det bjöds på svampfyllda crèpes och gott fika med hembakt saffransbröd och kakor gjorde inte besöket mindre trivsamt på något vis.


Tyra fick inte följa med då jag märkt att hon markerat lite på höger fram i några dagar. Det har varit så lite så jag har inte låtit henne vila tillräckligt, jag har trott att det ska ge sig. Nu är det VILA och endast koppelrastningar som gäller så att hon blir helt bra snart, hon ska ju trava fint om en månad i Sala. Men husse koppekrastade henne genom att gå drev, men han lovade mig att det var ett kort drev...hmmm... Iallafall så sköt Stefans bror en älgkalv som Stefan och Tyra drev fram.


Fritz är en riktigt tjusig kille. Han var inte lättfångad på bild. Han var väldigt intresserad av Doris och Fjollans rumpor. Men här står han fint även om bakgrunden blev lite tråkig.

Världens snällaste hund med världens vackraste ögon!


Tusen tack för den här gången!//Emelie



         

Av Emelie - 8 januari 2009 15:23

Idag fick jag en hälsning med bild från en kullsyster till Bimbo. Fina Rossinas Berta. Eller tjocka Berta som hon kallades de första 8 veckorna. En riktig liten rulta var hon, tjockast i kullen. Nu heter (tjocka) Berta Molly och mår bra, pigg och glad. Speciellt nu när det är snö ute, nu beter sig Molly som en valp.


Molly har alltid varit väldigt matglad så dom började med dietfoder till Molly för något år sen vilket hon mår ännu bättre av. Molly har en slapp led i ena höften (grad D) men dom märker inget av den. Dom röntgade aldrig om Molly, men man kan ju hoppas att den inte är slapp längre??? Huvudsaken att hon mår bra och matte och husse verkar ju vara väldigt observanta på Molly och hennes hälsa.


Molly hör till fjällvandrarna. Det är flera Fina Rossinas hundar som har fjällvandrande hussar och mattar. Molly är alltså en av dom. Husse och matte åker till Norge med jämna mellanrum. Och där bestiger Molly fjälltoppar med sin matte och husse.  


Molly är väldigt lik Bimbo. Hon är, liksom Bimbo också var, väldigt glad i att plocka blåbär och äpplen och sen äta dom förstås.


Så en bild på Molly från i somras. Alla i den kullen har extremt mörka vackra ögon, så även Molly, och visst syns det att det är Bimbos kullsyrra alltid!?

Tusen tack för hälsningen och bilden!


Allt gott till er alla!//Emelie

Av Emelie - 7 januari 2009 15:02

Dagarna går och vintern den består. Underbart! Kallt, lite snö, ingen hund fäller, ingen hund löper...kontentan är; RENT INNE! Jag kan iallafall inte skylla på hundarna att här är ostädat.


Nu har jag anmält och betalt anmälningsavgiften till Sala för Doris och Tyra. Idag skiner solen och jag tränade lite trav och stående inför utställningen med framförallt Tyra. Doris behöver inte träna, en vända trav och ett stående sen var det klart.


Tyra behöver slipa på sitt stående så det ska jag väl kunna hinna med. Jag vill ju att dom ska ställa sig utan att jag ska rätta till, jag kan nämligen inte rätta till benen sådär som proffsen gör. Jag försöker istället se till att belöna i rätt sekund när dom står helt korrekt.


När jag tränat några minuter, gäller att dom inte ska tröttna och tycka det är tråkigt, många korta pass istället. När vi som sagt tränat så fick dom hoppa upp på "poseringsbordet". Flickorna vet vad som gäller när dom ska upp på det bordet. FOTOGRAFERING! Och nog kan dom stå snyggt när dom vill alltid! Gäller "bara" att det funkar minuterna när domaren inspekterar flickorna i Sala också, när matte dessutom är hispig. Kanske ska följa tipset jag läste i Diamantmattens blogg en gång. Hennes championhane skulle på utställning men hade inte all sin fina päls på kroppen, en del ramlade av i duschen, ni vet hur det kan va. Hon funderade på att ta med ett kort på Dante (som hunden heter) där han var i sin fulla päls och visa domaren. Jag kan ta med ett kort och visa att Tyra KAN stå fint...iallafall i tre sekunder...hemma. Tror att det gick bra ändå för Dante den gången, utan kort. Den 7:e februari får jag veta hur det går för Tyra och mig. Doris och jag har ju klarat det bra förr.

Tyra, päls har hon iallafall...även om den är lockig.

Doris.

Som sagt, Tyra är lite mer svårmanövrerad, men hon är ganska fin när hon ligger också!


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 4 januari 2009 15:54

Idag var Malva (Edetoyota) här på besök. Malva är halvfodertik och kullsyster till Tyra. Hon skulle inspekteras...


Doris och Tyra är i sin bästa pälskondition nu och ska därför anmälas till Sala har jag tänkt. Idag skulle jag se om Malva skulle kunna tänkas vara i päls om en månad...

...och det tror jag som ni ser INTE att hon är. Ganska skönt för det är fullt tillräckligt att åka med Tyra och Doris. Är ju lite pyssel eftersom Rickard också måste med.

Tyra är i betydligt bättre pälskondition.


Det var inget fel på Malvas kondition i övrigt. Fullt ös på vinterängen!

Stenar är alltid lika populära att hoppa upp på.

Den omisskännliga slipsen är ett arv från pappa.

Malva igen.

Tyra med Fjollan i bakgrunden...har jag skrivit det förr?! Men se så lika dom är!

Mamma Fjollan i mitten, Tyra till vänster och Malva (får veta sin plats av morsan) till höger. En bedrift att fånga alla tre yrväder på samma bild!

Full fart på mamma Fjollan.


Planen är alltså att Doris och Tyra ska ställas i Sala. Tyra och Malvas kullsyster Edetrea "Rea" har förhoppningsvis kvar sin päls om en månad så hon ska nog också anmälas. Anmälningstiden går ut den 12:e januari. Och för er som inte vet så är Salautställningen en rasspecial för alla fyra sennenraserna, läs mer och anmäl er hund på Svenska sennenhundklubbens hemsida.


Kanske har Malva päls till rasspecialen i Karlskoga i vår??? Då fäller med all säkerhet mina här hemma, så då kanske det är Malvas tur att visa upp sig!!!???

Malva

Soliga vinterhälsningar!//Emelie





Av Emelie - 3 januari 2009 16:29

När man har småbarn så hinner man inte blogga egentligen. Glömde två viktiga saker som hände 2008 i mitt förra inlägg.


Det var en Fina Rossinas som bara blev 9 månader... Fine Folke "Max" säckade plötsligt ihop en morgon. Dom åkte med ilfart till veterinären men Max dog precis när dom kom fram. Jag fick detta chockartade besked med mail två veckor efter hans död. Jag har tyvärr inte fått kontakt med Max´ ägare sen detta mail. Detta blev givetvis en chock för dom liksom för mig. På beskrivningen så verkar det vara hjärtat som plötsligt lagt av men varför har jag ingen aning om. Som uppfödare är det önskvärt och viktigt att få information om exakt dödsorsak, speciellt när hunden dör så ung.


Glömde ju även bort min egen lilla Fjoll. 2008 började ju med att Fjollan genomgick en stor knäoperation. Fjollans korsband på höger knä var helt av redan i början på november-07 men det dröjde två månader innan hon fick tid för operation. Hon gjorde den större och mer komplicerade varianten av korsbandsoperation som förkortas TPLO. Det är längre läkningstid och rehabilitering men bättre prognos för hållbarhet på den typen av operation enligt veterinärerna jag pratade med. Fjollan läkte jätte bra och idag precis ett år senare (på dagen) kan jag bara glädjas åt att Fjollan är helt bra sen flera månader. Hon gör riktiga spurter i skogen och halkar omkring på golvet här hemma i glädje när det är dags för promenad...så jag är oändligt tacksam så länge det varar. Fjollan fyllde ju 8 år 10:e oktober och man kan nog inte säga annat än att hon är en pigg och frisk veteran i dagsläget och hålla tummarna för att hon får fortsätta så i några år till...


Några nyårshälsningar:


Edeture "Dino" som bor i Norge mår bra.


Idag fick jag en nyårshälsning via MMS från en kullbror till Bimbo, Fina Rossinas Bill eller Molltas som han heter.


Lisbeth har klagat på att hon bor i den snöfattigaste delen av Kanada, det skulle hon inte ha gjort...

Julen fick Lisbeth och hennes man tillbringa utan varmvatten. Ingen kunde komma ut och fixa varmvattenberedaren på grund av all snö. Lisbeths söner kunde inte heller komma till julafton som dom brukar pga snön. Gladast var nog hennes bernerflicka Katie som älskar att jobba. Hon såg till att dom hade gran till jul iallafall!


Till slut vill jag gratulera Lava (Fina Fatima) med familj. Kl 11.22 idag fick husse (Thomas) och matte (Terese) världens sötaste lilla tjej (va va de ja sa;-)!)!

GRATTIS!!! Såååå sööööt!


Tyra rusar in ett nytt friskt 2009!


Allt gott önskar vi alla 2009!//Emelie






Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards