Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under februari 2011

Av Emelie - 28 februari 2011 14:34

Fick ännu ett fint mail från Millas matte. Milla löper nu för första gången. Liksom kullsystern Dina också gör här hemma. Millas husse och matte har tydligt märkt hur Milla har mognat under löpet. Härligt för mig att läsa om hur lugnt och fint Milla nu uppför sig, nästan så att jag har svårt att tro på Anne-Greth, Millas matte. Tycker mig också märka att Dina lugnar sig med sina värsta valpfasoner. Millas bästis Krille är kemiskt kastrerad så dom kan träffas utan att Krille blir distraherad av Millas löp.

  

  

  

  

Tyvärr så blev inte katten Alfons som jag berättade om här i bloggen tidigare, pigg igen efter operationen, så han springer nu i katthimlen  . Mina varmaste tankar till Anne-Greth och Gösta  .


Fick ett mms från Malvas matte Malin häromdan. Malva är ju kullsyster med Milla och Dinas mamma Tyra. Malva gillar att dra lillmatte Agnes i pulkan. Och alla som hållit Malva i koppel vet att denna dam är STARK  . Lite djupsnö är inget hinder.

  


I förra veckan tog jag, Dina och min kusin Signe med dotter Anna en promenad ner till Vättern. Vätterns strand vid Medevi är jordens vackraste plats. Isen låg helt och hållet på Vättern, inte vanligt. Hade bara mobil med mig.

  

Dina med ångbåtsbryggan i bakgrunden.

    


Liten promenad på isen.


 

Snart ska Dina och jag på sennenspecial i Sala. Jag grämer mig att jag inte anmälde Malva som behöver en bättre utställningsmerit inför kommande parning. Men då hon fäller så struntade jag i det, vill ju som sagt att meriten ska bli bättre. Men jag planerar att ställa henne officiellt i april istället, tror jag hinner innan löpet, men tyvärr blir det nog utan päls. Vill egentligen inte ställa mina hundar urfällda, men denna gång har nöden ingen lag. Vi ska även träna en gång till inofficiellt. Jag tycker Malva har vuxit till sig så fint så jag håller mina tummar och tår att hon räcker till även utan päls.


Dina är fin i pälsen och ibland när hon ställer upp sig så ser hon riktigt fin ut...


Allt gott!//Emelie
 

Av Emelie - 23 februari 2011 11:47

I förrgår började Dina löpa! Jag trodde att hon skulle vänta tills Tyra kom igång. 9½ månad är ganska tidigt för en berner. När jag ringde kullsyster Millas matte så hade hon börjat löpa också, exakt samtidigt!

Dina

   

Milla

   

Fick inte tag på den tredje syrran Kellys matte så jag vet inte om kanske även Kelly börjat löpa???

Varken Doris eller Tyra löper. Doris har inte löpt på ett år nu, kanske har hon tysta löp nuförtiden??? Det innebär att dom kan komma i löp och vara mottagliga, men att dom inte blöder, svårt om man tänkt sig para. Men Doris ska ju givetvis inte ha valpar med sin sjukdom som hon...peppar, peppar...just nu inte verkar påverkad av. Jag ville tvärtom kastrera henne då hon togs ner och blev sämre i samband med att hon löpte sist och de senaste två löpen löpte hon dessutom extremt mycket och extremt länge. Men Doris hade allt för dåliga blod och njurvärden för att genomföra en operation. Så det är som en skänk från ovan att Doris inte löpt på så länge nu, utan istället bara verkat må bättre. Ja Doris hälsa är en glädje djupt i hjärtat. Givetvis ska man inte ta någons hälsa för givet, men att Doris skulle vara så pigg och glad som hon är nu vågade jag inte hoppas för 1½ år sen...


Men, men, denna blogg skulle ju handla om systrarna G som börjat löpa.

Lite fler bilder

Milla

    

Camilla kommenterade att mina hundar är så lika varandra. Och jag håller med. Det finns verkligen tydliga "Fina Rossinas" drag hos alla. Faktiskt ser jag mycket av den första hanen jag använde; Dogwoods Sacred Spirit "Bamse" i Milla och även i Kelly i G-kullen. Milla occh Kelly är väldigt lika sin mor Tyra som i sin tur är väldigt lik sin mor Fjollan som var väldigt lik sin far Dogwoods Sacred Spirit "Bamse".

Milla igen

  

Det är roligt att se hur drag både i sätt och utseende nedärvs och ibland kommer fram tydligare efter några generationer. Kullsystrarna Malva och Tyra är också väldigt lika varandra, men Malva har lite mer drag från sin pappa Edets Clapton "Bigge" än Tyra har. Och så tyckte jag nästan Dina var mer lik sin moster Malva än sin mamma Tyra... Det är inte alltid så lätt att se skillnad på flickorna i hastigheten. Den som är mest "olik" är Doris, både i kropp, huvud och sätt...

Dina är faktiskt inte i en så fin tillväxtfas nu, håller med domaren Sanna Johansson från utställningen i söndags helt och fullt, hoppas hon "sätter" sig lite i bak.

  

Dina är finast sittande.

      

Och jag tycker hon har ett fint huvud.

          


Allt gott!//Emelie 



Av Emelie - 21 februari 2011 18:48

Ja då var man hemma igen efter en riktig hundhelg. Lördagen bestod av handlerkurs för Svante Frisk som är utställningsdomare och han föder även upp terrier.


Kursen var väldigt givande. Många goda råd och självklara saker som man...iallafall inte jag tänkt på, fick vi med oss efter en intensiv dag med både en teoretisk och en praktisk del.


Som jag skrev i förra inlägget så gick jag kursen med Dina och eftersom att jag även ville träna Malva i utställningssituationen så bad jag Lotta Fracke gå kursen med henne mot att jag betalade Lottas kursavgift. Dinas kullsyster Kelly med matte Catrin var oxå där. Och Annesofie med Alnöitens Nonstop Eastwood (också berner). Som jag misstänkte så hann jag inte ta några kort. Försökte ta några, men gav snart upp. Sedan var det några till med på kursen med lite olika raser.


Efter kursen så mötte jag min barndomsvän Mia och vi åt på en av Sveriges finaste sushirestauranger som ligger i Örebro! Jag och Dina och Malva sov sen över hos Mia med familj. Ett glas vin framför melodifestivalen och sen sov jag GOTT! Tydligen så snarkade jag oxå  


Dagen efter hade jag anmält Dina och Malva till inofficiell utställning. Utställningen var på samma ställe som kursen. Mia följde med som hundhållerska, hur ska jag kunna tacka dig för allt  !? 


Utställning och då framförallt inomhusutställning är en extrem och stressande miljö för alla hundar, men olika hundar hanterar stressen olika bra och på olika sätt. Och att vänja hunden vid just denna situationen är enda sättet att träna. Sen får man som matte/husse avgöra hur jobbigt det är för just sin hund om man vill utsätta hunden för detta.


Inofficiella utställningar är ett ypperligt tillfälle att träna både sig själv och sin hund. Allt är som på en riktig utställning men resultaten är inofficiella och räknas alltså inte som meriter.


Malva är utställd i valpklass i Sala en gång. Även om rasspecialen i Sala är en officiell utställning så är valpklassen inte det. Sedan är Malva utställd på en officiell inomhusutställning i unghundsklass och då gillade INTE Malva miljön.


Nu ville jag se hur hon hanterade situationen med lite träning. Och träningen gav resultat  . Även om Malva tydligt visade att hon tyckte att det var obehagligt med den stressade stämningen som blir med alla stressade hundar på utställning, så gick det väldigt bra. Jag var där i god tid innan utställningen började och sprang med Malva i ringen där bernern skulle ställas och efter en stund blev hon riktigt bekväm  .


Dina berördes inte lika mycket som Malva av miljön även om hon också visade tecken på stress. Inte så mycket i beteendet som att hon fick lite stressmjäll och blev rödögd.


Dina var först in i ringen av mina två. Det var bara två klasser; en valpklass 4 mån till 1 år och en vuxenklass 1 år till 7 år och så fanns veteranklass, men inga berner var anmälda i den klassen. I Dinas klass var det en liten tikvalp på 17 veckor anmäld och så Dina och en tik som var en dryg månad äldre än Dina. Den lilla 17-veckorsvalpen var den enda som fick hp (hederspris) i valpklassen och hon blev även BIR i valpklassen. Grattis till Angelica Carlsson i Norrköping, Fruängens kennel som fött upp BIR-valpen!

Dina var lätt att visa även denna gång och domarens hantering av Dina gick utan problem vilket jag tycker är så skönt.


Hennes kritik för domaren Sanna Johansson:

9 mån feminin tik. Huvud i utveckling, ngt röda ögon. För dagen ngt överbyggd. Normala vinklar fram, ngt knappa bak, ngt hög i hasen. Tillräcklig bröstkorg. Rör sig något löst fram och bak. Bra päls och färg. Välvisad.


När det sen var dags för Malva så gick det riktigt fint. Hon tyckte det var lite obehagligt när det var dags för domaren att känna på henne. Men hon lät sig kännas på utan flyktbeteende. Några inoffar till så är hon redo för officiella sammanhang  ! Domaren var betydligt mer förtjust i Malva.


Malvas kritik för domaren Sanna Johansson:

3½-årig ngt försiktig tik. Vackert välskuret huvud. Mycket bra vinklar. Bra bröstkorg. Fina ben och tassar. Rör sig mycket väl med utmärkt drive. Bra päls och färg. Välvisad.

 

Det var 5 tikar i vuxenklassen och Malva placerade sig som nummer tre och fick hp!!!!! Jag blev väldigt stolt och glad över hederspriset och domaren sa också att Malva rörde sig så bra. Det var nog hennes lite reserverade sätt vid hanteringen som drog ner. Men med träning tror jag att det kan bli mycket bättre! Har faktiskt inte koll på tikarna som kom före Malva, men grattis till er!

Fina Rossinas Edetoyota "Malva"

        

 

Dina kändes faktiskt trött i ringen vilket är förståeligt efter lördagens heldagsövningar, medans Malva, som domaren skrev hade ett himla driv. När jag tvättade hundarna i fredags så märkte jag hur muskulös Malva är. Hon är verkligen vältränad, vilket gör att hon är i perfekt utställningskondition fysiskt. Men nu har Malva börjat fälla och jag vill miljöträna henne någon eller helst några gånger till inofficiellt innan jag ställer henne officiellt.


Och blir det som jag hoppas så kommer Malva att ha en kull valpar här på kenneln innan det blir dags för hennes officiella utställningsmeritering. När Malva kommer i löp, om någon månad skulle jag tippa, så blir det alltså parning med Calmaritens Gazton, 7 år.

   


Imorgon fyller min älskade son Henrik 5 år!!! Och jag hann även handla presenter till honom på söndagen på väg hem från Örebro. Min käre make Stefan firar även han en stor födelsedag i veckan, han blir 50 år! Och jag hittade en present till honom med! Så helgen har varit givande på många vis!


Allt gott!//Emelie 

Av Emelie - 18 februari 2011 12:29

Just nu har jag Tyras kullsyster Malva (Fina Rossinas Edetoyota) här hemma. Malva och Dina ska åka till Örebro imorgon. Jag och Dina och Lotta Fracke och Malva ska gå handlerkurs för Svante Frisk. På söndag är Malva och Dina dessutom anmälda till inofficiell utställning.


Malva är halvfodertik vilket betyder att jag har avelsrätt till en kull valpar på Malva. Malva är friröntgad med A-höfter och har genomfört mentalbeskrivning. På den har hon inga kvarstående rädslor och 1:a på skott. Hon visade dessutom ett väldigt balanserat vaktbeteende på spökmomentet.


MEN hon har bara ett 3:e-pris i kvalité på officiell utställning i unghundsklass. Malvas ägare är inte intresserade av utställning över huvud taget och jag har inte haft tid att träna Malva i utställningsmiljön som hon inte trivdes i, bidragande orsak till priset.


Det var Svante Frisk som dömde Malva i unghundsklass den enda gången Malva är utställd officiellt, och när jag såg att han hade en handlerkurs i anslutning till inoff utställning i Örebro så tänkte jag att det skulle passa att träna Malva i utställningssituationen för honom, då jag tycker att han hanterar hundarna väldigt bra. Lotta Fracke är snäll och går kursen med Malva eftersom att jag även vill träna mig och Dina för framtida utställningar.


Lotta Fracke är även ägare till Calmaritens Gazton som är en liten kompakt hane som tilltalar mig mycket och som jag planerar att para Malva med när hon kommer i löp nu i vår. Han är dessutom ifrån en frisk kull som fyllt 7 år. Båda föräldrarna blev över 9 år vilket är gammalt i bernersammanhang. Gazton har ett andrapris i kvalité på officiell utställning. Malva och Gazton är typlika exteriört vilket jag tror är positivt. Dom har även flera drag gemensamt. Dom älskar att simma. Och dom är riktiga hejjare på att hoppa högt, vilket har sina sidor... Men dom är inte släkt, inalvelskoefficienten är så låg som den kan vara:


Inavelsgrad: 0,0%

 

valp   



S17332/2004
Calmaritens Gazton
S39988/2001
Werner Wix Gazzo
S51910/98
Stenhöjdens Åskar Von Wix
S35159/99
Gangsterluvans Hätta Corleone
S16617/2000
Odenhills Ellora
N07705/98
Norton
S21214/95
Odenhills Amina
 
S48848/2007
Fina Rossinas Edetoyota
S57979/2001
Edets Clapton
S52431/97
Mahaiwah's G-Chocise
S34900/99
Edets Ärtan
S55750/2000
Fina Rossinas Fiordiligi
S24913/94
Dogwoods Sacred Spirit
S21995/98
Heimarkens Bonanza

Malva har precis börjat fälla så hon är inte anmäld till rasspecialen i Sala nu i mars eftersom att hon kommer att vara urfälld då.


Malva, Dina och jag var iväg till Lotta och hennes bernergossar igår. Malva och Gazton fick träffa varandra för första gången och jag tror nog att dessa två kan vara intresserade av att para sig sen när det är dags.

Malva och Gazton.

  

  

Lotta hjälpte mig med att plocka Malvas öron och klippa hennes tassar inför helgen. Nu återstår bara tvättning...undrar hur mycket päls som är kvar på Malva efter den!??? Malva.

    

Dessutom tycker jag att hon vuxit till sig riktigt fint. Malva är nu lite drygt 3½ år och det blir lite intressant att se hur hon hanterar helgens begivenheter! Hon tyckte iallafall att det var ganska mysigt att bli pysslad med hos Lotta, dock inte tassarna som hon var väldigt kittlig på. Tog några bilder nyss på Malva.

     

Calmaritens Gazton

    

Malva igen.

  


Allt gott!//Emelie


Av Emelie - 13 februari 2011 20:37

Idag har det varit en sådan där strålande dag igen. Jag åkte till Linköping idag vid kvart i tolv. Var ju genrep och konsert med Liso som jag var med på. Tog därför inte med mig kameran på promenaden jag tog innan med hundarna, för då hade jag inte kommit iväg i tid... Men det är ju sååååå vackert med den gnistrande snön och solen som stiger på himlen för var dag och så tre lyckliga berner på det, Doris var dock kopplad hela promenaden då jag inte hade tid för några spontana utflykter... Jag var bara tvungen att filma lite med min mobil istället och prova den nya filmfunktionen som lagts till på min blogg.


Och sen lägger jag in denna film...hmmmm...bra inkallning....  ...matte me koll...


Vad tror ni!? Blir det lydnadspris i år!?   


....vi hade iallafall tur me vädret  //Emelie
  
 

Av Emelie - 12 februari 2011 19:07

Ja igår kom så snön tillbaka och det med besked. Jag som svurit över isen som gjort det omöjligt att ta sig fram var faktiskt inte helt ledsen. Då pulsar jag mycket hellre i snö. Men visst längtar man efter våren nu, men den får man iallafall vänta på. Och att se hundarnas glädje över att få busa i riktig snö igen smittar ju av sig på en annan!

Doris

Alla tre i ett enda virrvarr 

     

   


      

Idag har det varit gnistrande vinter med strålande sol och kallt. Jag har varit i Linköping hela dagen och repeterat inför morgondagens konsert. Jag kom hem vid 16.30 och solen var precis på väg ner. Skyndade mig upp i "brasta" med hundarna och kameran i högsta hugg.

Dina

  

  

  

  

  

Dina med Tyra bakom

  

Tyra

      

Tyra med Doris bakom

 

Doris

     


Ha så gott!//Emelie 

 

Av Emelie - 9 februari 2011 20:30

Strålande sol idag igen gjorde ju att kameran fick följa med på promenaden. Blev dock bara två bilder från promenaden och dom var på Dina...för ovanlighetens skull...

    

När jag kom hem så låg en av mina katter och myste på bodtrappen. Ett säkert vårtecken.

    


I Katrineholm har solen lyst idag med. Katten Alfons har opererat bort sina tänder idag. Och trots att han var lite groggy efter narkosen blev det de sedvanliga protesterna mot att åka bil på väg hem från veterinären. Väl hemma så gick han ur sin transportbur ögonaböj. Bet av sitt bandage från tassen där kanylen suttit, hoppade upp på matbordet, åt sin mat och gick ut.

Alfons solar sig idag efter operationen.

  

Alfons bor ju hos samma familj som Dinas kullsyster Milla. Jag fick några bilder på Milla och hennes bästis Krille också tagna idag.


 

       

  //Emelie 

Av Emelie - 8 februari 2011 16:15

Det märks att våren är på gång när man är ute med flickorna.   Idag har solen skinit och den stiger på himlen för var dag. Hörde tom lite fågelsång idag! Men snötäcket är tjockt och ligger hårt packat envist kvar och isen är hal kan man konstatera...


Kameran fick följa med men jag hade egentligen inte några större fotoambitioner idag. Jag har stort övningsbehov då jag har mycket kvar att nöta in innan helgens konsert men jag ska göra mitt bästa...  


Men kunde ändå inte låta bli att plocka upp kameran...

Tyra som hittade ett ben. Från en älg skulle jag tippa...luktade ruttet  

  

Fina Dina

    

Försökte få till en gruppbild men det var bara två av damerna som var intresserade...Doris och Tyra.

  


Katten Alfons från förra inlägget ska operera bort två angripna tänder imorgon bitti. Troligtvis så kryar han på sig efter detta då allt annat såg bra ut hos veterinären  Ett lycka till med operationen hälsar vi!


Allt gott!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards