Livet på Fina Rossinas kennel

Alla inlägg under mars 2010

Av Emelie - 31 mars 2010 12:27

Ultraljudet visade det jag trodde! Det kommer en kull valpar här på kenneln i början på maj  . Nu är det förstås inte dags att ropa hej än eftersom saker alltid kan hända. Men jag har trots allt positiva erfarenheter när det gäller dräktighet, valpning och omhändertagande av valparna när det gäller Tyras mor och mormor och....


Det är svårt att uttala sig om storlek på kull, men vi såg direkt att där finns valpar och på ett ställe såg vi tre samtidigt.... Troligtvis rör det sig om en normalstor kull 5-8 stycken. Men den kan vara större, jag tror inte mindre.


Även Doris fick följa med till veterinären. Han bände och klämde och kände på Doris. Inget ont och hon verkar pigg och frisk. Vikten var oförändrad  . Doris fick en b-vitaminspruta. Hon har bara några dar kvar av denna kuren. Veterinären tyckte inte att hon skulle ha mer än en 10 dagars-kur. Jag tiggde till mig ett recept på 10 dagar till omifallatt?? Jag och veterinären är av lite olika uppfattningar om penicillinets roll i Doris välbefinnande. Jag tror att det spelar en större roll... Vi tycker båda att det ska bli intressant att höra vad dom säger nere på Läckeby djursjukhus. 19 april bär det av dit för Doris och mig.


I början på maj blir alltså dessa vackra tu föräldrar! Fina Rossinas Edetyra  Askimsvikens Lacoste!

  

  


Allt gott  !//Emelie

Av Emelie - 30 mars 2010 12:23

Eftersom att detta är en blogg först och främst om mina hundar så tänker jag detaljerat beskriva Doris sjukdomsförlopp. Mina erfarenheter kan förhoppningsvis hjälpa någon annan.


Doris skrek ju till igår under pågående penicillinkur. Hon fick som jag berättade en dos av penicillinet utan mat efter det. En kort rastning och efter ca två timmar gjorde jag iordning maten till flickorna. Precis innan Doris skulle äta så kräktes hon. Hon kräks lätt av detta penicillin, något jag märkte förra omgången hon fick det. Hon fick en ny dos i samband med maten då det inte gått så lång tid sen hon fick medicinen så det var stor risk att medicinen åkte ut med kräket så att säga. En tanke slog mig. I måndags ganska snart efter maten och med den medicinintag gick jag en liten promenad med flickorna. I början låter jag båda vara lösa en sväng för att dom ska "skita av sig" lättare. Kanske kräktes Doris ut sin dos medicin utan att jag såg det då? Och därför reagerade hon med smärta ett dygn senare? Peppar peppar...osv...så försvann det onda på Doris igår kväll och det har inte återkommit. Hennes aptit är inte på topp men jag tror att det har med lite illamåenda pga penicillinet att göra.  


Jag ska nu vara väldigt noga med att hon får medicinen med maten och att hon får ta det lugnt flera timmar efter så att medicinen säkert får stanna och göra sin verkan.


Jag känner mig övertygad om att allt med Doris är kopplat till borrelia. Förhoppningsvis får jag mer klarhet och kanske även hopp om att Doris ska klara av att hänga med ett tag till efter vår resa till Läckeby djursjukhus där det alltså just nu forskas på borrelia som orsakar njurproblem hos just berner sennen, tydligen är det bara på berner som borrelian sätter sig på njurarna. 


Angående Tyra så är ultraljudet nära nu. Imorgon ska vi kolla om där finns några valpar i magen på Tyra! Jag tycker redan att hon ser ut att ha breddat över magen. Samtidigt så har hon pälsat på sig och pälsen lurar ögat väldigt. Snart får jag visshet i det iallafall! Och rapport lämnas snarast här i bloggen.


Jag vill även passa på att tacka för alla fina kommentarer igen  . En hälsning till "Sytanten"; jag har tittat i din blogg och försökt lämna en kommentar ett par gånger men det verkar inte funka???


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 29 mars 2010 17:20

Idag skrek Doris av ont i nacken när hon böjde sig igen. Jag gav ju Doris mycket healing igår. Man brukar prata om förstförsämring i samband med kompletterande vårdformer. Att det onda liksom kommer upp på ytan för att sedan försvinna. Healing fungerar ju så att kroppens egna förmåga att läka stimuleras. Doris onda kom precis innan hon fick sin penicillindos. Jag gav henne penicillinet utan mat idag. Det blir en snabbare effekt av penicillinet då.


Doris har ätit penicillinet ronaxan i fem dagar (idag fick hon den sjätte dosen efter skriket) och sen hon började med medicinen så är idag den första gången hon haft ont. Det är "bara" att avvakta och se hur gången blir med Doris??? Jag är iallafall övertygad om att allt har med borrelia att göra.


Själv kände jag nåt nere i ländryggen när jag lyfte upp Henrik i bilen... Jag kände av att jag stått böjd och duschat hundar igår. Så nu känner jag mig lite ond i ryggen.


Eländigt värre idag.


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 28 mars 2010 20:42

Idag har jag pysslat om mina flickor hela dan. Först kände jag igenom dom ordentligt. Jag gav Doris healing. Även Tyra fick. Skönt tyckte dom att det var. Allt för sällan sitter jag och myser med mina flickor så länge som jag gjorde i förmiddags.


Jag blev än en gång påmind om hur smutsiga dom är...eller var. Så när jag ändå var igång så grävde jag först ur golvbrunnen. Vi har en dusch i hundrummet men golvbrunnen brukar gro igen av all sand som flickorna drar in. När jag sen duschar hundarna så brukar det bli översvämning. Men idag föregick jag översvämningen och grävde ur sanden innan jag duschade dom  .


Jag schamponerade och duschade båda flickorna och kammade igenom dom ordentligt. Sen klippte jag klor och tassar och plockade öron och klippte bort päls som spretade lite var stans. Det tar sin tid.


Jag har ju funderat på att raka ner Doris inför fästingsäsongen för att lättare hitta fästingarna. Men jag vet faktiskt inte om det är så smart. Jag har ju köpt bärnstenshalsband mot fästingar i år. Dom funkar så att det blir statiskt av stenarna mot pälsen och detta fungerar avvisande på fästingarna. Det idealiska är lite halvlång päls. Jag tänker att det blir mindre statiskt om jag rakar ner Doris. Dessutom så har ju fästingarna ingen väg att gå innan dom sätter sig fast. Pälsen har trots allt lite skyddande effekt också. Sen tänker jag vara flitig med att tvätta dom i sommar. Minst varannan vecka. Så kanske ni alla gör!? Jag har varit lite slapp med det förut  . Men i år ska det bli bättring  !


De giftiga preparaten mot fästingar är otänkbart att använda för mig. Dels så tror jag att dom är skadliga för hundarna. Dels är dom miljöfarliga. Dels så har jag små barn. Dels så pysslar och naggar mina hundar varandra, speciellt när fästingsäsongen börjar, dom plockar fästingar på varandra...otänkbart helt enkelt.


När mina flickor var rena och fina så fick givetvis kameran följa med på promenaden. Jag fick inte till någon helfigursbild på någon av dom. Men några närbilder blev det. Flest på Doris idag  . Tyvärr med koppel på, men ett måste för Doris nu.

Doris

 

på sniskan 

  

Tyra och Doris

  

  

Doris på sniskan igen

  

Tyra

  

Doris

  

  

Tyra

 

Tyra och Doris 

  

Doris

  

  


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 27 mars 2010 15:14

Stefan är en sväng in till Linköping med både Henrik och Rickard och storasyrran Lina. Det ska köpas balskor till Lina som ska på studentbal i vår.


Det är jätte skönt att få rå sig själv och planen är att slappa med gott samvete....lätt att slappa men svårt att inte få dåligt samvete.


Jag har precis varit på en prommis med hundarna. Doris äter sitt penicillin ronaxan och verkar må bättre, hon verkar piggare och inga skrik pga ont i nacken eller någon annanstans. Däremot så har hon sämre aptit, men jag tror faktiskt att hon mår lite illa av penicillinet. Förra omgången hon åt ronaxan, i höstas, så kräktes hon några gånger efter att hon fått dosen. Denna omgång är jag noga med att hon får det till middagen och sen får hon ta det lugnt. Så till middagen äter hon sämst... Hon vill gärna äta Tyras mat, men det är ju superviktigt att Doris bara äter sin specialdiet. Det känns trots allt positivt att ha fått en trolig diagnos på Doris. Och det känns bra att åka till Läckeby djursjukhus 19 april.


Tyras aptit har varit lite upp igen. När jag tittar på henne så blir jag nästan orolig att det är en väldigt stor kull på gång....??? Jag hoppas, hoppas, hoppas att där är valpar och gärna en inte allt för liten kull, men jag vet ju att det finns anlag för väldigt stor kull och det hoppas jag faktiskt inte. Men, men, på onsdag får jag se. Kanske är där helt tomt??? Jag har blivit lurad förr av skendräktiga tikar.


Nej nu hinner jag inte sitta här och blogga om jag ska hinna slappa...stressad småbarnsmamma...


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 26 mars 2010 12:34

Eller inte???


Det har ju varit en del tjat om Doris den senaste tiden. Jag började först skriva om Doris njurproblem som inte var problem eftersom att hon mådde så bra....


Ja, man har väl ett sjätte sinne när det gäller sina hundar. Antagligen har Doris löp aktiverat slumrande borreliabakterier. Hon äter ronaxan nu och sen hon började med det så har inga skrik pga ledsmärtor kommit...peppar peppar...


Min första tik Rossinas uppfödare, Lena Heimark gav mig ett namn på en veterinär hon träffat för länge sen som hon visste hade forskat om fästingsjukdomar på hund. Jag har nu varit i kontakt med denna veterinär, Annelie Bjöernsdorff. Jag beskrev Doris symptombild för henne och frågade om det var möjligt att en fästingsjukdom kunde förorsaka sådana njurproblem.


Svaret blev att just nu forskas det på borrelia som skadar njurar hos berner sennen!!!!! Tydligen är det just berner sennen som kan drabbas på detta sätt av just borrelia. Det är en veterinär, Martina Fransson på Läckeby djursjukhus utanför Kalmar som forskar på detta. Doris och jag har en tid till henne 19 april.


Doris kommer inte att bli helt frisk, men kanske finns det ytterligare saker att göra för att förebygga ett bättre och längre liv för Doris??? Jag har inte allt för stora förhoppningar. Men det känns som om jag kommit närmare en trolig diagnos. Annelie sa ju också att det går inte att kliniskt bevisa borrelia, detta gör ju det hela mycket mer komplicerat. Men fallstudier styrker ju tesen.


Klart att kommande fästingsäsong oroar mig extra för Doris del. I sommar ska jag iallafall pröva bärnstenshalsband på mina flickor, redan beställda. Vad kostar man inte på sina skönheter??? Barolos matte Eva fick ett sånt förra sommaren som hon skeptisk satte på Barolo. Men hon blev faktiskt positivt överraskad. Visst fick han fästingar, men betydligt färre. Och min erfarenhet av gift-preparaten exspot och scalibor fästinghalsband som jag faktiskt provat på mina flickor är att dom hade enstaka fästingar som satt fast med dessa medel också. Jag vågar INTE prova dessa medel igen. Har hört för mycket...


Nehej, nu vaknade Rickard. Lunch-dags....


Allt gott!//Emelie





Av Emelie - 25 mars 2010 10:09

Nu har vi satt in penicillinet ronaxan som Doris åt förra gången hon var dålig och då svarade positivt på.


Att jag ville kolla Doris i måndags var mycket för att hon några gånger skrikit till. Det har verkat som att hon haft ont i nacken. Hon har också ibland haft en olycklig uppsyn som att hon sålt smöret och tappat pengarna. Hon har inte haltat men nåt diffust obehag har hon haft.


Om Doris onda och dåliga värden har ett samband...????? Jag har ju hela tiden lurat på fästingsjukdom och när hon nu har typiska symptom med smärtor i lederna som kommer och går så tycker jag ju att det styrker den teorin.


Iallafall så skrek inte Doris nåt under måndagen då vi var hos veterinären. Men i tisdags kväll så skrek hon till när hon böjde sig för att äta en makaron som låg på golvet. Sen ville hon inte böja sig på ett tag. Efter en stund kunde hon böja nacken igen men efter en stund igen så skrek hon till när hon reste sig...det blev några skrik under tisdagskvällen.


Onsdag morgon skrek hon igen när hon reste sig hastigt och även när hon skakade på huvudet. Hon har ätit bra både morgon och kväll.


Igår (onsdag) morse ringde jag Magnus, veterinären, och han tyckte att vi skulle sätta in ronaxan.


Igår (onsdag) eftermiddag fick hon sin första dos. Nu får vi avvakta och se....och HOPPAS!!!


Det känns bra att ge henne ronaxan. För mig var det så tydligt att det gjorde susen förra gången. Men jag vågar inte skriva nåt mer om detta nu...


Tyra mår bra, men hennes aptit är fortfarande upp och ner. Ofta ner på mornarna...


På onsdag får vi se om det beror på att det döljer sig nåt i hennes mage????


Allt gott!//Emelie

Av Emelie - 23 mars 2010 11:24

Idag regnar det. Bra för snösmältningen som vi alla längtar efter!


Doris ja. Jag har pratat igen med veterinären som både stämt av med alla sina kollegor och även pratat med en kontakt han har på SVA.


Doris aptit var som sagt mycket bättre både igår kväll och även i morse. Det beror nog även på B-vitaminsprutan hon fick hos veterinären igår.


Jag har inte tempat henne men ska kolla hennes temp lite nu och då tänkte jag. Nu har inte Doris någon tydlig infektionsbild som hon hade i somras/höstas då hennes lymfknutor var lite svullna och hon hade lite feber från och till och hon hade fukteksem som kom och gick. Hennes aptit var dålig och hon magrade av.


Det jag inte vill missa är om man kan sätta in någon verksam behandling. Och det vill givetvis inte veterinären heller missa. Doris har en njurskada som successivt försämras, det konstaterade vi igår. Skadan kan mycket väl ha uppkommit av en infektion vilken som helst. Man kan tex ta en biopsi på njuren för att eventuellt få en klarare bild av skadans natur. Men det är ytterst tveksamt om man kan hitta ett botemedel. Det bästa att göra är nog helt enkelt att ge henne fodret och hålla henne under uppsikt. Givetvis är hon mer infektionskänslig och nedsatt pga detta. Men mediciner har ju även biverkningar och är belastande för Doris njurar.


Och jag tror som Mysan nämnde i sin kommentar till förra inlägget att Doris löp påverkat blodbilden negativt. Dels så blöder Doris i 3½ veckor vilket är ganska långt löp. Dels så påverkas ju tikar hormonellt under löpcykeln. Mina tikar lugnar sig avsevärt under och ännu mer efter löp. Hormonerna påverkar nog också hela bilden.


Jag avvaktar lite. Känner jag så, så remitterar Magnus Doris till Strömsholm. Men just nu så tror jag inte att jag kan göra något som jag inte redan gör för Doris. Jag är inte så pigg på att låta söva Doris och ta en biopsi på njurarna för att ändå inte kunna utröna någon verksam behandling. Och obduktion blir det när den dagen kommer, för veta vill jag. Men jag tror faktiskt att Doris tänker hänga med ett tag till...nu snarkar Doris ljudligt...som hon brukar göra. Hon är tröttare än normalt men har ju haft en väldig energi på promenaderna. Nu är både hon och Tyra betydligt lugnare på promenderna vilket som sagt även har med den hormonella fasen dom är i nu att göra.


Jag får verkligen en träning i att leva NU. Som Mysan också så klokt nämnde så måste jag ju se till Doris hur hon är idag, varken jag eller Doris gagnas ju av att jag tar ut olyckan i förväg. Den dan kommer, och med all säkerhet alldeles för tidigt i Doris fall. Men det viktiga är ju att leva nu.


Träning, träning...


Kan även nämna att Tyra minsann inte åt mycket i morse...om det oroar mig??? Inte det minsta. Hon åt också bra igår kväll. Hennes aptit har varit upp och ner sen hon parade sig. På onsdag nästa vecka blir det ultraljud. Om jag hoppas???? JAAAAAA!


Hittade en go bild på Lacoste den (föhoppningsvis) blivande fadern, som får avsluta dagens blogg.

  


Allt gott och tack för alla goda tankar, jag vet att dom hjälper!//Emelie

Presentation

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken


Ovido - Quiz & Flashcards